Gemeente Schoten

Zitting van 31 MAART 2022

Om 20:00 uur.

De Kaekelaer

 

Verwacht:

Lieven De Smet, voorzitter.

Maarten De Veuster, burgemeester.

Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, schepenen.

Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Erik Maes, Brecht Verwulgen, raadsleden.

Rony Lejaeghere, algemeen directeur.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 31 MAART 2022

GOEDKEURING NOTULEN OPENBARE VERGADERING

De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de notulen van de vorige openbare vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 23/03/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 MAART 2022

TOETREDING OFP PROLOCUS MBT TWEEDE PENSIOENPIJLER

Als bestuur moeten we een aanvullend pensioenplan verplicht toevertrouwen aan een pensioeninstelling. Dit kan via een groepsverzekering (tot 31 december 2021 waren we verzekerd via Belfius en Ethias) of via een pensioenfonds (OFP Prolocus).

Het voorstel is om vanaf 1 januari 2022 in te stappen in het aanvullend pensioenplan dat samen met de VVSG is ontwikkeld en beheerd wordt door pensioenfonds OFP Prolocus.

De deelnemende werkgevers worden meer betrokken bij het bestuur van de pensioeninstelling en het beheer van hun aanvullend pensioenplan.

Daarom moet er ook een vertegenwoordiger voor het OCMW en de gemeente gekozen worden. Deze vertegenwoordigers worden dan lid van de algemene vergadering en hebben stemrecht. Ook in de raad van bestuur, die de algemene strategie van OFP Prolocus bepaalt, zetelen vertegenwoordigers van de lokale besturen, vakbondsorganisaties en het VVSG.

Om tot het pensioenfonds toe te treden moeten de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn akkoord gaan met de sleuteldocumenten, het pensioenkader en het bijzonder pensioenreglement.

Van de volgende sleuteldocumenten wordt door de raad kennis genomen:

 De statuten: het basisdocument dat de structuur, organisatie en werking van het OFP regelt. Door lid (vertegenwoordiger aan te stellen) te worden, aanvaarden we de statuten.

 De beheersovereenkomst: De overeenkomst regelt de beheers- en werkingsregels van het OFP en bepaalt de rechten en verplichtingen van de werkgevers. Door het ondertekenen van een toetredingsakte gaan we akkoord met deze beheersovereenkomst.

 Het financieringsplan: Er wordt een passende financiering voorgesteld voor de verschillende pensioenplannen. Deze wordt opgesteld door de raad van bestuur en om de 3 jaar hernieuwd. Door het ondertekenen van een toetredingsakte gaan we akkoord met deze beheersovereenkomst.

 De verklaring beleggingsbeginselen: Hier worden de uitgangspunten van het beleggingsbeleid van OFP Prolocus omschreven. Door lid (vertegenwoordiger aan te stellen) te worden, aanvaarden we de beleggingsbeginselen.

 Het kaderreglement en bijzonder pensioenreglement: De krachtlijnen van het pensioenplan worden hierin bepaald en de werkgever moet in het bijzonder pensioenreglement verschillende keuzes maken voor zijn contractuele personeelsleden. Deze keuzes (beloften) maken deel uit van de arbeidsovereenkomst.

De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd akkoord te gaan met het voorstel om toe te treden tot OFP Prolocus voor de tweede pensioenpijler met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022.

 

 

Publicatiedatum: 23/03/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 MAART 2022

CONDITIESTAATMETINGEN - PRINCIPIËLE GOEDKEURING

De dienst Patrimonium stelt voor om aan te sluiten bij de aankoopcentrale van het Vlaams Energiebedrijf (VEB) voor de plaatsing van de opdracht "Raamovereenkomst inventarisatieopdrachten, energiescans, energieaudits, conditiestaatmetingen en energie-efficiëntiediensten" voor volgende percelen:

Perceel 1: Inventarisopdrachten, energiescans en energieaudits

-> Dit zijn doorlichtingen waarmee men uitsluitend kennis kan vergaren over de gebouweigenschappen, technische installaties en het energieverbruik van een gebouw. Hierbij dienen alle onderdelen (= gebouwschil, meetinstallaties en technische installaties) te worden geïnventariseerd. Deze resultaten moeten ondersteuning kunnen geven bij het bepalen van de (klimaat)doelstellingen.

Perceel 2: Conditiestaatmetingen

-> De conditiescore dient te worden bepaald op basis van de NEN2767. Deze norm beschrijft een methodiek om op basis van een visuele controle aan de hand van vastgestelde gebreken een conditiebepaling te doen van de bouwkundige en/of de installatiedelen van een gebouw.

Perceel 3: Energie-efficiëntiediensten

-> Deze overheidsopdracht heeft betrekking op het afsluiten van een raamovereenkomst waarbij de afdeling Energie-Efficiëntie van het Vlaams EnergieBedrijf (hierna "VEB") duurzame energie-oplossingen levert aan haar klanten, waarbij gestart wordt vanuit een energiescan rond energie-efficiëntie en waarvan bijkomende diensten kunnen worden toegevoegd.

Voor welke gebouwen?

Gebouwen gemeente (uitvoering 2022): Gemeentehuis, Milieudienst, Academie campus Centrum, Braembibliotheek, De Kaekelaar, Park-iet, Kasteel, LDC Cogelshof, Sporthal De Zeurt (AGB), Sporthal Vordensteyn (AGB), Voetbalaccomodatie Simikos.

Gebouwen OCMW (uitvoering 2022): Administratief Centrum, LDC 't Dorp, 42 bejaardenflats, Schuttershof, Kinderdagverblijf 't Beertje, Kinderdagverblijf De Koekoek.

Overige gebouwen (uitvoering 2023): Bibliotheek filiaal Deuzeld, Academie campus Vordenstein, Pastorij Sint Filippus, Pastorij Heilig Hart, Pastorij Sint Jozef, Pastorij Heilige Familie, Doorgangswoningen (OCMW), Woonzorggroep (OCMW).

Niet uit te voeren: Dienst der Werken (afbraak), Pastorij Sint Cordula (reeds uitgevoerd in 2021), Kerk Sint Cordula (Beheersplan reeds opgesteld volgens fases).

In een latere fase: Grote projecten van de beleidsmanager grondgebiedzaken.

Dit voorstel werd principieel goedgekeurd door het vast bureau van 3 maart 2022.

De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om principieel akkoord te gaan met dit voorstel, en de toetreding tot de aankoopcentrale van het VEB voor de 3 percelen van deze opdracht te willen goedkeuren.

 

 

Publicatiedatum: 23/03/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 MAART 2022

INTENTIEVERKLARING SAMENWERKING

De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd goedkeuring te geven aan de intentieverklaring dat het lokaal bestuur Schoten wenst aan te gaan met het Zorgbedrijf Antwerpen.

Het lokaal bestuur Schoten wil het zorgaanbod voor de Schotenaren de komende jaren verder uitbreiden en daarbij inspelen op nieuwe of wijzigende noden bij onze inwoners. Tegelijkertijd willen we uiteraard de nodige continuïteit verzekeren en de huidige dienstverlening op peil te houden.

Om deze dubbele uitdaging aan te gaan, zoeken we een sterke en betrouwbare partner en willen we in gesprek gaan met het Zorgbedrijf Antwerpen om te kijken of we een samen een welzijnsvereniging kunnen oprichten.

Daarnaast is Zorgbedrijf Antwerpen al een tijdje actief in Schoten op het vlak van gezinszorg en poetsdiensten en zijn er toekomstige plannen voor uitbreiding van de dienstverlening op het grondgebied Schoten. Dat betekent dat er twee openbare partners op hetzelfde terrein actief zullen zijn. Een samenwerking met deze kwalitatieve en ervaren partner lijkt dan ook een logische stap.

Het lokaal bestuur Schoten vindt de binding van het huidige personeel met haar klanten, de senioren en zorgbehoevenden cruciaal. Die sterke, lokale band zal dan ook zeker behouden blijven. De vertrouwde gezichten blijven, zowel voor het personeel, als voor de Schotenaren. Ook financieel zullen de Schotenaren geen nadeel ondervinden van deze samenwerking.

 

 

Publicatiedatum: 23/03/2022