Gemeente Schoten

Zitting van 27 JANUARI 2022

Om 20:00 uur.

online

 

Verwacht:

Lieven De Smet, voorzitter.

Maarten De Veuster, burgemeester.

Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, schepenen.

Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Erik Maes, Brecht Verwulgen, raadsleden.

Rony Lejaeghere, algemeen directeur.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 27 JANUARI 2022

GOEDKEURING NOTULEN OPENBARE VERGADERING

De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de notulen van de vorige openbare vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 JANUARI 2022

PARTNERSCHAPOVEREENKOMST + ADDENDUM STROOM TRAJECT

Selab is promotor van het ESF (Europees Sociaal Fonds) outreach & activerings project: Stroom T. Selab organiseert groepstrajecten voor OCMW cliënten. De gemeente Schoten is partner in het project. Hiervoor werd een partnerschapsovereenkomst tussen de besturen en Selab ondertekend in 2019, maar deze werd niet bekrachtigd door de raad voor maatschappelijk welzijn, vandaar nu een rechtzetting. De gemeente staat mee in voor:

- een locatie voor de groepssessies,

- toeleiding van deelnemers (OCMW cliënten),

- individuele begeleiding van maatschappelijk werk en/of Arbeidstrajectbegeleider (cofinanciering).

Het project liep van 2019 tot 2021. In deze periode heeft Selab, voor het eerst, 3 groepen van nieuwkomers gehad. De vraag naar begeleiding specifiek voor anderstaligen is groot bij de OCMW’s. De resultaten van Stroom T werden beschreven in een samenvattende nota (in bijlage).

Gezien de COVID pandemie, kreeg Selab de mogelijkheid om een uitbreiding voor Stroom T aan te vragen. Selab ging hierop in en kreeg de toestemming om tot december 2023 groepstrajecten aan te bieden in de regio.

De expertise uit de eerdere trajecten met anderstalige nieuwkomers wil Selab opnieuw benutten. Ze bekijken met het agentschap inburgering en integratie, of ze met de Stroom T trajecten, een aanbod zijn voor de netwerk-en participatietrajecten mbt de vierde pijler.

Het volgend traject start in januari 2022 te Brasschaat. Er werd een groep allochtone mannen samengesteld uit de gemeenten Kapellen, Stabroek en Schoten. In maart start de groep allochtone vrouwen op, eveneens in Brasschaat. Alle OCMW’s kunnen toeleiden naar deze Stroom T trajecten.

Om aan administratieve verplichtingen te voldoen, dient een addendum aan de huidige partnerschapsovereenkomst toegevoegd te worden. Het betreft de aanpassing van de datum en de begroting van het traject. Ook vraagt ESF een nieuw cofinancieringsattest op.

De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om de voorgestelde partnerschapsovereenkomst en het voorgestelde addendum goed te keuren, alsook opdracht te geven om het cofinancieringsattest af te leveren.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 JANUARI 2022

VOORUIT: ZELFTESTS EN MASKERS

Bijkomend punt ingediend door raadslid Kurt Vermeiren (Vooruit) op zondag 23 januari 2022 om 17.30 uur:

Zelftests en maskers

Hoewel de pandemie mogelijk in een volgende fase terecht komt blijven testen en beschermen nog steeds twee belangrijke voorkomingsmaatregelen.

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 JANUARI 2022

GROEN: AANKOOP COVID-ZELFTESTEN

Bijkomend punt ingediend door raadslid Maya De Backer (Groen) op zondag 23 januari 2022 om 20.20 uur:

Aankoop 200 Covid-zelftesten om via het Sociaal Huis gratis ter beschikking te stellen aan Schotenaren met een laag inkomen. 

De coronacrisis hakt zwaar in op heel de samenleving en in het bijzonder op kwetsbare gezinnen/alleenstaande personen met een beperkt inkomen. Mensen met een laag inkomen kunnen bij de apotheek een zelftest aan 1 euro aanschaffen, met recht op 2-4 zelftesten per week, mits Verhoogde Tegemoetkoming.

De zelftesten worden gepromoot als een goedkope maatregel, maar een wekelijkse zelftest komt voor een gemiddeld gezin al snel overeen met de prijs van twee broden. Voor gezinnen in armoede vaak een onoverkomelijke kost. De keuze tussen gezondheidspreventie en voeding zou niet aan de orde mogen zijn.

Om deze reden wil de Groen-fractie voorstellen dat de gemeente minimum 200 zelftesten aankoopt en deze via het OCMW aan de doelgroep verdeeld en er wekelijks een gratis zelftest kan voorzien worden. 

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2022