Gemeente Schoten

Zitting van 23 JUNI 2022

Om 20:00 uur.

De Kaekelaer

 

Verwacht:

Lieven De Smet, voorzitter.

Maarten De Veuster, burgemeester.

Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, schepenen.

Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Erik Maes, Brecht Verwulgen, raadsleden.

Rony Lejaeghere, algemeen directeur.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 23 JUNI 2022

GOEDKEURING NOTULEN OPENBARE VERGADERING

De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de notulen van de vorige openbare vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 15/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 23 JUNI 2022

JAARVERSLAG ORGANISATIEBEHEERSING

De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.

De algemeen directeur heeft met het managementteam het jaarverslag 2021 opgemaakt.

De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd akte te nemen van het jaarverslag organisatiebeheersing 2021.

 

 

Publicatiedatum: 15/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 23 JUNI 2022

ORGANOGRAM

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stellen het gezamenlijk organogram van het lokaal bestuur Schoten op. Dit geeft de organisatiestructuur van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn weer, duidt de gezagsverhoudingen en de functies aan waaraan dat het lidmaatschap van het managementteam is verbonden.

Het managementteam stelt voor om een aantal wijzigingen aan het huidige organogram door te voeren. Door deze wijzigingen worden een aantal logische 'beleidsclusters' gecreëerd van diensten die frequent samenwerken. Daarnaast zorgen de wijzigingen voor een meer evenwichtige verdeling van de werklast tussen de verschillende MAT-leden.

Dit voorstel werd voorgelegd aan de vakbonden in het bijzonder onderhandelingscomité van 30 mei 2022 met een daaropvolgend protocol voor akkoord.

Het managementteam stelt voor het huidige organogram te wijzigen als volgt:

  1. Wijziging van de namen van de huidige departementen, met telkens een 'directeur' als leidinggevende:

        'Grondgebiedzaken' wordt 'openbare ruimte'

        'Sociale zaken' wordt 'welzijn en burger'

        'Samenleven' wordt 'ondernemen en beleven'

        'Ondersteunende diensten' wordt 'ondersteuning'

        'Financiën' wordt 'financiën en organisatie'

  1. Verschuiving van diensten, om zo beleidsclusters te creëren die logischer zijn, meer samenhang vertonen en zorgen voor een meer evenwichtige verdeling tussen de MAT-leden:

        patrimonium en facilitair beheer (waaronder de delen van DDW die niet werden ondergebracht bij de dienst wegenis en mobiliteit) van 'grondgebiedzaken' naar 'ondersteuning'

        lokale economie van 'grondgebiedzaken' naar 'ondernemen en beleven'

        integrale veiligheid naar 'openbare ruimte' in plaats van rechtstreeks onder de algemeen directeur

        organisatieontwikkeling (proces- en projectmanager) van 'ondersteunende diensten' naar 'financiën en organisatie'

        burgerzaken van 'ondersteunende diensten' naar 'welzijn en burger'

        zorg en welzijn van 'samenleven' naar 'welzijn en burger'

  1. Schrapping door de gemeenteraad (zitting van 23 juni 2022) van de functie beleidsmanager grondgebiedzaken en vervanging door twee functies (directeur strategische projecten en directeur openbare ruimte). Deze functies maken deel uit van het managementteam.

De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de wijzigingen aan het organogram goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 15/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 23 JUNI 2022

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST DIGIBANKEN SEL@B

De Vlaamse overheid wil kwetsbare groepen meekrijgen in de digitaliseringsgolf door o.a. de oprichting van Digibanken. Het departement Werk en Sociale Economie, lanceerde daarom een projectoproep Digibanken – implementatietraject met verschillende oproeprondes. Deze projectoproep maakt deel uit van het Nationale Plan voor Herstel en Veerkracht binnen het Europese Herstelfonds (RRF).

De middelen van de digibank kunnen lokale besturen meteen inzetten in functie van het bereiken en ondersteunen van kwetsbare doelgroepen.

Van 1 februari 2022 tot 31 mei 2022 liep het voortraject digibanken onder coördinatie van Selab. Het traject had als doel een uitgewerkte samenwerkingsovereenkomst én samenwerkingsstrategie voor de aanvraag van een digibanken project. De partners AGII, Beego, Blenders, CVO Antwerpen, LIGO Antwerpen, de 6 lokale besturen, Selab en VDAB zijn erin gelukt een partnerschapsovereenkomst én samenwerkingsstrategie voor de Digibanken Sel@b op te stellen. Het partnerschap wenst dan ook een project in te dienen bij het departement werk en sociale economie met als deadline 8 september 2022. De duurtijd van het project is voorzien van 1 januari 2023 tot 31 december 2024.

De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd akkoord te gaan met de samenwerkingsovereenkomst "digibanken sel@b".

 

 

Publicatiedatum: 15/06/2022