Gemeente Schoten

Zitting van 24 OKTOBER 2019

Van 20:08 tot 00:15 uur.

raadzaal

 

Aanwezig:

Lieven De Smet, voorzitter.

Maarten De Veuster, burgemeester.

Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, schepenen.

Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, raadsleden.

Rony Lejaeghere, algemeen directeur.

Verontschuldigd:

Christof Victor, raadslid.

 

Vanaf punt 28 verlaat raadslid Ilse Stockbroekx de vergadering.

Vanaf punt 28 vervoegt raadslid Tom Van Grieken de vergadering.

Vanaf punt 29 verlaat raadslid Dieter Peeters de vergadering.

Vanaf punt 30 vervoegt raadslid Dieter Peeters de vergadering.

Vanaf punt 31 vervoegt raadslid Ilse Stockbroekx de vergadering.

Vanaf punt 33 verlaat schepen Wouter Rombouts de vergadering.

Vanaf punt 34 vervoegt schepen Wouter Rombouts de vergadering.

Vanaf punt 34 verlaat raadslid Tom Van Grieken de vergadering.

Vanaf punt 34 verlaat raadslid Sandra Lauryssen de vergadering.

Vanaf punt 34 verlaat raadslid Erik Maes de vergadering.

Vanaf punt 35 vervoegt raadslid Tom Van Grieken de vergadering.

Vanaf punt 35 vervoegt raadslid Erik Maes de vergadering.

Vanaf punt 36 vervoegt raadslid Sandra Lauryssen de vergadering.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

GOEDKEURING NOTULEN OPENBARE VERGADERING

Gelet op artikel 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Gelet op de voorliggende notulen;

Besluit: met 29 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Goedkeuring te hechten aan de notulen van de vorige openbare vergadering van de gemeenteraad van 12 september 2019.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

GOEDKEURING ZITTINGSVERSLAG GEMEENTERAAD

Gelet op artikel 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Gelet op het voorliggende zittingsverslag;

Besluit: met 29 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Goedkeuring te hechten aan het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 12 september 2019, mits aanpassing van volgende punten:

punt 58: Klarre Warre leegstaande woningen in de ideale woning: sociaal effectief moet sociaal objectief zijn

laatste bladzijde, 5de alinea: schepen Wouter Rombouts moet schepen Walter Brat zijn (in verband met organisatie Oldtimertreffen).

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTERAAD

Gelet op artikel 38 van het decreet lokaal bestuur dat stelt dat de gemeenteraad bij aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement dient vast te stellen waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad;

Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 28 maart 2019 houdende de vaststelling van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad;

Gelet op de intentie van het bestuur om in de toekomst elektronisch te stemmen;

Overwegende dat hiervoor artikel 22 van het huishoudelijk reglement moet worden aangepast;

Overwegende dat omwille van de verwarring over wat nu exact de vijfde dag is voor de vergadering om punten in te dienen, van de gelegenheid gebruik wordt gemaakt om deze tijdsbepaling beter te omschrijven en om het uur aan te passen van 17.00 uur naar 20.00 uur; dat hiervoor artikel 2 dient te worden verduidelijkt;

Gelet op het voorstel van huishoudelijk reglement;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Gaat over tot de stemming over het amendement van raadslid Kurt Vermeiren om in artikel 2 de uiterste dag waarop toegevoegde agendapunten moeten toekomen te bepalen op zondag, 20.00 uur:

Er zijn 29 stemmen ja voor dit voorstel.

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smet stemmen ja.

Besluit: het amendement van raadslid Kurt Vermeiren te aanvaarden.

Gaat over tot de stemming over het amendement van raadslid Kurt Vermeiren om het zittingsverslag te behouden zolang er geen degelijk en gefragmenteerd audioverslag is:

Er zijn 16 stemmen neen en 13 stemmen ja.

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle,  Ilse Stockbroekx, , Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters,  Sandra Lauryssen,  Kris Oversteyns,  Lieven De Smet stemmen neen.

Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, PeterArnauw, Maya De Backer, Dieter Peeters, Lieselotte Decroix, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes stemmen ja.

Besluit: het amendement van raadslid Kurt Vermeiren te verwerpen.

Besluit: met 28 stemmen ja, tegen 1 stem neen

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Kurt Vermeirenstemt neen.

Enig artikel

Akkoord te gaan om het Huishoudelijk Reglement van de gemeenteraad van Schoten met ingang van heden vast te stellen als volgt:

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTERAAD VAN SCHOTEN

HOOFDSTUK 1: Bijeenroeping van de Gemeenteraad

Artikel 1

De Gemeenteraad vergadert ten minste tien maal per jaar en zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren, het vereisen.

De Gemeenteraad wordt in principe samengeroepen op de laatste donderdag van de maand om 20 uur

De voorzitter van de Gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn beslist tot bijeenroeping van de Gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn in een gezamenlijke oproeping met als bedoeling de vergaderingen aansluitend te laten doorgaan. Hierbij stelt de voorzitter voor de Gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn duidelijk onderscheiden agenda’s op.

De agenda voor de Gemeenteraad bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld.

De voorzitter is verplicht de Gemeenteraad bijeen te roepen op verzoek van een derde van de zittinghebbende leden of van het college van burgemeester en schepenen.

De voorzitter is ook verplicht de Gemeenteraad bijeen te roepen op verzoek van een vijfde van de zittinghebbende leden als zes weken na de datum van de vorige Gemeenteraad nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus.

In geval van een verplichte bijeenroeping als vermeld in vorige bepalingen, roept de voorzitter de Gemeenteraad bijeen op de aangewezen dag en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda. Daarvoor bezorgen de Gemeenteraadsleden en het college van burgemeester en schepenen voor elk punt op de agenda hun voorstel van beslissing met een toelichting aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de Gemeenteraad.

Deze aanvraag tot bijeenroeping moet ingediend worden ten laatste de 9de dag om 09.00 uur vóór de datum van de gevraagde bijeenkomst, teneinde de voorzitter toe te laten de decretale oproepingstermijn van 8 dagen te respecteren.

HOOFDSTUK 2: Oproeping van de Gemeenteraadsleden

Artikel 2

De oproeping geschiedt ten minste acht dagen vóór de dag van de vergadering, via e-mail. In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk voor de aanvang van de vergadering openbaar gemaakt op de website van de gemeente.

De oproeping vermeldt de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de openbare en van de besloten vergadering, alsook een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn. Ook de wijze waarop de toegelichte voorstellen kunnen worden geraadpleegd, in casu meeting.mobile, wordt vermeld

Gemeenteraadsleden kunnen punten aan de agenda toevoegen /schriftelijke vragen indienen. Toegevoegde agendapunten/schriftelijke vragen dienen ten laatste op zondag ontvangen te zijn voor 20u. Deze aanvullende agendapunten worden toegevoegd op de website van gemeente. Agendapunten die uiterlijk 14 dagen voor aanvang van de Gemeenteraad bij de algemeen directeur worden ingediend komen op de reguliere dagorde die aan het publiek wordt bekendgemaakt.

Raadsleden bezorgen hun toegelicht voorstel van beslissing, aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de Gemeenteraad.

Van deze mogelijkheid kan geen gebruik gemaakt worden door een lid van het college van burgemeester en schepenen.

De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de Gemeenteraad, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen onverwijld mee aan de Gemeenteraadsleden.

HOOFDSTUK 3: Informatie voor de Gemeenteraadsleden

3.1. Dossiers geagendeerd op de Gemeenteraad

Artikel 3

§1. Voor elk agendapunt worden de dossiers vanaf de verzending van de oproeping elektronisch bezorgd, inzonderheid de toegelichte voorstellen, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de op de agenda ingeschreven zaken. De documenten worden op het secretariaat tijdens de kantooruren ter beschikking van raadsleden gehouden. De raadsleden kunnen voor de vergadering tijdens de openingsuren van het secretariaat deze documenten inkijken.

§2. Uiterlijk 14 dagen vóór de vergadering gedurende dewelke de Gemeenteraad dient te beraadslagen over het budget, het meerjarenplan, de wijzigingen aan het meerjarenplan of over de jaarrekeningen, doet de voorzitter van de raad aan elk Gemeenteraadslid een elektronisch exemplaar toekomen van het ontwerp van budget met inbegrip van de beleidsnota en de financiële nota, meerjarenplan, wijzigingen aan het meerjarenplan of van de jaarrekeningen.

Het ontwerp van budgetwijziging wordt uiterlijk samen met de agenda voor de vergadering waarop het wordt besproken, aan ieder lid van de Gemeenteraad elektronisch bezorgd.

Het ontwerp wordt elektronisch overgemaakt zoals het zal onderworpen worden aan de beraadslagingen van de raad, in de voorgeschreven vorm en vergezeld van de bijlagen die vereist zijn voor zijn definitieve vaststelling, met uitzondering van de bewijsstukken, wat de rekeningen betreft.

Een raadslid dat er expliciet om vraagt, kan een papieren exemplaar van de voornoemde financiële documenten ontvangen.

3.2. Andere gemeentelijke dossiers

Artikel 4

§1. Geen akte, geen stuk, geen dossier betreffende het bestuur mag aan het onderzoek van de raadsleden worden onttrokken.

§2. Zonder voorafgaande aanvraag kunnen worden ingezien tijdens de dagen en uren dat de diensten van het gemeentesecretariaat geopend zijn:

1° de begrotingen/budgetten van vorige dienstjaren van de gemeente

2° de rekeningen van vorige dienstjaren van de gemeente en de intercommunale verenigingen waarvan de gemeente lid is

3° de jaarverslagen van vorige dienstjaren van de gemeente en van de intercommunale verenigingen waarvan de gemeente lid is

4° de goedgekeurde notulen van de vergaderingen van de Gemeenteraad

5° de goedgekeurde notulen van de vergaderingen van het college van burgemeester en schepenen, wat de delen betreft die aan het inzagerecht onderworpen zijn

6° de adviezen uitgebracht door gemeentelijke adviesraden

7° de gemeentelijke toelagereglementen, algemene politieverordeningen, belasting- en retributiereglementen

8° het register van de inkomende en uitgaande stukken.

§3. Buiten de documenten en dossiers bedoeld in artikel 4, par. 2 hebben de raadsleden het recht alle andere documenten te raadplegen die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente. Dit recht dient te worden uitgeoefend tijdens de kantooruren.

De aanvraag tot inzage dient schriftelijk te worden gericht aan de algemeen directeur of aan een door hem/haar aangeduid personeelslid.

De gemotiveerde beslissing tot weigering van de aflevering en/of inzage van voormelde documenten moet uiterlijk acht werkdagen na ontvangst van de aanvraag aan het betrokken raadslid schriftelijk worden meegedeeld.

§4. De Gemeenteraadsleden kunnen gratis een exemplaar verkrijgen (via papier of elektronisch) van de akten en stukken betreffende het bestuur van de gemeente.

§5. De Gemeenteraadsleden hebben het recht de gemeentelijke instellingen en diensten te bezoeken. Tijdens het bezoek van een gemeentelijke instelling moeten de raadsleden passief optreden.

§6. Het inzagerecht en het bezoekrecht van de Gemeenteraadsleden, als vermeld in § 1, § 2 § 3 en § 5, geldt eveneens voor de autonome gemeentebedrijven van de gemeente.

§7. De besluiten van het schepencollege worden na goedkeuring van het verslag onverwijld op het intranet gepubliceerd en op de gemeentelijke website mits inachtneming van privacy gebonden materie.

§8. Via de gemeentelijke website gemeente kan men kennis nemen van alle verstuurde uitnodigingen voor hoorzittingen en opgestelde verslagen van inspraakavonden.

3.3 Vragen aan de burgemeester en het schepencollege

Artikel 5

De Gemeenteraadsleden hebben het recht aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt zo snel mogelijk en uiterlijk binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.

Na afhandeling van de openbare agenda van de Gemeenteraad kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de Gemeenteraad voorkomen. Dit is ook mogelijk na afhandeling van de besloten agenda omtrent aangelegenheden die wegens de betrokkenheid van personen in besloten zitting dienen te worden behandeld. Een toegelicht voorstel van beslissing, als vermeld in artikel 2 van dit reglement, is niet vereist voor het stellen van een vraag. De maximale spreektijd bedraagt alsdan 3 minuten per raadslid. De totale spreektijd zal de 30 minuten niet overschrijden.

Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord. De vragen en antwoorden maken niet het voorwerp uit van een stemming in de Gemeenteraad.

Deze vragen mogen niet bedoeld zijn om de persoonlijke intenties van de leden van het college te kennen, noch mogen ze verplichten tot het doorvoeren van kostelijke studies, opzoekingen, het opmaken van dure statistische gegevensbestanden of het houden van enquêtes.

Mondelinge vragen van raadsleden en de antwoorden daarop worden opgenomen in het zittingsverslag van de Gemeenteraad.

HOOFDSTUK 4: Werking van de Gemeenteraad

4.1. Aanwezigheidsquorum

Artikel 6

De Gemeenteraad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende Gemeenteraadsleden aanwezig is.

De raad kan echter, indien hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden is opgekomen, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en besluiten over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

In die oproeping wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat. In de tweede oproeping worden de bepalingen van artikel 26 van het Decreet Lokaal Bestuur overgenomen.

4.2. Openbaarheid van de vergadering

Artikel 7

De vergaderingen van de Gemeenteraad zijn openbaar behalve als:

* het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering

* de Gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

De vergaderingen over het organogram, de personeelsformatie, de rechtspositieregeling, het meerjarenplan en de aanpassingen ervan, het budget, een budgetwijziging of de jaarrekening zijn in elk geval openbaar.

Ingeval de Gemeenteraad bevoegd is om een tuchtstraf op te leggen, wordt de hoorzitting in het openbaar gehouden indien de betrokkene hierom verzoekt.

Uitgezonderd in tuchtzaken kan de besloten vergadering slechts plaatsvinden na de openbare vergadering.

Bij een gezamenlijke oproeping opent de voorzitter eerst de openbare zitting van de Gemeenteraad, waarbij hij de vergadering van de Gemeenteraad schorst nadat de agenda van het openbare deel afgewerkt is. Tijdens deze schorsing van de Gemeenteraad opent de voorzitter de Raad voor Maatschappelijk Welzijn waarna de agenda van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn volledig (openbaar gedeelte gevolgd door gesloten gedeelte) afgewerkt wordt. Na het sluiten van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, opent de voorzitter het besloten deel van de Gemeenteraad.

Als tijdens de openbare vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in besloten vergadering moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering, enkel met dit doel, worden onderbroken.

Als tijdens de besloten vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in openbare vergadering moet worden behandeld, wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende Gemeenteraad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt kan de besloten vergadering, enkel met dat doel, worden onderbroken.

De gemeenteraadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de Gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.

4.3. Wijze van vergaderen (verloop van de zitting, regeling van tussenkomsten en handhaving van de orde)

Artikel 8

De voorzitter zit de vergaderingen van de Gemeenteraad voor, en opent en sluit de vergaderingen.

Indien de agenda niet om middernacht is afgewerkt, kan de voorzitter besluiten om de vergadering verder te zetten op een nieuwe datum. Deze vindt plaats op donderdag, de week volgend na de raad.

Artikel 9

Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.

Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan. De zitting wordt dan geannuleerd; er wordt dan gehandeld overeenkomstig de voorschriften van art. 26 van het Decreet Lokaal bestuur (2de oproeping).

Artikel 10

De notulen van de vorige vergadering worden, behoudens overmacht of computertechnische onmogelijkheid, samen met de oproepingsbrief voor de volgende vergadering, aan de raadsleden bezorgd op dezelfde wijze als voorzien in artikel 2.

Elk lid heeft het recht om tijdens de vergadering, bij de behandeling van het punt “Goedkeuring  notulen en zittingsverslag vorige zitting”, bezwaren tegen de redactie ervan in te brengen. Vermits er gewerkt wordt met een audio-opname voor het zittingsverslag, is de goedkeuring ervan puur formeel. Worden de bezwaren gegrond bevonden, dan is de algemeen directeur gehouden, staande de vergadering of uiterlijk in de eerstvolgende vergadering, een nieuwe redactie voor te leggen, die in overeenstemming is met de beslissing van de raad.

De goedgekeurde notulen worden binnen de maand ondertekend door de voorzitter van de Gemeenteraad en de algemeen directeur.

In het geval de Gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de Gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

Zo dikwijls de raad het gewenst acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door de meerderheid van de Gemeenteraadsleden en de algemeen directeur ondertekend.

Artikel 10 bis

De raadsleden dienen duidelijk in de ingeschakelde microfoon te praten om de kwaliteit van de audio-opname te waarborgen.

Artikel 11

De voorzitter geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.

De vergadering vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde, tenzij de raad er anders over beslist.

Een punt dat niet voorkomt op de agenda, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen. Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

Artikel 12

Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.

De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen en, ingeval van gelijktijdige aanvraag, naar de rangorde van de raadsleden.

Pas na het horen van alle raadsleden die het woord gevraagd hebben, nodigt de voorzitter de betrokken schepen uit om te antwoorden.

Indien de raad deskundigen wenst te horen bepaalt de voorzitter van de raad wanneer ze aan het woord komen.

De voorzitter kan aan de algemeen directeur vragen om toelichting te geven.

Artikel 13

De voorzitter dient in de volgende gevallen en volgorde steeds bij voorrang het woord te verlenen aan een lid dat:

1° vraagt om de zitting te schorsen. Deze schorsing kan worden toegestaan voor maximum 15 minuten, eenmaal verlengbaar voor eenzelfde periode

2° vraagt om over het agendapunt niet te besluiten omdat het niet tot de bevoegdheid van de Gemeenteraad behoort

3° vraagt om de behandeling van het agendapunt te verdagen

4° vraagt om het agendapunt te verwijzen naar een Gemeenteraadscommissie

5° vraagt om het voorwerp van de beslissing concreter te omschrijven

6° vraagt om naar het huishoudelijk reglement te verwijzen.

De Gemeenteraad dient zich eerst (en zo nodig bij stemming) uit te spreken over het opgeworpen incident, waarna desgevallend ofwel het agendapunt ten gronde wordt behandeld, ofwel het volgende agendapunt wordt behandeld.

Artikel 14

De amendementen worden vóór de hoofdvraag en de subamendementen vóór de amendementen ter stemming gelegd. De voorzitter kan de stemmingen over de verschillende amendementen na de algehele bespreking inplannen.

Artikel 15

Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

Als een lid van de raad aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen.

Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden. Elk lid dat, in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

Dit geldt eveneens voor hen die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.

Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking, elke persoonlijke aantijging wordt geacht de orde te verstoren.

Artikel 16

De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering. Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.

Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.

Artikel 17

De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, terstond uit de aan het publiek voorbehouden plaats, ieder persoon doen verwijderen die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft, of op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt.

Hij kan bovendien proces-verbaal opmaken tegen de overtreder met het oog op zijn verwijzing naar de politierechtbank, onverminderd andere vervolgingen, indien het feit daartoe grond oplevert.

Artikel 18

De spreektijd voor een raadslid bedraagt, per agendapunt, maximum tien minuten. Wanneer betrokkene voor de tweede maal het woord vraagt, wordt de spreektijd beperkt tot vijf minuten.

Deze beperkingen gelden niet bij de bespreking van het jaarlijks budget en de rekening.

Artikel 19

Nadat de raadsleden voldoende aan het woord zijn geweest en indien de voorzitter oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking.

Artikel 20

Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat hij, bij voortduring van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

4.4. Wijze van stemmen en stemopneming

Artikel 21

§1. Vóór elke stemming omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.

§2. De besluiten worden genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Onder volstrekte meerderheid van stemmen wordt verstaan, meer dan de helft van de uitgebrachte stemmen, onthoudingen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

§3. De Gemeenteraad stemt over het budget, over de jaarrekening en over het meerjarenplan in hun geheel.

Elk lid kan echter de afzonderlijke stemming eisen over één of meer artikelen of reeksen van artikelen die hij aanwijst indien het om het budget gaat, over één of meer artikelen of posten die hij aanwijst indien het om de jaarrekeningen gaat, of over één of meerdere onderdelen die hij aanwijst indien het om het meerjarenplan gaat.

In dat geval mag over het geheel eerst gestemd worden na de stemming over het artikel of de artikelen, reeksen van artikelen of posten, of onderdelen die aldus zijn aangewezen. De stemming over het geheel heeft dan betrekking op de artikelen, posten of onderdelen waarover geen enkel lid afzonderlijk wenst te stemmen en op de artikelen, posten of onderdelen die reeds bij een afzonderlijke stemming zijn aangenomen.

§3bis. Vanaf 1 januari 2020 stemt de Gemeenteraad over het eigen deel van elk beleidsrapport (meerjarenplan, de aanpassingen aan het meerjarenplan en de jaarrekening).

Nadat zowel de Gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de Gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De Gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de Gemeenteraad.

§4. De Gemeenteraad stemt telkens over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport.

In afwijking daarvan kan elk Gemeenteraadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het gemeentelijk deel van het beleidsrapport. In dat geval mag de Gemeenteraad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.

Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de Gemeenteraad. Als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de Raad voor Maatschappelijk Welzijn het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

Artikel 22

§1. De leden van de Gemeenteraad stemmen in het openbaar, behalve in de gevallen bedoeld in §2. Deze openbare stemming geschiedt elektronisch.mondeling en geschiedt door elk raadslid “ja”, “neen” of “onthouding” te laten uitspreken. De voorzitter stemt hierbij als laatste.

De openbare stemming gebeurt mondeling door elk raadslid “ja”, “neen” of “onthouding” te laten uitspreken wanneer door een technisch mankement het elektronisch stemmen onmogelijk is.

Het elektronisch stemmen gebeurt door middel van het elektronisch stemsysteem. Het raadslid is ingelogd en volgt de instructies zoals aangegeven in de software en handleiding.

De voorzitter brengt de punten ter stemming. Vóór elke stemming vat de voorzitter kort samen waarover er precies zal worden gestemd. Hij opent de stemming.

Voor het sluiten van de openbare elektronische stemming verzoekt de voorzitter de raadsleden die zijn ingelogd en die niet hebben gestemd om alsnog hun stem uit te brengen.

Heeft een raadslid zich bij het elektronisch uitbrengen van zijn stem vergist, dan kan het dit nog rechtzetten vóór het sluiten van de stemming.

De voorzitter sluit de stemming, neemt de uitgebrachte stemmen op en maakt de uitslag van de stemming bekend.

Een raadslid dat op het ogenblik van de elektronische stemming is ingelogd en niet stemt, wordt geacht zich te onthouden.

§2. Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:

a) de vervallenverklaring van het mandaat van Gemeenteraadslid of schepen

b) het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen

c) individuele personeelszaken.

De raadsleden stemmen”ja”, “neen” of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blanco stembriefje.

Indien de stemming een persoon betreft, geschiedt deze door de vermelding van de naam van de betrokkene op het stembriefje. De geheime stemming geschiedt, op straffe van ongeldigheid, door aanduiding in potlood.

Vooraleer tot stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden dat aan de stemming heeft deelgenomen, worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

Artikel 23

De uitslag van de stemming wordt door de voorzitter bekend gemaakt.

Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen ter zitting na te gaan.

Artikel 24

Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

4.5. Notulen en zittingsverslag

Artikel 25

De notulen van de vergaderingen van de Gemeenteraad vermelden in chronologische volgorde het verloop van de vergadering, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waaromtrent de Gemeenteraad geen beslissing genomen heeft. De notulen vermelden mondelinge vragen van raadsleden met naam raadslid, desbetreffende partij en onderwerp.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft.

Deze notulen zijn consulteerbaar via meeting.mobile en via de gemeentelijke website (openbaar gedeelte), na goedkeuring.

Het zittingsverslag van de openbare vergaderingen van de Gemeenteraad is een audio-opname. Het integrale audioverslag van de openbare zitting (zittingsverslag) wordt één week na de Gemeenteraad ter beschikking gesteld via een webtoepassing.

Van de besloten vergaderingen wordt geen zittingsverslag opgesteld.

4.6. Ondertekening stukken Gemeenteraad

Artikel 26

De reglementen, verordeningen, beslissingen, akten van de Gemeenteraad en alle andere stukken of briefwisseling die specifiek betrekking hebben op de Gemeenteraad worden ondertekend door de voorzitter van de Gemeenteraad en mede ondertekend door de algemeen directeur.

De voorzitter van de Gemeenteraad kan zijn bevoegdheid tot ondertekening opdragen aan een of meer leden van de Gemeenteraad, tenzij die bevoegdheid betrekking heeft op de ondertekening van de notulen als vermeld in artikel 279 §6 van het Decreet Lokaal Bestuur. De opdracht kan te allen tijde worden herroepen.

Het Gemeenteraadslid aan wie de opdracht tot ondertekening is gegeven, moet boven zijn handtekening, naam en functie tevens melding maken van die opdracht.

4.7. Fracties binnen de Gemeenteraad

Artikel 27

Het Gemeenteraadslid of de Gemeenteraadsleden die op éénzelfde lijst verkozen zijn vormen één fractie.

Een onderlinge vereniging tot één fractie of de vorming van twee fracties is mogelijk, uiterlijk op de installatievergadering in de gevallen en op de wijze vastgelegd in artikel 36 §2 van het Decreet Lokaal Bestuur.

HOOFDSTUK 5: Gemeenteraadscommissies

5.1. Oprichting en samenstelling

Artikel 28

De Gemeenteraad richt in zijn midden commissies op, samengesteld uit Gemeenteraadsleden die als taak hebben de besprekingen in de Gemeenteraadszittingen voor te bereiden en in dat kader advies te verlenen en voorstellen te formuleren.

De bevoegdheden van deze commissies worden als volgt bepaald:

- financiën en personeel

- openbare werken, mobiliteit en toegankelijkheid, viri

- ruimtelijke ordening en patrimonium

- klimaatbeleid en milieu

- samenleven

Artikel 29

Van elke fractie moet er minstens 1 vertegenwoordiger zitting hebben in elke raadscommissie. Elke fractie bestaande uit meer dan 3 raadsleden heeft recht op een raadslid per begonnen schijf van 3 raadsleden. Voor ieder effectief raadslid in een Gemeenteraadscommissie wordt een plaatsvervanger  aangeduid indien mogelijk.

De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen, altijd hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties.

De mandaten in iedere commissie worden door de Gemeenteraad verdeeld op basis van de voordrachten die worden ingediend door de fracties.

Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen. Niemand kan meer dan een akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.

Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de Gemeenteraad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie als vermeld in artikel 36 van het Decreet Lokaal Bestuur, kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijk aantal leden in de commissie.

5.2. Bijeenroeping en werking

Artikel 30

Elke commissie wordt voorgezeten door een voorzitter. Deze voorzitter wordt aangewezen door de Gemeenteraad, op voorstel van de betrokken raadscommissie.

De burgemeester of de schepenen kunnen geen voorzitter van een Gemeenteraadscommissie zijn.

Artikel 31

De commissies kunnen geldig vergaderen, welk ook het getal der aanwezige leden zij. Zij brengen advies uit over de voorstellen welke hun door de raad of door het college of door een raadslid worden voorgelegd.

Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door een of meer ambtenaren van de gemeente, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen.

De artikelen 7 (openbaarheid) en 21, 22 en 23 (wijze van stemmen) van onderhavig reglement zijn van overeenkomstige toepassing op de vergaderingen en de stemmingen in de raadscommissies.

Elke commissie kan steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen. Indien minstens de helft van de raadscommissieleden een commissie wenst samen te roepen, kan deze vraag gesteld worden aan hun voorzitter die deze uitvoert binnen de termijn van 1 maand (uitgezonderd juli-augustus).

De oproeping vermeldt de agenda en wordt naar alle commissieraadsleden gestuurd op dezelfde wijze zoals voorzien in artikel 2.

Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden van elke commissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.

HOOFDSTUK 6: Presentiegelden en terugbetaling van kosten

6.1. Presentiegelden

Artikel 32

§1. Aan de raadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen, wordt presentiegeld verleend voor elke vergadering van de raad waarop zij aanwezig zijn. Het raadslid dient principieel de volledige zitting bij te wonen, behoudens aanvaardbare reden van verontschuldiging. Omdat de Gemeenteraad onmiddellijk gevolgd wordt door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, wordt slechts 1 x presentiegeld uitgekeerd voor beide raden.

Het presentiegeld voor de raadsvergaderingen wordt vastgesteld op het bedrag van 124,98 euro.

Dit bedrag wordt gekoppeld aan de spilindex 138,01.

Aan de voorzitter van de Gemeenteraad wordt een dubbel presentiegeld toegekend per Gemeenteraadszitting.

§2. Aan de raadsleden wordt eveneens presentiegeld verleend voor het bijwonen van de raadscommissies waarvan zij effectief of plaatsvervangend lid zijn. Het raadslid dient principieel de volledige vergadering bij te wonen, behoudens aanvaardbare reden van verontschuldiging.

Het presentiegeld voor de raadscommissies wordt vastgesteld op 124,98 euro.

Dit bedrag wordt gekoppeld aan de spilindex 138,01.

De voorzitter van een raadscommissie ontvangt geen dubbel presentiegeld

6.2. Kosten met bewijsstukken

Artikel 33

Aan de leden van de Gemeenteraad, alsook hun voorzitter en commissievoorzitters, kunnen alleen kosten die verband houden met de uitoefening van het mandaat en die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat terugbetaald worden.

Artikel 34

§1. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstukken.

§2. De algemeen directeur beoordeelt of de kosten voldoen aan de voorwaarden vermeld in artikel 33.

Voor de kosten die de raadsleden doen om oproepingen en elektronische post te ontvangen voor zowel de Gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn wordt 20 euro per maand voorzien. Deze kosten worden als bewezen geacht voor de raadsleden die (de in dit reglement vermelde) oproepingen en verslagen via elektronische post ontvangen.

De relevantie en de kostprijs van de kosten voor vorming wordt beoordeeld door de algemeen directeur, in voorkomend geval in overleg met de vormingsambtenaar.

Het bestuur betaalt reis- en verblijfskosten alleen terug als een verantwoordingsnota is voorgelegd.

§3. Jaarlijks wordt een gedetailleerd overzicht gemaakt van de terugbetaling van de kosten van de mandatarissen. Dat overzicht is openbaar en wordt voorgelegd aan de raad.

Artikel 35

De gemeente sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat als gemeenteraadslid/lid van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn persoonlijk ten laste komt van de raadsleden.

De gemeente sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de raadsleden overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun ambt.

HOOFDSTUK 7: Participatie van de burger

7.1. Informatie voor burgers over de Gemeenteraad

Artikel 36

Behalve in spoedeisende gevallen worden plaats, dag en uur van de raadsvergadering en de agenda openbaar bekendgemaakt door vermelding op de gemeentelijke website. Voor de bekendmaking gelden dezelfde termijnen als die welke bepaald zijn voor de bijeenroeping van de Gemeenteraad.

Als agendapunten aan de agenda worden toegevoegd overeenkomstig artikel 2, 3de lid van dit reglement, wordt de aangepaste agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, op het gemeentehuis openbaar gemaakt overeenkomstig het eerste lid. In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk voor de aanvang van de vergadering, openbaar gemaakt overeenkomstig het eerste lid.

De agenda met toelichtende nota en de door de gemeenteraadsleden toegevoegde punten, wordt eveneens bezorgd aan de lokale perscorrespondenten. Voor eenieder die de raadszitting bijwoont, ligt de agenda van de openbare zitting ter beschikking.

Binnen een termijn van tien dagen na de Gemeenteraadszitting wordt een lijst met een beknopte omschrijving van de beslissingen van de Gemeenteraad ter inzage gelegd van het publiek. Deze inzagemogelijkheid wordt via de website bekendgemaakt.

Aan de belangrijkste beslissingen van de Gemeenteraad zal verder de nodige bekendheid gegeven worden door ze beknopt, zo nodig met toelichting, te publiceren in het gemeentelijk informatieblad en in een daartoe bestemde rubriek op de website.

7.2. Informatie voor burgers over de Gemeenteraadscommissies

Artikel 37

Plaats, dag en uur van de raadscommissies worden tijdig bekendgemaakt via de geëigende informatiekanalen. De agenda is beschikbaar op de gemeentelijke website. De agenda van de vergadering ligt ook ter beschikking van het publiek voor en tijdens de raadscommissie.

7.3. Voorstellen van burgers aan de Gemeenteraad

Artikel 38

§1. De inwoners hebben het recht te verzoeken om de door hen in een gemotiveerde nota nader omschreven voorstellen en vragen over de gemeentelijke beleidsvoering en dienstverlening op de agenda van de Gemeenteraad in te schrijven en om deze agendapunten te komen toelichten in de Gemeenteraad. Ze voegen bij die nota eventueel alle nuttige stukken die de Gemeenteraad kunnen voorlichten.

Dit verzoek moet worden gesteund door ten minste 1 % van het aantal inwoners ouder dan 16 jaar in de gemeente.

§2. Het verzoek wordt ingediend met een formulier, dat de gemeente ter beschikking stelt, en wordt met een aangetekende brief gestuurd aan de gemeente. Het moet de naam, voornamen, geboortedatum en woonplaats vermelden van iedereen die het verzoekschrift ondertekend heeft.

Het college van burgemeester en schepenen gaat na of aan die voorwaarden voldaan is.

§3. Het verzoek moet minstens twintig dagen voor de dag van de vergadering van de Gemeenteraad bij het college van burgemeester en schepenen ingediend zijn om in de eerstvolgende Gemeenteraad te kunnen worden behandeld, zo niet wordt het verzoek behandeld op de daaropvolgende vergadering van de raad.

§4. De Gemeenteraad doet vooraf uitspraak over zijn bevoegdheid ten aanzien van de in het verzoekschrift opgenomen voorstellen en vragen. Binnen zijn bevoegdheid bepaalt de Gemeenteraad ook welk gevolg daaraan wordt gegeven en hoe dat wordt bekendgemaakt.

7.4. Verzoekschriften aan de Gemeenteraad

Artikel 39

§1. Ieder heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen.

De verzoekschriften worden aan de organen van de gemeente gericht. Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.

Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente behoort, zijn onontvankelijk.

Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:

* de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd

* het een loutere mening is en geen concreet verzoek

* als de vraag anoniem, zonder vermelding van naam en voornaam en adres, werd ingediend

* het taalgebruik beledigend is.

In voorkomend geval kan de indiener van het verzoekschrift worden verzocht om een nieuw geformuleerd verzoekschrift in te dienen.

De voorzitter van de Gemeenteraad plaatst het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende Gemeenteraad indien het verzoekschrift, gericht aan de Gemeenteraad, minstens 14 dagen voor de vergadering werd ontvangen. Wordt het verzoekschrift later ingediend dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

§2. De Gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen of naar een Gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door een orgaan van de gemeente. In dat geval, heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

§3. Het orgaan van de gemeente waaraan het verzoekschrift werd gericht, verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

7.5. Spreekrecht voor burgers op de Gemeenteraad

Artikel 40

§1. Er wordt een spreekrecht voorzien voor het publiek, voor aanvang van de openbare zitting, gedurende maximum 15 minuten.

§2. Iedere inwoner uit Schoten heeft dan de gelegenheid om vragen te stellen en opmerkingen te formuleren aan het college van burgemeester en schepenen en aan alle raadsleden over een aangelegenheid waarbij hij/zij nauw betrokken is.

§3. Het spreekrecht voorafgaand aan de Gemeenteraad wordt uitgeoefend onder de volgende voorwaarden:

* iedere spreker mag maximaal 2 maal per jaar het spreekrecht uitoefenen

* iedere spreker dient zich voor het begin van de vergadering aan te melden bij de algemeen directeur

* de spreker moet eerst zijn identiteit bekendmaken en meldt eventueel in wiens naam hij spreekt. (bv. voor een vereniging of groepering). Hij dient hierbij ook aan te duiden over welke agendapunten hij wenst te spreken

* de spreker mag maximaal 5 minuten spreken. De toebedeelde tijd kan afhankelijk worden gesteld van het aantal sprekers dat zich aandient

* er mag door iedere spreker gesproken worden over maximaal 2 punten die op de agenda van de openbare zitting van de Gemeenteraad staan. Bedoeling hierbij is om relevante vragen te stellen of relevante informatie over te brengen, die aansluit bij het agendapunt. Het is niet de bedoeling om een discussie op gang te brengen

* er mag niet worden gesproken over louter persoonlijke kwesties, over kandidaten bij benoemingen of over ingediende verzoekschriften zoals bedoeld in artikel 39

* bij het niet naleven van deze voorwaarden verliest de spreker zijn spreekrecht op die vergadering.

§4. Op de geformuleerde vragen wordt ofwel onmiddellijk een antwoord gegeven, ofwel bij de behandeling van het punt tijdens de bespreking in openbare zitting, ofwel, indien nader onderzoek noodzakelijk is schriftelijk binnen de maand.

7.6. Spreekrecht voor burgers op de Gemeenteraadscommissies

Artikel 41

Er wordt een spreekrecht voorzien voor het publiek, onder de hiernavolgende voorwaarden:

* elke inwoner van de gemeente kan van het spreekrecht gebruik maken

* de voorzitter vraagt voor de vergadering begint wie er gebruik wil maken van het spreekrecht en over welk agendapunt

* de spreker maakt zich bekend

* voor aanvatting van de bespreking over het agendapunt, krijgt de spreker de kans om zijn opinie over de zaak te geven

* per agendapunt zijn er vijf minuten spreektijd, te verdelen over de kandidaat-sprekers. De totale spreektijd over de gehele vergadering bedraagt maximaal 30 minuten

* tijdens de discussie kan de voorzitter de spreker(s) opnieuw om hun mening vragen

* na de geagendeerde punten (onder de noemer varia) krijgen sprekers uit het publiek de gelegenheid om hun mening te verkondigen over niet geagendeerde onderwerpen die wel binnen het beslag van de betreffende vergadering vallen. De voorzitter kan beslissen om hier onmiddellijk op in te gaan, het punt te agenderen op de volgende vergadering of het, met gegronde redenen, te verwerpen. Dit laatste kan omdat het om een persoonlijke of vertrouwelijke kwestie gaat of materie is die niet onder de bevoegdheid van de vergadering valt

* de tussenkomsten mogen de sereniteit van het debat niet in het gedrang brengen

* de voorzitter waakt over het naleven van deze voorwaarden en kan zo nodig ingrijpen door het intrekken van het spreekrecht van de overtreder.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

LOKALE POLITIE: MOBILITEITSCYCLUS

Gelet op het KB van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten;

Gelet op het KB van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten;

Gelet op de omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 betreffende de toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones;

Gelet op het KB van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten;

Gelet op het KB van 30 januari 2006 houdende nieuwe bepalingen inzake de mobiliteitsregeling;

Overwegende dat door vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten, aan het stelsel van de mobiliteit uitvoering kan worden gegeven;

Gelet op het raadsbesluit d.d. 4 september 2003 houdende vaststelling van het operationeel kader van de lokale politie Schoten;

Gelet op het raadsbesluit d.d. 27 oktober 2011 houdende vaststelling van het CALOG-personeelskader van de lokale politie Schoten;

Gelet op het verslag van 19 september 2019 van Melis Hilde, personeelsconsulente van de politiezone Schoten;

Overwegende dat inzake de 5de mobiliteitscyclus voor 2019 de vacant te verklaren betrekkingen dienen te worden meegedeeld aan de Directie van de Mobiliteit en het Loopbaanbeheer (DPM);

Overwegende dat deze mededeling dient te gebeuren aan de hand van het formulier bedoeld in bijlage 1 van het KB Mobiliteit, dat hierbij eveneens de selectiemodaliteiten dienen bepaald te worden;

Gelet op de bevoegdheid terzake van de gemeenteraad;

Overwegende dat korpschef Jack Vissers aanwezig is bij de bespreking van dit agendapunt, in toepassing van artikel 29bis van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, zoals gewijzigd;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 29 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Akkoord te gaan met de melding van volgende vacatures bij de lokale politie Schoten aan de Directie van de Mobiliteit en het Loopbaanbeheer (DPM):

Operationeel kader:

- één (1) betrekking inspecteur van politie ELPZ

- één (1) betrekking inspecteur van politie ELPZ geweldbeheersing zonder vuurwapen

- één (1) betrekking inspecteur van politie BGPZ verkeer

- één (1) betrekking hoofdinspecteur van politie BGPZ verkeersspecialist

- één (1) betrekking hoofdinspecteur van politie ELPZ

Artikel 2

Akkoord te gaan om voor de vacant verklaarde betrekkingen het formulier in te vullen zoals bedoeld in bijlage 1 bij het KB van 20 november 2001. Hierbij wordt de vaststelling van de uiterste datum waarop de kandidaatstelling voor de vacatures dient te gebeuren, overgelaten aan DPM, zoals gevraagd in punt 3.1.3 van de omzendbrief GPI van 24 januari 2001.

Artikel 3

Akkoord te gaan om de wijze van selectie onder de kandidaten te bepalen als volgt:

voorwaarde 2: het in aanmerking nemen voor alle kandidaten van het gemotiveerde advies van de korpschef onder wiens bevoegdheid de vacante bediening valt

voorwaarde 5: het in aanmerking nemen van het advies van een selectiecommissie.

Voor de betrekking van commissaris wordt bijkomende voorwaarde weerhouden:

voorwaarde 6: het organiseren van één of meer tests of geschiktheidsproeven.

Artikel 4

Deze betrekkingen niet te koppelen aan een voorrangsrecht voor Brusselaars.

Artikel 5

Er wordt automatisch een mobiliteitsreserve aangelegd die voor eenzelfde functionaliteit geldig is tot de publicatie van de 2de navolgende cyclus.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

LOKALE POLITIE: ASPIRANTEN-MOBILITEITSCYCLUS

Gelet op het KB van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten;

Gelet op het KB van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten;

Gelet op de omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 betreffende de toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones;

Gelet op het KB van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten;

Gelet op het KB van 30 januari 2006 houdende nieuwe bepalingen inzake de mobiliteitsregeling;

Gelet op de omzendbrief GPI 73 van 14 mei 2013 houdende de aanwerving, selectie en opleiding van de personeelsleden van het basiskader van de politiediensten;

Gelet op het raadsbesluit d.d. 4 september 2003 houdende vaststelling van het operationeel kader van de lokale politie Schoten;

Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 25 juni 2019 houdende de mobiliteitscyclus 2019/03;

Gelet op het verslag van 19 september 2019 van Hilde Melis, personeelsconsulente van de politiezone Schoten;

Overwegende dat de mobiliteitscyclus 2019/03 geen kandidaten inspecteur van politie ELPZ opleverde; dat de lijsten van de mobiliteit 2019/04 pas op 8 november 2019 ter beschikking gesteld worden;

Overwegende dat de vacant te verklaren betrekkingen dienen te worden meegedeeld aan de Directie van de Mobiliteit en het Loopbaanbeheer (DPM);

Overwegende dat deze mededeling dient te gebeuren aan de hand van het formulier bedoeld in bijlage bij de omzendbrief GPI73; dat hierbij eveneens de selectiemodaliteiten dienen bepaald te worden;

Gelet op de bevoegdheid terzake van de gemeenteraad;

Overwegende dat korpschef Jack Vissers aanwezig is bij de bespreking van dit agendapunt, in toepassing van artikel 29bis van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, zoals gewijzigd;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 29 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Akkoord te gaan met de melding van volgende vacatures bij de lokale politie Schoten aan de Directie van de Mobiliteit en het Loopbaanbeheer (DPM):

Operationeel kader:

- drie (3) betrekkingen van inspecteur van politie ELPZ

Artikel 2

Akkoord te gaan om voor de vacant verklaarde betrekkingen het formulier in te vullen zoals bedoeld in bijlage bij de omzendbrief GPI 73.

Artikel 3

Akkoord te gaan om de selectiemodaliteiten als volgt te bepalen:

- indien er in het raam van de mobiliteitscyclus meer kandidaten zijn dan het aantal vacante betrekkingen, worden de meest geschikte kandidaten geselecteerd overeenkomstig de principes van de klassieke mobiliteit zoals bedoeld in deel VI, titel II, hoofdstuk II, RPPol. De politiezone is verplicht om evenveel kandidaten aan te werven als het aantal vacante betrekkingen.

- indien er in het raam van de mobiliteitscyclus minder of evenveel kandidaten zijn als het aantal vacante betrekkingen, dan vindt er geen selectie op het niveau van de politiezone plaats en worden de kandidaten van rechtswege bij de politiezone aangewezen. Mogelijk worden in een tweede fase aspirant-inspecteurs toegewezen door een daarvoor samengesteld Comité

- voor de betrekkingen die in het raam van de specifieke mobiliteitscyclus werden gepubliceerd maar wegens gebrek aan kandidaten niet zijn ingevuld, worden uiteindelijk ambtshalve aspirant-inspecteurs aangewezen.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

AANKOOP VAN EEN MOBIEL ANPR-SYSTEEM - GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE

Gelet op art. 33 (Wet op de geïntegreerde politie) waarbij titel V van de nieuwe gemeentewet van toepassing is op het beheer van de goederen en inkomsten van de lokale politie (art. 236 NGW);

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen;

Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 144.000,00 niet), en inzonderheid artikels 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale en artikel 43;

Gelet op de toelichtingsnota d.d. 10 september 2019 van Kristiaan Terrens, assistent politie, houdende vraag en motivatie voor de aankoop van een mobiel ANPR-systeem;

Gelet op de nieuwe meerjarige raamovereenkomst met bestek van de federale politie met ref. nr. 2017 R3 043 (mobiel), aanbesteed via open offerteaanvraag en toegewezen aan Tijdelijke Handelsvereniging Proximus-Trafiroad, Koning Albert II-laan 27 te 1030 Brussel;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 17.355,37 excl. btw of € 21.000,00 incl. 21% btw;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het budget van 2019, op budgetcode 330/744-51 van de buitengewone politiebegroting;

 

Besluit: met 29 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan de nieuwe meerjarige raamovereenkomst met nr. 2017 R3 043 (mobiel) van de federale politie en de raming voor de opdracht “Aankoop van een mobiel ANPR-systeem”, opgesteld door de aankoopdienst - administratie. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in de raamovereenkomst en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 17.355,37 excl. btw of € 21.000,00 incl. 21% btw.

Artikel 2

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2019, op budgetcode 330/744-51 van de buitengewone politiebegroting.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

AANKOOP VAN EEN NIEUW POLITIEVOERTUIG - GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE

Gelet op art. 33 (Wet op de geïntegreerde politie) waarbij titel V van de nieuwe gemeentewet van toepassing is op het beheer van de goederen en inkomsten van de lokale politie (art. 236 NGW);

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen;

Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° d) ii) (de opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische redenen), en inzonderheid artikels 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale en artikel 43;

Gelet op de toelichtingsnota d.d. 5 september 2019 van Kristiaan Terrens, assistent politie, houdende vraag en motivatie voor de aankoop van een nieuw politievoertuig;

Gelet op de overeenkomst met bestek van de federale Politie met ref. Procurement 2016 R3 10 – Perceel 32-SUV, aanbesteed via open offerteaanvraag.  De aannemer betreft de invoerder D’Ieteren NV, Industriezone Guldendelle, Arthur De Coninck 3, 3070 Kortenberg;

Gelet op de looptijd van dit contract dat zal eindigen op 30 juni 2021;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 35.786,76 excl. btw of € 43.301,98 incl. 21% btw;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het budget van 2019, op budgetcode 330/743-52 van de buitengewone politiebegroting;

Gaat over tot de stemming over het amendement van raadslid Maya De Backer om het punt te verdagen:

 

Er zijn 22 stemmen neen, 4 stemmen ja en 3 onthoudingen.

 

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle,  Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, , Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Lieven De Smet stemmen neen.

 

Kurt Vermeiren, Peter Arnauw, Maya De Backer en Olivier Coppens stemmen ja.

 

Erik Block, Dieter Peeters,  Erik Maes onthouden zich.

 

Besluit: het amendement van raadslid Maya De Backer te verwerpen.

Besluit: met 26 stemmen ja, tegen 3 stemmen neen

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Peter Arnauw, Maya De Backer, Olivier Coppensstemmen neen.

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan de overeenkomst met nr. Procurement 2016 R3 010-perceel 32 en de raming voor de opdracht “Aankoop van een nieuw politievoertuig”, opgesteld door de aankoopdienst - administratie. De raming bedraagt € 35.786,76 excl. btw of € 43.301,98 incl. 21% btw.  De aannemer betreft de invoerder D’Ieteren NV, Indusstriezone Guldendelle, Arthur De Coninck 3, 3070 Kortenbergen.

Artikel 2

De uitvoering dient te gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in de overeenkomst  Procurement 2016 R3 010 –Perceel 32.

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2019, op budgetcode 330/743-52 van de buitengewone politiebegroting.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

GEDEELDE AANKOOP ANPR-PAAL PZ BRASSCHAAT

Gelet op de afspraak tussen PZ Brasschaat en PZ Schoten dat aan de Elshoutbaan slechts 1 paal wordt geplaatst en de kosten worden gedeeld;

Overwegende dat PZ Brasschaat een portaalstudie ANPR opgevraagd heeft, waarbij deze ANPR-paal op de Elshoutbaan ter hoogte van de toegang naar Sportoase zal geplaatst worden; dat deze gedeelde paal zal functioneren voor de beide zones;

Besluit: met 29 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Goedkeuring te hechten aan het voorstel om samen met PZ Brasschaat een gedeelde aankoop te doen van een ANPR-paal.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

JAARREKENING 2018

Gelet op de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op 2 niveaus, inzonderheid artikel 77 e.v.;

Gelet op het KB van 5 september 2001 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie, inzonderheid hoofdstuk IV – De jaarrekeningen, afdeling 2 – De vaststelling van de jaarrekeningen, artikelen 67 tot en met 72;

Gelet op het KB van 24 januari 2006 tot wijziging van het KB van 5 september 2001 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de politiezone;

Overwegende dat de jaarrekening van de politiezone bestaat uit de begrotingsrekening, de resultatenrekening en de balans;

Overwegende dat korpschef Jack Vissers aanwezig is bij de bespreking van dit agendapunt, in toepassing van artikel 29bis van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, zoals gewijzigd;

Besluit: met 29 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Akkoord te gaan om de begrotingsrekening 2018, de balans op 31 december 2018 en de resultatenrekening over het dienstjaar 2018 van de politiezone Schoten (PZ5353) vast te stellen.

Artikel 2

Akkoord te gaan om de begrotingsrekening 2018 van de politiezone Schoten als volgt vast te stellen:

a) Gewone dienst

Netto-vastgestelde rechten

€ 8.230.845,15

Vastgelegde uitgaven

€ 7.469.963,48

Begrotingsresultaat

€ 760.881,67

Over te dragen vastgelegde uitgaven

€ 19.195,00

Boekhoudkundig resultaat

€ 780.076,67

b) Buitengewone dienst

Netto-vastgestelde rechten

€ 451.547,24

Vastgelegde uitgaven

€ 428.637,98

Begrotingsresultaat

€ 22.909,26

Over te dragen vastgelegde uitgaven

€ 10.605,80

Boekhoudkundig resultaat

€ 33.515,06

Artikel 3

Akkoord te gaan om de balans op 31 december 2018 en de resultatenrekening over het dienstjaar 2018 van de politiezone Schoten als volgt vast te stellen:

a) Balans

Vaste activa

€ 6.660.740,95

Vlottende activa

€ 1.141.285,96

Totaal van de activa

€ 7.802.026,91

Eigen vermogen

€ 4.162.799,30

Voorzieningen

€ 0,00

Schulden

€ 3.639.227,61

Totaal van de passiva

€ 7.802.026,91

b) Resultatenrekening

Exploitatieresultaat

€ -249.576,34

Uitzonderlijk resultaat

€ 6.178,35

Resultaat van het dienstjaar

€ -243.397,99

 

Artikel 4

Akkoord te gaan om een eensluidend verklaard afschrift van dit besluit samen met de vastgestelde jaarrekening 2018 over te maken aan de minister van Binnenlandse Zaken en de gouverneur.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

BEGROTINGSWIJZIGING 2019/1

Gelet op de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus;

Gelet op het KB van 5 september 2001 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie, inzonderheid Titel II – De Begroting;

Gelet op artikel 11 van het KB van 5 september 2001 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie, m.b.t. verslag van de Begrotingscommissie met bijhorend advies;

Gelet op artikel 11 van het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie, zoals vastgesteld bij Koninklijk Besluit van 5 september 2001;

Gelet op het besluit van de gemeenteraad dd. 13 december 2001 houdende de samenstelling van deze commissie , overwegende dat deze commissie advies dient te verstrekken omtrent de wettelijkheid en de te verwachten financiële weerslag van het ontwerp van begroting en begrotingswijziging;

Overwegende dat korpschef Jack Vissers aanwezig is bij de bespreking van dit agendapunt, in toepassing van artikel 29bis van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, zoals gewijzigd;

 

Besluit: met 29 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Gunstig advies te verlenen aan de voorgestelde begrotingswijziging 2019/1 gewone en buitengewone dienst.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

AANPASSING VUURWERKBELEID SCHOTEN

Gelet op het Algemeen Politiereglement Schoten, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad tijdens de zitting van 20 december 2018 waarin het gebruik van niet-ontploffend feestvuuwerk is toegelaten;

Gelet op het decreet van 26 april 2019 houdende een reglementering op het gebruik van vuurwerk, voetzoekers, carbuurkanonnen en wensballonnen;

Overwegende dat een aanpassing van het Algemeen Politiereglement Schoten aangewezen is;

Gelet op de voorstellen van de dienst integrale veiligheid voor het afsteken van vuurwerk doorheen het jaar en tijdens oudejaarsnacht om specifieke regelgeving op te stellen in lijn met het nieuwe decreet van 26 april 2019; 

Gelet op het collegebesluit d.d. 10 oktober 2019;

Gelet op de gevoerde besprekingen;

Besluit: met 28 stemmen ja, 1 onthouding

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Kurt Vermeirenonthoudt zich.

Enig artikel

Goedkeuring te hechten aan de volgende aanpassingen van het Algemeen Politiereglement Schoten:

- Art. 1 Vuurwerkgebruik gedurende het jaar
Het is verboden vuurwerk af te steken op Schotens grondgebied. De burgemeester kan van dit verbod afwijken indien het gebruik van geluidsarm vuurwerk kadert binnen een evenement.  Men dient het evenement en het vuurwerkgebruik tijdig (6 weken op voorhand) aan te vragen. Het college van burgemeester en schepenen verleent de toestemming voor het evenement. De burgemeester verleent de toestemming voor het afsteken van geluidsarm vuurwerk op een bepaalde plaats binnen een bepaald tijdsbestek. Het geluidsarm vuurwerk dient door een professionele firma of daarvoor gekwalificeerd persoon te worden afgestoken, dit om de veiligheid van de omstaanders te garanderen.

- Art. 2 Vuurwerkgebruik tijdens oudejaarsnacht
Het is verboden vuurwerk af te steken op Schotens grondgebied. De burgemeester kan van dit verbod afwijken tijdens de periode van 31 december 23u59 tot 1 januari 01u00 en wanneer het afsteken van geluidsarm vuurwerk wordt aangevraagd bij de lokale overheid. De aanvraag gebeurt via een online aanvraagformulier en wordt ten laatste ingediend op 19 december, 12u00. Aanvragen ingediend na deze datum, worden niet behandeld en bijgevolg geweigerd. De burgemeester verleent de toestemming voor het afsteken van geluidsarm vuurwerk op een bepaalde plaats tussen 31 december 23u59 tot 1 januari 01u00.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

RAADSCOMMISSIE OW, MOB. & TOEG., VIRI  - AANSTELLING VOORZITTER

Gelet op de nieuwe samenstelling van de Raadscommissie Openbare Werken, Mobiliteit & Toegankelijkheid, Viri (besluit gemeenteraad 25 april 2019);

Gelet op de geheime stemming die werd georganiseerd tijdens de Raadscommissie Openbare Werken, Mobiliteit & Toegankelijkheid, Viri d.d. 19 september 2019;

Overwegende dat raadslid Christof Victor 10 stemmen behaalde en raadslid Peter Arnauw 3 stemmen behaalde;

Gelet op het voorstel van de Raadscommissie Openbare Werken, Mobiliteit & Toegankelijkheid, Viri om raadslid Christof Victor voor te stellen als commissievoorzitter;

Besluit: met 28 stemmen ja, 1 onthouding

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Kurt Vermeirenonthoudt zich.

Enig artikel

Raadslid Christof Victor aan te stellen als voorzitter van de Raadscommissie Openbare Werken, Mobiliteit & Toegankelijkheid, Viri.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

AFKOPPELING VILLERSLEI - SLUIZENSTRAAT

Neemt akte:

van het besluit van het college van burgemeester en schepenen d.d. 3 oktober 2019 waarin de verrekening aan Antea Group van de opdracht "Erelonen addendum afkoppeling Villerslei - Sluizenstraat" wordt goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

DUURZAME INKOOP VAN NATUURSTEEN

Neemt akte:

van het besluit van het college van burgemeester en schepenen d.d. 26 september 2019 waarin ze akkoord gaan om de "Verklaring initiatief TruStone voor lokale besturen" te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

AANVULLEND REGLEMENT VAN DE POLITIE OP HET WEGVERKEER: LEO VAN HULLEBUSCHSTRAAT 179: AANVRAAG PARKEERPLAATS VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

Gelet op de wet betreffende de politie van het wegverkeer;

Gelet op het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer;

Gelet op het ministerieel besluit waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Gelet op het ministerieel rondschrijven betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van de verkeerstekens;

Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, art. 119;

Gelet op het verslag van de technische dienst d.d. 3 september 2019;

Overwegende dat voornoemde straat tot het beheer van de gemeente behoort en binnen de bebouwde kom ligt;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 29 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Het aanvullend reglement m.b.t. de politie van het wegverkeer wordt goedgekeurd betreffende Leo Van Hullebuschstraat 179. Het parkeren wordt uitsluitend toegelaten voor voertuigen die gebruikt worden voor personen met een handicap t.h.v. Leo Van Hullebuschstraat 179 over een lengte van 6 meter. Het verkeersbord E9a, met onderbord met pictogram voor personen met een handicap en bord met opstaande pijl en vermelding '6 m' wordt aangebracht.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

AANVULLEND REGLEMENT VAN DE POLITIE OP HET WEGVERKEER: VILLERSLEI 59: AANVRAAG PARKEERPLAATS VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

Gelet op de wet betreffende de politie van het wegverkeer;

Gelet op het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer;

Gelet op het ministerieel besluit waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Gelet op het ministerieel rondschrijven betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van de verkeerstekens;

Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, art. 119;

Gelet op het verslag van de technische dienst d.d. 3 september 2019;

Overwegende dat voornoemde straat tot het beheer van de gemeente behoort en binnen de bebouwde kom ligt;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 29 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Het aanvullend reglement m.b.t. de politie van het wegverkeer wordt goedgekeurd betreffende Villerslei 59. Het parkeren wordt uitsluitend toegelaten voor voertuigen die gebruikt worden voor personen met een handicap t.h.v. Villerslei 59 over een lengte van 6 meter. Het verkeersbord E9a, met onderbord met pictogram voor personen met een handicap en bord met opstaande pijl en vermelding '6 m' wordt aangebracht.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

AANVULLEND REGLEMENT VAN DE POLITIE OP HET WEGVERKEER: ZANDSTAPPENSTRAAT 31A: AANVRAAG PARKEERPLAATS VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

Gelet op de wet betreffende de politie van het wegverkeer;

Gelet op het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer;

Gelet op het ministerieel besluit waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Gelet op het ministerieel rondschrijven betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van de verkeerstekens;

Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, art. 119;

Gelet op het verslag van de technische dienst d.d. 24 september 2019;

Overwegende dat voornoemde straat tot het beheer van de gemeente behoort en binnen de bebouwde kom ligt;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 29 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Het aanvullend reglement m.b.t. de politie van het wegverkeer wordt goedgekeurd betreffende Zandstappenstraat 31A. Het parkeren wordt uitsluitend toegelaten voor voertuigen die gebruikt worden voor personen met een handicap t.h.v. Zandstappenstraat 31A over een lengte van 6 meter. Het verkeersbord E9a, met onderbord met pictogram voor personen met een handicap en bord met opstaande pijl en vermelding '6 m' wordt aangebracht.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

AANVULLEND REGLEMENT VAN DE POLITIE OP HET WEGVERKEER: HAGENLEI 37: AANVRAAG PARKEERPLAATS VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

Gelet op de wet betreffende de politie van het wegverkeer;

Gelet op het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer;

Gelet op het ministerieel besluit waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Gelet op het ministerieel rondschrijven betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van de verkeerstekens;

Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, art. 119;

Gelet op het verslag van de technische dienst d.d. 24 september 2019;

Overwegende dat voornoemde straat tot het beheer van de gemeente behoort en binnen de bebouwde kom ligt;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 29 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Het aanvullend reglement m.b.t. de politie van het wegverkeer wordt goedgekeurd betreffende Hagenlei 37. Het parkeren wordt uitsluitend toegelaten voor voertuigen die gebruikt worden voor personen met een handicap t.h.v. Hagenlei 37 over een lengte van 6 meter. Het verkeersbord E9a, met onderbord met pictogram voor personen met een handicap en bord met opstaande pijl en vermelding '6 m' wordt aangebracht.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

AANVULLEND REGLEMENT VAN DE POLITIE OP HET WEGVERKEER: AUGUST JONCKERSSTRAAT 84: SCHRAPPING PARKEERPLAATS VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

Gelet op de wet betreffende de politie van het wegverkeer;

Gelet op het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer;

Gelet op het ministerieel besluit waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Gelet op het ministerieel rondschrijven betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van de verkeerstekens;

Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, art. 119;

Gelet op het raadsbesluit van 19 december 2013 betreffende het aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer inzake de inrichting van een parkeerplaats voor personen met een handicap ter hoogte van August Jonckersstraat 84;

Gelet op het verslag van de technische dienst d.d. 5 september 2019;

Overwegende dat voornoemde straat tot het beheer van de gemeente behoort en binnen de bebouwde kom ligt;

Overwegende dat de mindervalide bewoner, waarvoor de voorbehouden parkeerplaats bedoeld was, overleden is;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 29 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Het raadsbesluit van 19 december 2013, betreffende het aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer inzake de inrichting van een parkeerplaats voor personen met een handicap ter hoogte van August Jonckersstraat 84, wordt opgeheven.  Het verkeersbord E9a, met onderbord met pictogram voor personen met een handicap, wordt verwijderd.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

AANVULLEND REGLEMENT VAN DE POLITIE OP HET WEGVERKEER: ANTOON WOLFSSTRAAT 20: SCHRAPPING PARKEERPLAATS VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

Gelet op de wet betreffende de politie van het wegverkeer;

Gelet op het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer;

Gelet op het ministerieel besluit waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Gelet op het ministerieel rondschrijven betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van de verkeerstekens;

Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, art. 119;

Gelet op het raadsbesluit van 25 oktober 2007 betreffende het aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer inzake de inrichting van een parkeerplaats voor personen met een handicap ter hoogte van Antoon Wolfsstraat 20;

Gelet op het verslag van de technische dienst d.d. 5 september 2019;

Overwegende dat voornoemde straat tot het beheer van de gemeente behoort en binnen de bebouwde kom ligt;

Overwegende dat de mindervalide bewoner, waarvoor de voorbehouden parkeerplaats bedoeld was, overleden is;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 29 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Het raadsbesluit van 25 oktober 2007, betreffende het aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer inzake de inrichting van een parkeerplaats voor personen met een handicap ter hoogte van Antoon Wolfsstraat 20, wordt opgeheven.  Het verkeersbord E9a, met onderbord met pictogram voor personen met een handicap, wordt verwijderd.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

AANVULLEND REGLEMENT VAN DE POLITIE OP HET WEGVERKEER: ANTOON WOLFSSTRAAT 24: SCHRAPPING PARKEERPLAATS VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

Gelet op de wet betreffende de politie van het wegverkeer;

Gelet op het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer;

Gelet op het ministerieel besluit waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Gelet op het ministerieel rondschrijven betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van de verkeerstekens;

Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, art. 119;

Gelet op het raadsbesluit van 31 oktober 2002 betreffende het aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer inzake de inrichting van een parkeerplaats voor personen met een handicap ter hoogte van Antoon Wolfsstraat 24;

Gelet op het verslag van de technische dienst d.d. 5 september 2019;

Overwegende dat voornoemde straat tot het beheer van de gemeente behoort en binnen de bebouwde kom ligt;

Overwegende dat de mindervalide bewoner, waarvoor de voorbehouden parkeerplaats bedoeld was, overleden is;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 29 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Het raadsbesluit van 31 oktober 2002, betreffende het aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer inzake de inrichting van een parkeerplaats voor personen met een handicap ter hoogte van Antoon Wolfsstraat 24, wordt opgeheven.  Het verkeersbord E9a, met onderbord met pictogram voor personen met een handicap, wordt verwijderd.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

AANVULLEND REGLEMENT VAN DE POLITIE OP HET WEGVERKEER: ZAGERIJSTRAAT: KEERPUNT EINDE STRAAT: PARKEERVERBOD

Gelet op de wet betreffende de politie van het wegverkeer;

Gelet op het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer;

Gelet op het ministerieel besluit waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Gelet op het ministerieel rondschrijven betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van de verkeerstekens;

Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, art. 119;

Gelet op het verslag van de technische dienst d.d. 24 september 2019;

Overwegende dat vrachtwagens aan het keerpunt op het einde van de Zagerijstraat vrij moeten kunnen draaien zonder hinder van geparkeerde voertuigen;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 29 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Aan het keerpunt op het einde van de Zagerijstraat wordt parkeerverbod ingevoerd.

Artikel 2

De verkeersborden E1 worden aangevuld met de onderborden Xa en Xb.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

AANVULLEND REGLEMENT VAN DE POLITIE OP HET WEGVERKEER: PARKEERVERBOD PAPENAARDEKENSTRAAT

Gelet op de wet betreffende de politie van het wegverkeer;

Gelet op het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer;

Gelet op het ministerieel besluit waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Gelet op het ministerieel rondschrijven betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van de verkeerstekens;

Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, art. 119;

Gelet op het collegebesluit d.d. 16 juli 2019 betreffende parkeerverboden zijstraten Kasteeldreef;

Gelet op het gunstig advies van de verkeerscommissie 29 augustus 2019;

Gelet op het collegebesluit d.d. 26 september 2019 waarin werd akkoord gegaan met het permanent invoeren van parkeerverbod in de Papenaardekenstraat, aan de zijde van het park;

Gelet op het collegebesluit d.d. 26 september 2019 waarin werd akkoord gegaan om het tijdelijke parkeerverbod in de zijstraten van de Kasteeldreef te verlengen tot het einde van het jaar;

Gelet op het verslag van de technische dienst d.d. 3 oktober 2019;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 29 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Het aanvullend reglement m.b.t. de politie van het wegverkeer wordt goedgekeurd betreffende het permanent instellen van parkeerverbod in de Papenaardekensstraat, aan de zijde van het park. De verkeersborden E3 zullen worden aangebracht over de volledige lengte. De zone tussen de ingang van het park en Deurnevoetweg zal aangevuld worden met het onderbord "uitgezonderd vergunningshouders".

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

AANVULLEND REGLEMENT OVER DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER - DELEGATIE BESLISSINGEN OVER PARKEERPLAATSEN VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

Gelet op de huidige trage procedure met betrekking tot het aanvragen van een parkeerplaats voor personen met een handicap;

Gelet op de wet betreffende de politie van het wegverkeer;

Gelet op het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer;

Gelet op het ministerieel besluit waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Gelet op het ministerieel rondschrijven betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van de verkeerstekens;

Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, art. 119;

Gelet op het verslag van de technische dienst d.d. 3 oktober 2019;

Gelet op artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer bepaalt dat de gemeenteraad deze bevoegdheid kan delegeren aan het college van burgemeester en schepenen voor gemeentewegen;

Gelet op omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009: deze omzendbrief omvat de nadere voorschriften m.b.t. de opmaak en goedkeuring van aanvullende verkeersreglementen door de gemeente;

Volgens artikel 40 § 3 van het decreet lokaal bestuur stelt de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vast;

Overwegende de hogere overheid de mogelijkheid voorzien dat de gemeenteraad een delegatie geeft aan het college van burgemeester en schepenen om de aanvullende verkeersreglementen met betrekking tot deze materie vast te stellen;

Overwegende dat dergelijke aanvragen door het college van burgemeester en schepenen sneller en efficiënter behandeld kunnen worden;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 29 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

De gemeenteraad beslist om de bevoegdheid tot het vaststellen van aanvullende reglementen in verband met parkeerplaatsen voor personen met een handicap, voor de wegen die zich op het grondgebied van de gemeente Schoten bevinden, te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

GOEDKEURING WEGENISTRACÉ OMV_2019059919 - HEIKANTSTRAAT 204-206

Gelet op de omgevingsaanvraag, ingediend bij de gemeente Schoten, d.d. 19 augustus 2019 door de heer Benjamin Keteleer met betrekking tot het bouwen van een meergezinswoning met 35 appartementen in de Heikantstraat 204-206 met kadastrale omschrijving afdeling 1, sectie D, nrs. 253V5, 253P7, 253N7, 253L7, 253W5, 253T5;

Overwegende dat het project naast een toegang en ontsluiting voor zachte weggebruikers, leveringen en hulpdiensten van het gebied ook een semi-publiek buurtpark omvat;

Gelet op de plannen gevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag met kenmerk OMV_2019059919;

Overwegende dat er een openbaar onderzoek werd georganiseerd van 12 september 2019 tot en met 11 oktober 2019 waarbij de plannen ter inzage van het publiek lagen;

Gelet op artikel 2 en 40 van het Decreet Lokaal Bestuur d.d. 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Gelet op artikel 31 van het decreet d.d. 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning;

Gelet op artikel 47 van het besluit van de Vlaamse Regering d.d. 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet d.d. 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning;

Gelet op artikel 4.2.25. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening d.d. 1 december 2009;

Gelet op het verslag van de dienst Ruimtelijke ordening;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 25 stemmen ja, 4 onthoudingen

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Kurt Vermeiren, Peter Arnauw, Maya De Backer, Olivier Coppensonthouden zich.

Artikel 1

Goedkeuring te verlenen voor het nieuwe wegenistracé opgenomen in de omgevingsaanvraag voor een perceel gelegen te Heikantstraat 204-206, kadastraal gekend als afdeling 1, sectie D, nrs. 253V5, 253P7, 253N7, 253L7, 253W5, 253T5.

Artikel 2

Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan het college van burgemeester en schepenen en aan de eigenaar die een notaris zal gelasten om op zijn kosten de aangehaalde erfdienstbaarheid te vestigen.

Artikel 3

Na de ontvangst van het ontwerp van akte tot vestiging van de aangehaalde erfdienstbaarheid, deze ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

AANSTELLEN VAN EEN STUDIEBUREAU VOOR DE OPMAAK VAN EEN ONDERZOEK, ANALYSE MET DE BEELDKWALITEITSPLAN VOOR DE VERNIEUWING VAN HET CENTRUM - GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 144.000,00 niet);

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 90, 1°;

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Aanstellen van een studiebureau voor de opmaak van een onderzoek, analyse met de beeldkwaliteitsplan voor de vernieuwing van het centrum” een bestek met nr. 19TD03 werd opgesteld door Grondgebiedzaken;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 82.644,63 excl. btw of € 100.000,00 incl. 21% btw;

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in de meerjarenplanning 2020-2015;

Besluit: met 29 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 19TD03 en de raming voor de opdracht “Aanstellen van een studiebureau voor de opmaak van een totaalvisie, met beeldkwaliteitsplan voor de vernieuwing van het centrum”, opgesteld door Grondgebiedzaken. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 82.644,63 excl. btw of € 100.000,00 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning 2020-2015.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

VOORLOPIGE VASTSTELLING STRAATNAAM

Gelet op het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen, later gewijzigd;

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 6 augustus 2019 houdende opstart van de procedure straatnaamgeving voor het pad gelegen tussen Papenaardekenstraat en Borgeindstraat;

Gelet op het gunstig advies van 7 augustus 2019 van de milieudienst tot toekenning van de naam Zurkelpad;

Gelet op het voorstel van 28 augustus 2019 van Bob Chabot, SCOT Heemkundige Kring tot toekenning van de naam Le Grellepad;

Gelet op het gunstig advies van 3 september 2019 van de cultuurraad tot toekenning van de naam Zurkelbospad i.p.v. Zurkelpad;

Gelet op het besluit van 3 oktober 2019 van het college van burgemeester en schepenen houdende het voorstel tot benoeming van het pad gelegen tussen Papenaardekenstraat en  Borgeindstraat te Schoten;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Raadslid Bert Baetens, raadslid Nadine Van Mol en schepen Paul De Swaef verlaten de vergadering.

Gaat over tot de stemming over het amendement van raadslid Peter Arnauw om het dossier te verdagen:

Er zijn 19 stemmen neen en 7 stemmen ja

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx,  Pieter Gielis, Kathelijne Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken,  Lieven De Smet stemmen neen.

Kurt Vermeiren,  Erik Block, Peter Arnauw,  Maya De Backer, Dieter Peeters, Olivier Coppens, Erik Maes stemmen ja.

Besluit: het amendement van raadslid Peter Arnauw te verwerpen.

Raadslid Bert Baetens, raadslid Nadine Van Mol en schepen Paul De Swaef vervoegen de vergaderingen.

Raadslid Olivier Coppens verlaat de vergadering.

Gaat over tot de stemming over het amendement van raadslid Erik Block om het pad het Legrellepad te noemen:

Er zijn 23 stemmen neen en 5 stemmen ja.

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren,  Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx,  Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters,  Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Lieven De Smet stemmen neen.

Erik Block, Peter Arnauw, Maya De Backer, Dieter Peeters, Erik Maes stemmen ja.

Besluit: het amendement van raadslid Erik Block te verwerpen.

Raadslid Olivier Coppens vervoegt de vergadering.

Gaat over tot de stemming over het amendement van raadslid Erik Block en raadslid Peter Arnauw om het pad Borgeindepad te noemen:

Er zijn 22 stemmen neen en 7 stemmen ja.

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle,  Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters,  Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Lieven De Smet stemmen neen.

Kurt Vermeiren, Erik Block, Peter Arnauw, Maya De Backer, Dieter Peeters, Olivier Coppens, Erik Maes stemmen ja.

Besluit: het amendement van raadslid Erik Block en raadslid Peter Arnauw te verwerpen.

Besluit: met 22 stemmen ja, tegen 4 stemmen neen, 3 onthoudingen

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Lieven De Smetstemmen ja.

Kurt Vermeiren, Erik Block, Dieter Peeters, Erik Maesstemmen neen.

Peter Arnauw, Maya De Backer, Olivier Coppensonthouden zich.

Artikel 1

Voorlopig over te gaan tot aanvaarding van de straatnaam Zurkelbospad voor het pad gelegen tussen Papenaardekenstraat en Borgeindstraat.

Artikel 2

Na publicatie en het voeren van een openbaar onderzoek, over te gaan tot de definitieve vaststelling.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

VERBOD VAN OPLATEN VAN HELIUMBALLONNEN

Gelet op het verslag van de milieuambtenaar betreffende de problematiek van de heliumballons;

Gelet op de vraag van de gemeentelijke milieuraad van 2014;

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 28 mei 2019 waarin het uitdelen en oplaten van heliumballons op het grondgebied van Schoten wordt verboden, en waarbij aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit verbod in het politiereglement te implementeren;

Besluit: met 28 stemmen ja, 1 onthouding

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Erik Block, Piet Bouciqué, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Kurt Vermeirenonthoudt zich.

Artikel 1

Het uitdelen en oplaten van heliumballons op het grondgebied van Schoten wordt verboden.

Artikel 2

Het verbod zal worden opgenomen in het gecoördineerd politiereglement.

Artikel 3

Heliumballons voor goederen- en personenvervoer vallen niet onder dit verbod.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

VOORSTEL TOT AANPASSING POLITIEREGLEMENT HONDENLOOPZONES

Overwegende dat er op het grondgebied van Schoten reeds 6 hondenloopzones werden ingericht;

Overwegende dat een hondenloopzone voornamelijk  bedoeld is voor mensen die geen tuin hebben, maar wél hun hond moeten uitlaten;

Overwegende dat de hondenloopzones vermijden dat hele plantsoenen en parken als een hondenpoepzone worden gebruikt, wat een onhygiënische situatie in de hand werkt in functie van het gebruik van grasvelden voor sport & spel;

Overwegende dat tot nu toe nog geen reglementering werd opgesteld voor de hondenloopzones;

Gelet op het voorstel tot aanpassing van het politiereglement voor hondenloopzones in bijlage;

Gelet op het advies van de dienst integrale veiligheid;

Gelet op het advies van de milieu ambtenaar;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 28 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Akkoord te gaan om artikel 31 van afdeling 1.8 Dieren van het politiereglement in Schoten aan te passen naar het volgende:

Art. 31.

Binnen de daartoe bestemde en aangeduide hondenloopzones mogen honden vrij rondlopen, mits het in acht nemen van de bepalingen zoals omschreven in de regelgeving betreffende de hondenloopzones.

Op de openbare wegen en voor het publiek toegankelijke plaatsen moeten de honden aan de leiband worden gehouden.

De begeleider van de dieren moet op elk ogenblik kunnen beletten dat de dieren personen of andere dieren intimideren of lastig vallen, voertuigen bespringen of private eigendommen betreden.

Artikel 2

Akkoord te gaan om volgende nieuwe afdeling toe te voegen onder hoofdstuk A.1. Openbare veiligheid & Vlotte doorgang van het politiereglement in Schoten:

AFDELING 1.9. HONDENLOOPZONES

Art. 37.Toepassingsgebied

Dit reglement bevat de bepalingen voor alle voor het publiek toegankelijke hondenloopzones op het grondgebied van de gemeente Schoten.

Art. 38.Algemeen

Een hond mag vrij rondlopen op de hondenloopzone en dient niet aangelijnd te zijn mits aan de volgende voorwaarden voldaan is:

- De hondenbegeleider dient steeds zicht te hebben op de hond die hij/zij begeleidt;

- Bij een (dreigend) conflict tussen twee of meer honden, zorgt elke hondenbegeleider ervoor dat de conflictsituatie zo snel mogelijk stopt;

- De hondenbegeleider dient de hond te allen tijde onder controle te hebben;

- De hondenbegeleider dient te voorkomen dat de hond putten graaft in de hondenloopzone;

- De hondenbegeleider maakt geen gebruik van fluitjes of geeft geen zeer luide bevelen;

- De hondenbegeleider dient langdurig, luid geblaf van de hond te voorkomen;

Art. 39. Uitwerpselen

De hondenbegeleiders zijn verplicht om hondenuitwerpselen op te ruimen. De hondenpoepzakjes dienen te worden afgesloten en kunnen gedeponeerd worden in de voorziene vuilbakken.

Art. 40. Periode

De hondenloopzone en ‐ weide mag enkel gebruikt worden van maandag tot en met vrijdag  tussen 7u00 en 22u00 en op zater-, zon- en feestdagen tussen 8u00 en 22u00. Voor en na deze uren zijn honden en hondenbegeleiders niet toegelaten in de hondenloopzone en ‐ weide, teneinde nachtlawaai te beperken.

Art. 41.

De hondenloopzones zijn er voor iedereen en kunnen niet gereserveerd of gemonopoliseerd worden.

Art. 42.

Agressieve honden mogen enkel aan de lange leiband toegelaten worden, tenzij er geen andere honden in de hondenloopzone aanwezig zijn.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

IGEAN - OVEREENKOMST ENERGIEK HUIS

Gelet op het Gemeentedecreet, inzonderdheid op artikel 42;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 16 november 2018 inzake het lokale woonbeleid;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 14 december 2018 inzake energie;

Gelet op de toelichtingen voorzien door IGEAN (informatievergadering dd 24 januari 2019 en 21 februari 2018);

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 5 maart 2019 waarin principieel akkoord werd gegaan met het omvormen en uitbreiden van de werking van het Energiehuis tot het EnergieK huis met een EnergieK loket;

Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 30 november 2017 waarin het klimaatactieplan (SECAP) werd goedgekeurd;

Overwegende dat het gemeentebestuur wil zorgen voor de nodige continuïteit in het milieubeleid met inbegrip van de principes van duurzame ontwikkeling;

Gelet op het aanbod van Igean met betrekking tot de gewijzigde werking in 2019;

Gelet op het voorstel tot omvorming van het Energiehuis tot het EnergieK huis met een EnergieK loket;

Gelet op de gevoerde besprekingen;

Besluit: met 25 stemmen ja, 4 onthoudingen

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Erik Block, Piet Bouciqué, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Kurt Vermeiren, Peter Arnauw, Maya De Backer, Olivier Coppensonthouden zich.

Artikel 1

Akkoord te gaan met de omvorming en uitbreiding van de werking van het Energiehuis tot EnergieK huis met een EnergieK loket, en dit tot uiterlijk 2027 voor het verstrekken van de energieleningen en tot uiterlijk 2029 voor de andere taken.

Artikel 2

Akkoord te gaan met het voorstel van addendum zoals overgemaakt aan VEA en intussen goedgekeurd en de daarin opgenomen activiteiten en de wijze waarop uitvoering zal gegeven worden aan het BVR energie.

Artikel 3

De samenwerkingsovereenkomst tussen IGEAN dienstverlening en de deelnemende lokale besturen goed te keuren.

Artikel 4

Kennis te nemen van de kostenraming en de verdeling van het saldo over alle deelnemende gemeenten en deze goed te keuren.

Artikel 5

Twee ondertekende exemplaren van gemeenteraadsbeslissing en van de samenwerkingsovereenkomst worden aan IGEAN dienstverlening bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

RAAD VOOR LOKAAL MONDIAAL BELEID

Gelet op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s)  zoals aangenomen door de algemene vergadering van de VN;

Gelet op artikel 2 van het Decreet Lokaal Bestuur van de Vlaamse overheid, waarbij lokale besturen de opdracht gekregen hebben om ‘op lokaal niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers’;

Gelet op de structuur en het takenpakket van de raad, werkgroepen en werktafels zoals voorgesteld door de milieudienst in bijlage;

Gelet op het voorziene budget voor ontwikkelingssamenwerking in de meerjarenbegroting;

Overwegende de noodzakelijke vernieuwing in de traditionele adviesraden GROS & milieuraad;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Gaat over tot de stemming over het amendement van raadslid Maya De Backer om het punt te verdagen:

Er zijn 16 stemmen neen, 11 stemmen ja en 3 onthoudingen.

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx,Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Ilse Stockbroekx, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Sandra Lauryssen,  Kris Oversteyns, Lieven De Smet stemmen neen.

Kurt Vermeiren, Piet Bouciqué, Peter Arnauw, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Lieselotte Decroix, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, stemmen ja.

Erik Block,  Dieter Peeters, Erik Maes onthouden zich.

 

Besluit: het amendement van raadslid Maya De Backer te verwerpen.

Besluit: met 19 stemmen ja, tegen 8 stemmen neen, 3 onthoudingen

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Erik Block, Ilse Stockbroekx, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Kris Oversteyns, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Kurt Vermeiren, Piet Bouciqué, Tom Van Grieken, Lieselotte Decroix, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanakenstemmen neen.

Peter Arnauw, Maya De Backer, Olivier Coppensonthouden zich.

Enig artikel

Akkoord te gaan om de meta-raad voor lokale en mondiale ontwikkeling, waaronder de traditieraden milieuraad en GROS zetelen als werkgroep, te erkennen als gemeentelijke adviesraad voor themata milieu, natuur, duurzaamheid en ontwikkelingssamenwerking.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

KINDERDEELFIETSENPROJECT - SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

Gelet op het besluit van burgemeester en schepenen van 29 januari 2019 waarin principieel akkoord werd gegaan met het onderzoeken van de haalbaarheid van de opstart van een kinderdeelfietsenproject in Schoten;

Gelet op het besluit van burgemeester en schepenen van 9 juli 2019 waarin akkoord werd gegaan met de verdere uitwerking van het kinderdeelfietsenproject en de ter beschikking stelling van de afgesloten ‘bureauruimte’ in de kantine van de voetballokalen van Schoten;

Overwegende dat het project zowel een sociale als ecologische meerwaarde betekent;

Overwegende dat het project oa tot doel heeft fietsen toegankelijk te maken voor iedereen en fietsgebruik te stimuleren;

Overwegende dat het project op het klimaatteam van 6 april 2018 positief geadviseerd werd;

Overwegende dat IGEAN in het kader van de impulssubsidie voor innovatieve projecten in de inclusieve economie uitgeschreven door de provincie Antwerpen, een budget van € 22.500,00 heeft toegekend gekregen om een deelproject op te starten op twee locaties (Zoersel en Schoten) in onze regio;

Gelet op de gevoerde besprekingen met IGEAN, het OCMW Schoten, Selab en de buurgemeenten omtrent de verdere uitwerking van het kinderdeelfietsenproject;

Gelet op het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst tussen IGEAN, de deelnemende gemeenten en Selab;

Gelet op het huishoudelijke reglement 'Op Wielekes' waarin de gebruikersvoorwaarden worden opgenomen;

Gelet op de gevoerde besprekingen;

Besluit: met 30 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

De samenwerkingsovereenkomst 'Kinderuitleendienst Op Wielekes' tussen IGEAN, Selab en de gemeenten Wijnegem en Schoten, goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

AANPASSING INTERNETREGLEMENT BIBLIOTHEEK

Gelet op het advies van informatieveiligheidsconsulent Jan Theuwissen;

Gelet op het advies van de beheerraad;

Overwegende dat het internetreglement aangepast werd aan de hedendaagse noden;

Overwegende dat het internetreglement ook herschreven werd naar de principes van Klare Taal;

Gelet op het vigerende internetreglement voor de gemeentelijke bibliotheek, goedgekeurd op de gemeenteraad van 28 januari 2016;

Gelet op het akkoord van het college van burgemeester en schepenen in zitting van 5 september 2019 met deze aanpassingen;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 29 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Akkoord te gaan om het punt 'Aanpassing internetreglement bibliotheek' uit te stellen. Na te gaan of de opslag van informatie via externe gegevensdragers geen veiligheidsrisico inhoudt voor het netwerk van de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

AGBS - TARIEFREGELING 1/11/2019 - 31/12/2019

Gelet op het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Gelet op artikel 235, artikel 236 §1 en artikel 242, §4 van het Decreet lokaal bestuur;

Gelet op artikel 8 van de beheersovereenkomst van 30 september 2016;

Gelet op artikel 35 §2 van de statuten van het AGBS;

Gelet op het retributiereglement goedgekeurd door de raad van bestuur van het AGBS d.d. 26 mei 2016;

Overwegende dat er een nieuw prijssubsidiereglement, geldig vanaf 1 november 2019, zal worden opgemaakt tussen de Gemeente en het AGBS;

TARIEFREGELING vanaf 01.11.2019 tot 31.12.2019 (ALS BIJLAGE BIJ DE BEHEERSOVEREENKOMST)

Voorstel van tariefregeling voor het gebruik van de sporthallen De Zeurt en Vordensteyn

Overwegende dat:

Het AGBS onlangs haar operationele inkomsten en uitgaven geraamd heeft voor het jaar 2019  n.a.v. de komende budgetwijziging 2019-2.

Op basis van deze raming heeft AGBS vastgesteld dat voor bovenvermelde periode de inkomsten uit het recht op toegang tot de sportinfrastructuur alsook het verlenen van het recht om er gebruik van te maken samen met onder meer andere inkomsten, zoals voor cafetaria en reclame, minstens € 437.856,44 voor 2019 zouden moeten bedragen om economisch rendabel te zijn.

Het AGBS er op toeziet dat de te hanteren tarieven en tariefstructuur met betrekking tot het gebruik van de sportinfrastructuur op een transparante wijze de kostenstructuur reflecteren.

Om vooralsnog economisch rendabel te zijn, het AGB vanaf 1 november 2019 de voorheen voorziene toegangsprijzen (eigen bijdragen vermenigvuldigd met factor 5) voor het recht op toegang tot sportinfrastructuur of het recht om gebruik te maken van de betreffende sporthallen verlaagt. Dat deze tariefverlaging aldus zal gebeuren door de voorziene eigen bijdragen voor gebruikers en bezoekers (inclusief btw) te vermenigvuldigen met een factor 1 (klantengedeelte 1 - prijssubsidiefactor 0).

Rekening houdend met de sportieve en sociale functie van de betreffende sporthallen, de Gemeente evenwel wenst dat er geen extra aanrekening van bedragen gebeurt ten aanzien van gebruikers en bezoekers van de sporthallen. De Gemeente zich er bijgevolg toe verbindt om voor de periode vanaf 1 november 2019 tot en met 31 december 2019 deze prijsverhoging te subsidiëren middels de toekenning van prijssubsidies.

Het nieuwe tarief aldus is samengesteld uit (1) de vergoeding die door de gebruiker betaald wordt (prijzen in het retributiereglement d.d. 26 mei 2016) en (2) een prijssubsidie die door de gemeente wordt toegekend aan het AGB. Op de factuur aan de gebruikers en bezoekers beide componenten van de prijs zullen worden weergegeven.

De vergoedingen die door de gebruiker zelf effectief dienen betaald te worden (eigen bijdragen) dezelfde zijn gebleven als voorheen. Dat aldus in het kader van de nieuwe tarieven, de benaming ‘retributiereglement’ wijzigt in ‘tariefregeling’ en dat hierna in dat kader enkel de onveranderd gebleven vergoedingen worden hernomen, met dien verstande dat met de term ‘retributie’/’tarief’, enkel de eigen vergoeding (bijdrage) van de gebruiker of bezoeker wordt bedoeld, zoals eveneens hiervoor reeds aangehaald.

 

 

 

 

RETRIBUTIEREGLEMENT GEBRUIK SPORTACCOMMODATIES

Art.  1.-Vanaf heden tot en met 31 december 2019 wordt een retributie gevestigd ten laste van de gebruikers van de volgende gemeentelijke sportaccommodaties: sporthal Vordensteyn, sporthal De Zeurt

 

Art.  2.-Sporthal Vordensteyn:

Het bedrag van de retributie wordt als volgt vastgesteld:

I.a)scholen gelegen op het grondgebied van Schoten:

1/1 zaal      1/2 zaal      1/3 zaal     JWKY (*)

- per schooljaar:300,00 euro150,00 euro100,00 euro50,00 euro

(in schoolverband en tussen de lesuren van maan- tot vrijdag aan 1 lesuur per 14 dagen)

1/1 zaal      1/2 zaal      1/3 zaal     JWKY (*)

- occasioneel16,80 euro8,40 euro5,60 euro3,70 euro

   gebruik: (tarief per uur)

1/1 zaal      1/2 zaal      1/3 zaal     JWKY (*)

- schoolsportdagen:33,60 euron.v.t.n.v.t.n.v.t.

   (tarief per halve dag)

(*) judo-, worstel-, karate- of yogazaal

b)  scholen buiten het grondgebied van Schoten:

1/1 zaal      1/2 zaal      1/3 zaal     JWKY (*)

tarief per uur:30,00 euron.v.t.n.v.t.10,00 euro

II. Trainingen en/of wedstrijden:

Tarief per uur:1/1 zaal     1/2 zaal     1/3 zaal     JWKY (*)

- vereniging van Schoten:15,00 euro7,50 euro5,00 euro5,00 euro

- jeugdvereniging van Schoten:10,50 euro5,25 euro3,50 euro3,50 euro

- +3 vereniging van Schoten:10,50 euro5,25 euro3,50 euro3,50 euro

- G-vereniging van Schoten:10,50 euro5,25 euro3,50 euro3,50 euro

- niet-erkende Schotense vereniging:30,00 euro15,00 euro10,00 euro10,00 euro

- andere verenigingen:40,00 euro20,00 euro15,00 euro15,00 euro

(*) judo-, worstel-, karate- of yogazaal

 

III. Clubmanifestaties

Enkel voor Schotense verenigingen en enkel op zaterdag en/of zondag van 8.00 u. tot 23.00 u.

a. Clubmanifestaties van Schotense sportverenigingen, per blok van 5 uur :

1/1 zaal     JWKY (*)

 Per blok van 5 uur50,00 euro16,00 euro

Per bijkomend uur gelden de tarieven zoals vermeld in II.

b. Voor de gereserveerde uren die gebruikt worden om de zaal klaar te zetten of op te ruimen                             gelden de tarieven zoals vermeld onder II.

c. Tarief voor het op- en afstellen van de beschermvloer:

- door de vereniging zelf: gratis,

- door de gemeentelijke diensten: 35,00 euro per uur en per persoon.

d. G-sportinitiatieven genieten voor de specifieke G-sportmanifestaties een korting van 30%                             op deze clubmanifestaties en/of feestelijkheden.

Art.  3.-Sporthal De Zeurt:

Het bedrag van de retributie wordt als volgt vastgesteld:

I.  a)scholen gelegen op het grondgebied van Schoten:

1/1 zaal     1/2 zaal     1/3 zaal     1/4 zaal

- per schooljaar:300,00 euro150,00 euro100,00 euron.v.t.

(in schoolverband en tussen de lesuren van maan- tot vrijdag aan 1 lesuur per 14 dagen)

1/1 zaal     1/2 zaal     1/3 zaal     1/4 zaal

- occasioneel gebruik:16,80 euro8,40 euro5,60 euron.v.t.

   (tarief per uur)

1/1 zaal     1/2 zaal     1/3 zaal     1/4 zaal

- schoolsportdagen:33,60 euron.v.t.n.v.t.n.v.t.

   (tarief per halve dag)

b)  scholen buiten het grondgebied van Schoten:

1/1 zaal     1/2 zaal     1/3 zaal     1/4 zaal

tarief per uur:30,00 euron.v.t.n.v.t.n.v.t.

 

II. Trainingen en/of wedstrijden:

Tarief per uur:    1/1 zaal     1/2 zaal      1/3 zaal     1/4 zaal

- vereniging van Schoten:24,00 euro12,00 euro8,00 euro6,00 euro

- jeugdvereniging van Schoten:16,00 euro8,00 euro5,40 euro4,00 euro

- +3 vereniging van Schoten:16,00 euro8,00 euro5,40 euro4,00 euro

- G-vereniging van Schoten:16,00 euro8,00 euro5,40 euro4,00 euro

- niet-erkende Schotense vereniging:48,00 euro24,00 euro16,00 euro12,00 euro

- andere verenigingen:60,00 euro30,00 euro20,00 euro15,00 euro

 

 

III. Clubmanifestaties

a. Clubmanifestaties van Schotense sportverenigingen, per blok van 5 uur :

1/1 zaal: 75,00 euro;

Per bijkomend uur gelden de tarieven zoals vermeld in II.

b. Voor de gereserveerde uren die gebruikt worden om de zaal klaar te zetten of op te ruimen                             gelden de tarieven zoals vermeld onder II.

c. Tarief voor het op- en afstellen van de beschermvloer:

- door de vereniging zelf: gratis,

- door de gemeentelijke diensten: 35,00 euro per uur en per persoon.

d. G-sportinitiatieven genieten voor de specifieke G-sportmanifestaties een korting van 30%                             op deze clubmanifestaties en/of feestelijkheden.

Art. 6.-De minimale gebruiksperiode bedraagt één uur. Bij reservaties van meer dan een uur is het uurtarief zoals voorzien in artikel 2.- en 3.- opsplitsbaar naar een halfuur-tarief (50%).             

Art. 7.-De vastgestelde tarieven worden ingevorderd als retributie. De annulering van een reservatie dient minstens 2 dagen op voorhand te gebeuren voor reguliere reservaties en minstens 1 maand op voorhand voor manifestaties, behoudens in gevallen van heirkracht.

Onder heirkracht wordt verstaan officiële afgelasting door de sportfederatie of een officieel forfait van de tegenstander.

Reservaties die niet tijdig geannuleerd worden, zullen gefactureerd worden.

Art. 8.-Onder Schotense clubs of verenigingen, zoals vermeld in onderhavig besluit, wordt verstaan clubs die in het kader van het Sport voor Allen-decreet een erkenning hebben bekomen van het gemeentebestuur van Schoten of lid zijn van een door het gemeentebestuur van Schoten erkende adviesraad.

Onder jeugdvereniging van Schoten, zoals vermeld in onderhavig besluit, wordt verstaan een vereniging of team waarvan de meerderheid van de sportbeoefenaars - leiding en trainers niet inbegrepen - niet ouder zijn dan 18 jaar en die in het kader van het Sport voor Allen-decreet een erkenning hebben bekomen van het gemeentebestuur van Schoten of lid zijn van een door het gemeentebestuur van Schoten erkende adviesraad.

Het jeugdtarief wordt enkel gehanteerd voor de periodes van effectieve jeugdwerking in het ter beschikking gestelde deel van de sportaccommodatie.

Onder 3+ vereniging van Schoten, zoals vermeld in onderhavig besluit, wordt verstaan een vereniging of team waarvan de meerderheid van de sportbeoefenaars - leiding en trainers niet inbegrepen - niet jonger zijn dan 50 jaar en die in het kader van het Sport voor Allen-decreet een erkenning hebben bekomen van het gemeentebestuur van Schoten of lid zijn van een door het gemeentebestuur van Schoten erkende adviesraad.

Het 3+ tarief wordt enkel gehanteerd voor de periodes van effectieve 3+ werking in het ter beschikking gestelde deel van de sportaccommodatie.

Onder G-vereniging van Schoten, zoals vermeld in onderhavig besluit, wordt verstaan een vereniging die binnen zijn gewone clubwerking op basis van projectmatige of parallelle gehandicaptenwerking - op zowel permanente als projectmatige basis - initiatieven ontplooien en die in het kader van het Sport voor Allen-decreet een erkenning hebben bekomen van het gemeentebestuur van Schoten of lid zijn van een door het gemeentebestuur van Schoten erkende adviesraad.

Het G-tarief wordt enkel gehanteerd voor de periodes van effectieve G-werking in het ter beschikking gestelde deel van de sportaccommodatie.

Art.  9.-Aanvragen van verenigingen die niet ressorteren onder een van de in artikel 8 vermelde categorieën dienen voor goedkeuring rechtstreeks gericht te worden aan het AGBS.

Art. 10.-Bij misbruik van een reservatie door het overschrijden van de aangevraagde tijdslimiet of het overschrijden van het aangevraagde zaalgedeelte zal het tarief aangepast worden aan de reële situatie en dit met ingang vanaf het begin van de meest recente gebruiksperiode.

Art. 11.-Voor de toegang tot de sportzaal “De Zeurt” wordt er aan de gebruikers een magnetische toegangskaart bezorgd. Bij beschadiging, diefstal of verlies van deze kaart zal een bedrag van 10,00 euro aangerekend worden voor de vervanging ervan.

Art. 12.-De bevoegde beambten zijn gemachtigd om alle vaststellingen in verband met deze verordening uit te voeren. Betrokkenen zijn ertoe gehouden deze vaststellingen te laten uitvoeren en eventueel te vergemakkelijken.

 

Goedgekeurd Raad van Bestuur AGB 26 mei 2016

Besluit: met 27 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Maya De Backer, Dieter Peeters, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Goedkeuring te hechten aan de nieuwe tarieven voor het gebruik van sporthal Vordensteyn en sporthal De Zeurt die van toepassing zijn vanaf 1 november 2019 tot en met 31 december 2019 zoals opgenomen in de tariefregeling in bijlage.

De nieuwe tarieven worden berekend door de prijzen in het retributiereglement goedgekeurd door de raad van bestuur d.d. 26 mei 2016 te vermenigvuldigen met een factor 1 (klantengedeelte 1 - prijssubsidiefactor 0).

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

PRIJSSUBSIDIEREGLEMENT 1/11/2019 - 31/12/2019

Gelet op het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Gelet op artikel 235, artikel 236 §1 en artikel 242 §4 van het Decreet lokaal bestuur;

Gelet op artikel 5bis en artikel 8 van de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB van 30 september 2016;

Gelet op artikel 35 van de statuten van het AGB d.d. 21 december 2017;

Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van het AGB van 12 september 2019 houdende de vaststelling van de tariefregeling;

Overwegende dat de gemeente, gezien haar sociaal-maatschappelijke functie wenst dat de gebruikers van de sporthal dit kunnen doen aan een beperkte vergoeding en hierdoor, middels een prijssubsidie tussenkomt in de kostprijs en dit gelet op artikel 5bis en artikel 8 van de beheersovereenkomst;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 29 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Dieter Peeters, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Goedkeuring te hechten aan het voorstel van het prijssubsidiereglement "sporthallen Schoten (De Zeurt en Vordensteyn)" voor de periode 1 november 2019 tot en met 31 december 2019 tussen de gemeente en het AGB.

 

PRIJSSUBSIDIEREGLEMENT SPORTHALLEN SCHOTEN (DE ZEURT EN VORDENSTEYN)

 

TUSSEN

1. De Gemeente Schoten, met zetel te Verbertstraat 3, 2900 Schoten, hier vertegenwoordigd door het College van Burgemeester en Schepenen, voor wie optreden, de heer Maarten De Veuster, burgemeester en de heer Rony Lejaeghere, algemeen directeur,

hierna genoemd "Gemeente", enerzijds,

en

2. Het Autonoom Gemeentebedrijf Schoten, met zetel te Verbertstraat 3, 2900 Schoten, vertegenwoordigd door de Raad van Bestuur op haar beurt vertegenwoordigd door de voorzitter van de Raad van Bestuur en twee leden van het Directiecomité overeenkomstig artikel 33 van de statuten,

hierna genoemd "AGB", anderzijds,

Ieder afzonderlijk ook aangeduid als “een partij” en gezamenlijk als “de partijen”.

WORDT OVEREENGEKOMEN DAT

de Gemeente prijssubsidies zal toekennen aan het AGB voor de activiteiten van deze laatste in de sporthallen De Zeurt (Eksterdreef 6, 2900 Schoten)  en Vordensteyn (Vordensteintraat 76, 2900 Schoten) en meer bepaald het verlenen van het recht tot toegang tot de sportinfrastructuur of het verlenen van het recht er gebruik van te maken. Dit subsidiereglement legt de toekenning van deze prijssubsidies vast en geldt voor de periode vanaf 1/11/2019 tot 31/12/2019.

Daarbij wordt uitgegaan van volgende voorwaarden:

-Het AGB heeft haar operationele inkomsten en uitgaven geraamd voor een periode van 12 maanden, i.e. van 1 januari 2019 tot en met 31 december 2019.

-Op basis van deze raming heeft AGB vastgesteld dat voor bovenvermelde periode de inkomsten uit het recht op toegang tot de sportinfrastructuur alsook het verlenen van het recht om er gebruik van te maken samen met onder meer andere inkomsten, zoals voor cafetaria en reclame, minstens 437.856,44 EUR voor 2019 zouden moeten bedragen om economisch rendabel te zijn.

-Om vooralsnog economisch rendabel te zijn, wenst AGB vanaf 1 november 2019 de voorziene toegangsprijzen (inclusief btw) voor het recht op toegang tot sportinfrastructuur of het recht om gebruik te maken van de betreffende sporthallen te verlagen door deze te vermenigvuldigen met een factor 1 (klantengedeelte 1 - prijssubsidiefactor 0).

-De Gemeente erkent dat het AGB op basis van de betreffende raming, inderdaad de voorziene toegangsprijzen (inclusief btw) voor recht op toegang tot sportinfrastructuur of het recht om gebruik te maken van de betreffende sporthallen moet vermenigvuldigen met een factor 1 (klantengedeelte 1 - prijssubsidiefactor 0) om economisch rendabel te zijn.

-Rekening houdend met de sportieve en sociale functie van de betreffende sporthallen wenst de Gemeente evenwel dat er geen extra aanrekening van bedragen gebeurt ten aanzien van gebruikers en bezoekers van de sporthallen. De Gemeente wenst immers de effectief door de gebruikers en bezoekers zelf te betalen toegangsgelden te beperken opdat Sporthal De Zeurt en Sporthal Vordensteyn toegankelijk zouden kunnen zijn en blijven voor iedereen. Bijgevolg verbindt de Gemeente zich ertoe om voor de periode vanaf 1 november 2019 tot en met 31 december 2019 deze prijsverhoging te subsidiëren middels de toekenning van prijssubsidies. De waarde van de prijssubsidie toegekend door de Gemeente bedraagt de prijs die de gebruiker of bezoeker voor het gebruik of recht op toegang betaalt (inclusief btw), vermenigvuldigd met een factor 1 (klantengedeelte 1 - prijssubsidiefactor 0).

-Het tariefreglement zoals dat wordt aangepast met aangepaste prijzen door  het AGB en met aanduiding van de eigen bijdrage van gebruiker/bezoeker en de prijssubsidie van de Gemeente, is opgenomen in bijlage.

-Het AGB zal met betrekking tot de ontvangen prijssubsidies 6% btw moeten afdragen.

-Partijen erkennen dat de prijssubsidies afhankelijk zijn van de gehanteerde tarieven, maar ook van de kostprijs van exploitatie van de sportinfrastructuur. Als ter zake tarieven en/of kostprijs significante wijzigingen ondergaan, kunnen de prijssubsidies gewijzigd worden voor de toekomstige periode. Indien een periodieke evaluatie van het operationele resultaat een aanpassing van de prijssubsidies zouden noodzaken, zal in onderling overleg tussen partijen bij deze overeenkomst een addendum gevoegd worden, waarin de nieuwe modaliteiten bepaald worden (aan de hand van een gemeenteraadsbeslissing).

-Uit voorgaande volgt dat de gesubsidieerde toegangsprijzen (inclusief 6% btw) steeds kunnen  gerevalueerd worden tijdens de periode van 1 november 2019 en 31 december 2019 in het kader van een periodieke evaluatie van het operationele resultaat van AGB.  In de mate er een prijssubsidieaanpassing noodzakelijk is, zal de Gemeente deze steeds documenteren (bv. aan de hand van de gemeenteraadsbeslissing).

-Het AGB moet op de 20e werkdag van elke maand aan de Gemeente een overzicht bezorgen van het aantal gebruikers en bezoekers waaraan recht op toegang (of recht van gebruik) is verleend tot de sportinfrastructuur (Sporthallen De Zeurt en Vordensteyn) tijdens de voorbije maand. Dit overzicht dient tevens het bedrag aan te betalen prijssubsidies te bevatten. De afrekening van deze prijssubsidies zal gebeuren middels de uitreiking van een debetnota die het AGB uitreikt aan de Gemeente. De Gemeente dient deze debetnota te betalen aan het AGB binnen de 30 werkdagen na ontvangst.

 

 

Opgemaakt in twee exemplaren te Schoten op 24 oktober 2019,

Elke partij verklaart een exemplaar ontvangen te hebben.

 

 

 

 

Voor de Gemeente

 

 

 

 

 

Rony LejaeghereMaarten De Veuster

Algemeen directeurBurgemeester

 

 

Voor het AGB

 

 

 

 

 

Paul De SwaefPaul ValkeniersWouter Rombouts

Voorzitter Raad van BestuurBestuurder-directeurBestuurder-directeur

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

FORMELE GOEDKEURING TER AFVAARDIGING VAN DE KANDIDATEN VOOR SCHOTEN IN BESTUUR EN ALGEMENE VERGADERING VAN ZORGRAAD VAN EERSTELIJNSZONE NOORD ANTWERPEN

Gelet op het decreet  van de Vlaamse Overheid van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders;

Gelet op de deadline van de voorlopige zorgraad  om een formeel erkenningsdossier voor de zorgraad in te dienen tegen 31/12/2019;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 29 stemmen ja, 1 onthouding

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Kurt Vermeirenonthoudt zich.

Enig artikel:

Goedkeuring te verlenen betreffende de afvaardiging van volgende personen van Lokaal Bestuur Schoten om te zetelen in de zorgraad, zijnde het bestuursorgaan en de algemene vergadering van ELZ Noord Antwerpen:

-          Voor cluster welzijn: Inge Ledoux - beleidsmedewerker zorg en welzijn

Plaatsvervanger: Melissa van der SPurt - beleidsmedewerker sociale zaken

-          Voor cluster Lokale besturen: Veronique d'Exelle - schepen van sociale zaken

Plaatsvervanger: Iefke Hendrickx - schepen van zorg en welzijn.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

JAARREKENING 2018 GEMEENTE SCHOTEN

Gelet op het Decreet over het lokaal bestuur inzonderheid de artikelen 250, 252, 260 en 595 betreffende de beleidsdocumenten en de jaarrekening in het bijzonder;

Gelet op het Besluit van 25 juni 2010 van de Vlaamse Regering betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, inzonderheid Titel 2, Hoofdstuk 4 – De jaarrekening;

Gelet op het ministerieel besluit van 1 oktober 2010 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;

Gelet op de voorliggende jaarrekening 2018;

Gelet op de besprekingen zoals gevoerd in de gemeenteraadscommissie financiën d.d. 14 oktober 2019;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 29 stemmen ja, tegen 1 stem neen

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Kurt Vermeirenstemt neen.

Enig artikel

Goedkeuring te hechten aan de jaarrekening van de gemeente Schoten over het dienstjaar 2018.

 

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

BUDGETWIJZIGING 2019/2 GEMEENTE SCHOTEN

Gelet op het Decreet over het lokaal bestuur;

Gelet op het besluit van 25 juni 2010 van de Vlaamse Regering betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de OCMW's, en latere wijzigingen;

Gelet op het ministerieel besluit van 1 oktober 2010 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, en latere wijzigingen;

Gelet op de Omzendbrief BZ2012/3 betreffende de vermindering van de plan- en rapporteringsverplichtingen: bekendmaking van de Vlaamse Beleidsprioriteiten;

Gelet op de Omzendbrief BB2013/4 betreffende de strategische meerjarenplanning (Meerjarenplan 2014-2019) en budgettering volgens de beleids- en beheerscyclus;

Gelet op de Omzendbrief BB2013/7 betreffende de digitale rapportering over de beleids- en beheerscyclus;

Gelet op de Omzendbrief BB2013/8 betreffende de veralgemeende invoering van de beleids- en beheerscyclus;

Gelet op de Omzendbrief BB2016/2 betreffende de aanpassing van de Meerjarenplannen 2014-2019 en de Budgetten 2017;

Gelet op de Omzendbrief BB2017/5 betreffende de aanpassing van de Meerjarenplannen 2014-2019 en de Budgetten 2018;

Gelet op de Omzendbrief BB2018/2 betreffende de budgetten en de éénjarige meerjarenplannen 2019;

Overwegende dat het meerjarenplan bestaat uit een strategische nota, een financiële nota en een toelichting;

Gelet op het besluit d.d. 25 oktober 2018 van de gemeenteraad houdende goedkeuring van de wijziging nummer 14 van het Meerjarenplan 2014-2019;

Overwegende dat het budget bestaat uit een beleidsnota, een financiële nota en een toelichting;

Gelet op het besluit d.d. 20 december 2018 van de gemeenteraad houdende goedkeuring van het Budget 2019;

Gelet op het besluit d.d. 25 april 2019 van de gemeenteraad houdende goedkeuring van de Budgetwijziging 2019/1;

Gelet op het voorliggende ontwerp van Budgetwijziging 2019/2;

Gelet op de toelichtende nota's bij de Budgetwijziging 2019/2;

Gelet op de goedkeuring van het ontwerp van Budgetwijziging 2019/2 door het college van burgemeester en schepenen op 3 oktober 2019;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 16 stemmen ja, tegen 4 stemmen neen, 10 onthoudingen

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Ilse Stockbroekx, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Sandra Lauryssen, Kris Oversteyns, Lieven De Smetstemmen ja.

Kurt Vermeiren, Peter Arnauw, Maya De Backer, Olivier Coppensstemmen neen.

Erik Block, Piet Bouciqué, Tom Van Grieken, Dieter Peeters, Lieselotte Decroix, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Erik Maesonthouden zich.

Enig artikel

Goedkeuring te hechten aan de Budgetwijziging 2019/2 van de gemeente Schoten.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

KERKFABRIEK HEILIG HART: BUDGETWIJZIGING 2019/1

Gelet op het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten, inzonderheid artikel 50 aangaande de budgetwijzigingen en laatste wijzigingen;

Overwegende dat budgetwijzigingen van de kerkfabrieken voor 15 september van het lopende jaar bij de gemeenteoverheid moeten worden ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren;

Gelet op het voorstel van budgetwijziging 2019/1 van de kerkfabriek Heilige Hart;

Overwegende dat deze budgetwijziging 2019/1 werd goedgekeurd door de kerkraad op 20 mei 2019 en dat ze bij de gemeente werd ingediend op 30 september 2019;

Overwegende dat de kerkfabriek Heilig Hart genoodzaakt werd de verwarmingsketel in de bijlokalen van de kerk te vervangen en dat deze uitgave niet begroot was;

Overwegende dat deze budgetwijziging past binnen het meest recente goedgekeurde meerjarenplan van de kerkfabriek;

Gelet op het gunstig advies van het bisdom Antwerpen d.d. 25 september 2019 aangaande voorliggende budgetwijziging van de kerkfabriek Heilig Hart;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Enig artikel

Akte te nemen van de budgetwijziging 2019/1 en de beleidsnota bij de budgetwijziging 2019/1 van de kerkfabriek Heilig Hart.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

BELASTINGREGLEMENT AMBULANTE HANDEL

Gelet op het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

Gelet op het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen;

Gelet op de koninklijke besluiten van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten en betreffende de uitoefening en de organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie;

Gelet op de financiële toestand van de gemeente;

Gelet op het voorstel van het college van burgemeester en schepenen d.d. 5 september 2019;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 30 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Akkoord te gaan met de verdaging van het punt naar de gemeenteraad van 17 december 2019.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

RETRIBUTIEREGLEMENT OP DE OPENBARE MARKT

Gelet op het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

Gelet op het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten en kermisactiviteiten, en latere wijzigingen;

Gelet op de koninklijke besluiten van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten in kermisgastronomie;

Gelet op de financiële toestand  van de gemeente;

Gelet op het voorstel van het college van burgemeester en schepenen d.d. 3 oktober 2019;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 30 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Akkoord te gaan om het punt 'retributiereglement voor de openbare markt' te verdagen naar de gemeenteraad van 17 december 2019.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

KRUISPADSTRAAT - VERNIEUWEN VOETPADEN - GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36;

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen d.d.26 maart 2019 betreffende 19DF01 – Voetpaden en wegeniswerken;

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen d.d 23 juli 2019 betreffende 19DF01 – Opmaak sloopopvolgingsplan;

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen d.d 28 augustus 2019 betreffende vernieuwen van voetpaden en rijweg – voorstellen;

Gelet op de toelichtingsnota van Dave Fiten, werfleider;

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Kruispadstraat - Vernieuwen voetpaden” een bestek met nr. 19DF01 werd opgesteld door de technische dienst - uitvoeringen;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 120.804,90 excl. btw of € 146.173,93 incl. 21% btw (€ 25.369,03 btw medecontractant);

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het investeringsbudget van 2019, op budgetcode GEM/22400007/020002 (actie 1419/003/003/002/002);

 

Besluit: met 30 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 19DF01 en de raming voor de opdracht “Kruispadstraat - Vernieuwen voetpaden”, opgesteld door de technische dienst - uitvoeringen. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 120.804,90 excl. btw of € 146.173,93 incl. 21% btw (€ 25.369,03 btw medecontractant).

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2019, op budgetcode GEM/22400007/020002 (actie 1419/003/003/002/002) na overdracht van 2018.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

OPENBARE VERLICHTING BOTERMELKBAAN - GOEDKEURING VERREKENING

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 26, § 1, 1° f) (de opdracht kan slechts door één bepaalde inschrijver worden uitgevoerd om redenen van: technische aard) en artikel 26, §1, 2°, a;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 38/2 (Onvoorzienbare omstandigheden in hoofde van de aanbesteder);

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 januari 2015 betreffende de goedkeuring van de gunning van de opdracht “Openbare verlichting Botermelkbaan” aan EANDIS (nu Fluvius), KBO nr. BE 0477 445 084, Merksemsesteenweg 233 te 2100 Deurne tegen het nagerekende inschrijvingsbedrag van € 67.262,24 excl. btw of € 81.387,31 incl. 21% btw (€ 14.125,07 Btw medecontractant);

Overwegende dat de uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 245888/ONT/KDB;

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 27 september 2018 in besloten vergadering betreffend dading fietspaden Botermelkbaan;

Gelet op de samenwerkingsovereenkomst Werken VIII-verlichting met studie type 2a langs de gewestweg N121, Botermelkbaan d.d. 6 februari 2015;

Overwegende dat tijdens de uitvoering van de opdracht bleek dat het noodzakelijk was om volgende wijzigingen aan te brengen:

 

HV in meer

 

€ 85.024,03

HV in min

-

€ 67.262,24

Totaal excl. btw

=

€ 17.761,79

Btw

+

€ 3.729,98

TOTAAL

=

€ 21.491,77

Overwegende dat hiervoor een offerte werd ontvangen op 5 augustus 2019;

Overwegende dat deze verrekening het bestelbedrag overschrijdt met 26,41%, waardoor het totale bestelbedrag na verrekeningen nu € 85.024,03 excl. btw of € 102.879,08 incl. 21% btw (€ 17.855,05 Btw medecontractant) bedraagt;

Overwegende dat voor deze verrekening geen termijnsverlenging wordt toegekend;

Overwegende dat de leidend ambtenaar mevrouw Saskia Vercauteren gunstig advies verleende;

Overwegende dat de uitgave voor deze verrekening zal voorzien worden in de meerjarenbegroting 2020-2025;

 

Besluit: met 30 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan verrekening 1 van de opdracht “Openbare verlichting Botermelkbaan” voor het totaal bedrag in meer van € 17.761,79 excl. btw of € 21.491,77 incl. 21% btw (€ 3.729,98 Btw medecontractant).

Artikel 2

De uitgave voor deze verrekening zal voorzien worden in de meerjarenbegroting 2020-2025.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

ASFALTHERSTELLINGEN IN DIVERSE STRATEN - GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36;

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen d.d. 14 mei 2019;

Gelet op de toelichtingsnota d.d. 23 september 2019 van Dave Fiten, werfleider technische dienst;

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Asfaltherstellingen in diverse straten” een bestek met nr. 19DF03 werd opgesteld door de technische dienst - uitvoeringen;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 175.173,96 excl. btw of € 211.960,49 incl. 21% btw (€ 36.786,53 btw medecontractant);

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht zal voorzien worden in de meerjarenbegroting 2020-2025;

Besluit: met 30 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 19DF03 en de raming voor de opdracht “Asfaltherstellingen in diverse straten”, opgesteld door de technische dienst - uitvoeringen. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 175.173,96 excl. btw of € 211.960,49 incl. 21% btw (€ 36.786,53 btw medecontractant).

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht zal voorzien worden in de meerjarenbegroting 2020-2025.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

EGOVFLOW INNAME OPENBAAR DOMEIN  - GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° d) ii) (de opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische redenen);

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

Gelet op de toelichtingsnota d.d. 19 september 2019 van Dimitri De Wit, ICT coördinator;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 33.550,00 excl. btw of € 40.595,50 incl. 21% btw voor 4 jaar, zijnde € 2.950,00 excl. btw of € 3.569,50 incl. btw éénmalige opstartkost en € 7.650,00 excl. btw of € 9256,50  incl. btw jaarlijkse kost;

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht (na verschuiving in BW/02) voorzien is in het exploitatiebudget en investeringsbudget van 2019, op budgetcodes GEM/24210000/011906 (actie 1419/001/006/001/001) en GEM/61609000/011906 (actie 1419/001/006/001/001), en zal voorzien worden op de meerjarenbegroting 2020-2025;

 

Besluit: met 27 stemmen ja, 3 onthoudingen

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Peter Arnauw, Maya De Backer, Olivier Coppensonthouden zich.

Enig artikel

Akkoord te gaan met de verdaging van het punt naar de gemeenteraad van 28 november 2019.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

BEHEER EN LEVEREN VAN TIJDSCHRIFTEN EN ANDERE PERIODIEKE PUBLICATIES VOOR DE BIBLIOTHEEK DIENSTJAREN 2020-2021-2022-2023 - GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 144.000,00 niet);

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 90, 1°;

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Beheer en leveren van tijdschriften en andere periodieke publicaties voor de bibliotheek dienstjaren 2020-2021-2022-2023” een bestek met nr. 19AD12 werd opgesteld door de aankoopdienst - administratie;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 32.075,47 excl. 6% btw of € 34.000,00 incl. 6% btw over 4 jaar;

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht zal voorzien worden in het meerjarenbudget 2020-2025;

 

Besluit: met 30 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 19AD12 en de raming voor de opdracht “Beheer en leveren van tijdschriften en andere periodieke publicaties voor de bibliotheek dienstjaren 2020-2021-2022-2023”, opgesteld door de aankoopdienst - administratie. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 32.075,47 excl. 6% btw of € 34.000,00 incl. 6% btw over 4 jaar.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht zal voorzien worden in de meerjarenbegroting 2020-2025.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

OVERZETTING ERA-APPLICATIE NAAR NIEUW PLATFORM MET BEHOUD VAN DATA - GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° d) ii) (de opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische redenen);

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

Gelet op de nota d.d. 27 september 2019 van Leni Pelgrims, directeur Personeelsdienst,  houdende vraag en motivatie voor de overzetting van de ERA-applicatie naar het nieuwe platform, beheerd door de diensten van SDP;

Overwegende dat uit deze motivatie blijkt dat onze huidige server niet meer voldoet aan de nodige eisen en SDP reeds onze leverancier is voor de tijdsregistratie;

Overwegende dat het daarom noodzakelijk is om met onze eigen leverancier, zijnde SDP naar de cloud te gaan;

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Overzetting ERA-applicatie naar nieuw platform met behoud van data” een dossier werd opgesteld door de aankoopdienst - administratie;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 40.020,00 excl. btw of € 48.424,20 incl. 21% btw over 48 maanden;

Overwegende dat SDP op 17 september 2019 een offerte indiende voor deze overzetting;

Overwegende dat na onderzoek van deze offerte, de totaalprijs over 48 maanden € 40.020,00 excl. btw of € 48.424,20 incl. btw bedraagt;

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht zal voorzien zijn in de meerjarenbegroting 2020-2025;

Gelet op het positief advies van Dimitri De Wit, ICT-coördinator;

Gelet op de gevoerde bespreking;

 

Besluit: met 30 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan de raming en de offerte van SDP NV, Vijfstraten 18 te 9100 Sint-Niklaas voor de opdracht “Overzetting ERA-applicatie naar nieuw platform met behoud van data”. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in de offerte en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 40.020,00 excl. btw of € 48.424,20 incl. 21% btw over 48 maanden.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht zal voorzien worden in de meerjarenbegroting 2020-2025.

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om deze opdracht toe te wijzen.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

UITBREIDING SOFTWARE MODULES BELASTINGEN EN RAPPORTERINGEN NAAR CEVI LOGINS - GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° d) ii) (de opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische redenen);

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Uitbreiding software modules Belastingen en rapporteringen naar CEVI Logins” een dossier werd opgesteld door de aankoopdienst - administratie;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 49.470,88 excl. btw of € 59.859,76 incl. 21% btw over 48 maanden;

Overwegende dat de opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 48 maanden;

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht zal voorzien worden in de meerjarenbegroting 2020-2025;

Gelet op het positief advies van financieel directeur Wendy Verhoeven;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 30 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan de raming voor de opdracht “Uitbreiding software modules Belastingen (UNIBEL) en rapporteringen (BIFIN en BIBEL) naar CEVI Logins”. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 49.470,88 excl. btw of € 59.859,76 incl. 21% btw over 48 maanden.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht zal voorzien worden in de meerjarenbegroting 2020-2025.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

BEGRAVING VAN ECOLOGISCH AFBREEKBARE ASURNEN

Gelet op artikel 24§1 van het decreet op de begraafplaatsen en lijkbezorging van 5 december 2016 dat voorziet dat de as van gecremeerde lijken in urnen kan worden geplaatst die op de begraafplaats worden begraven;

Overwegende dat er de laatste jaren een vraag is naar het begraven van ecologisch afbreekbare urnen en dat hiervoor een nieuw reglement dient opgesteld te worden dat zal opgenomen worden in het bijzonder politiereglement op de lijkbezorging en de gemeentelijke begraafplaats;

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 26 maart 2019 waarin het college een reglement rond het begraven van ecologisch afbreekbare urnen heeft goedgekeurd;

Gelet op de gevoerde besprekingen;

Besluit: met 30 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Akkoord om het punt 'Begraving van ecologisch afbreekbare asurnen' te verdagen naar de gemeenteraadszitting van 28 november 2019.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

MINNELIJKE OVERDRACHT PERCEEL METROPOOLSTRAAT

Gelet op het decreet van 19 december 2014 houdende de Vlaamse vastgoedcodex waarbij de bevoegdheden worden geregeld van de Vlaamse commissarissen tot het verlijden van authentieke administratieve overheidsakten inzake het verwerven, vervreemden en onteigenen van onroerende goederen;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering houdende de uitvoering van het decreet van 19 december 2014 houdende de Vlaamse vastgoedcodex

Gelet op het Vlaams onteigeningsdecreet van 24 februari 2017;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het Vlaams onteigeningsdecreet van 24 februari 2017;

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur, in het bijzonder de artikelen 40 en 41;

Overwegende dat het perceel lot 2, gelegen te Schoten, Metropoolstraat, kadastraal gekend als 3de afdeling, sectie C, nr. 521X2, met een totale oppervlakte van 497 m², eigendom is van de gemeente Schoten, ingevolge de akte verleden voor notaris Herman Verschraegen op 22 mei 2002;

Overwegende dat het perceel gelegen is in industriegebied en geen deel uitmaakt van een bijzonder plan van aanleg of ruimtelijk uitvoeringsplan;

Overwegende dat de nv Vlaamse Waterweg een deel van het betreffende grondperceel wenst te verwerven voor openbaar nut, meer bepaald ten behoeve van de heropbouw van de Hoogmolenbrug rechteroever en voor de realisatie van de verbreding van het Albertkanaal;

Gelet op het onteigeningsplan van 3 juli 2018 dat door landmeter-expert David Vanlessen werd opgemaakt;

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 26 maart 2019 waarbij gunstig advies werd verleend overeenkomstig artikel 5.2.2. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening voor het splitsen van de percelen, kadastraal gekend als 3de afdeling, sectie C, nrs. 521/R2, 521/B3 en 521/X2 waarbij 2 nieuwe loten werden gecreëerd van respectievelijk 4.073 m² en 83 m² ten behoeve van de verbreding van het Albertkanaal en het herbouwen van de Hoogmolenbrug;

Overwegende dat het over te dragen gedeelte perceel een oppervlakte heeft van 83 m², zoals opgenomen onder nummer 2 in de tabel der innemingen bij het onteigeningsplan van 3 juli 2018;

Overwegende dat de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid werd belast met het verlijden van een akte betreffende de minnelijke onteigening van het betreffende onroerend goed;

Gelet op de bespreking op 26 juni 2019 in het gemeentehuis met Hans Duyck, Vlaams commissaris bij de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid, met het oog op het bereiken van een minnelijk akkoord voor de verwerving van het betreffende onroerend goed;

Gelet op het e-mailbericht van 22 augustus 2019 van Hans Duyck, Vlaams commissaris, met bijgevoegd een ontwerp van akte inzake de minnelijke overdracht van het betreffende onroerend goed;

Overwegende dat de verwerving van het onroerend goed door de nv Vlaamse Waterweg noodzakelijk is in het kader van het algemeen belang, meer bepaald voor de uitwerking van de geplande infrastructuurwerken aan de Hoogmolenbrug en het Albertkanaal;

Overwegende dat de nv Vlaamse Waterweg voorstelt om aan de gemeente Schoten voor deze grondverwerving een vergoeding van 2.400 euro te betalen;

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 10 oktober 2019;

Gelet op het voorziene ontvangstkrediet op de registratiesleutel 1419/3/6/1/3/26010020-0610 van de budgetwijziging/2 van 2019;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 30 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Akkoord te gaan met de minnelijke overdracht aan de nv Vlaamse Waterweg om reden van openbaar nut, en meer bepaald ten behoeve van de heropbouw van de Hoogmolenbrug rechteroever en voor de realisatie van de verbreding van het Albertkanaal, tegen een vergoeding van 2.400 euro, van:

een oppervlakte van 83 m² met aanhorigheden op en met grond, te nemen uit het perceel, gelegen te Schoten, kadastraal gekend als 3de afdeling, sectie C, nr. 521X2 (gehele oppervlakte van 497 m²), zoals vermeld onder nummer 2 op de tabel der innemingen bij het onteigeningsplan van 3 juli 2018 opgemaakt door landmeter-expert David Vanlessen.

Artikel 2

Goedkeuring te hechten aan het door de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid opgestelde ontwerp van akte met betrekking tot de in artikel 1 vermelde minnelijke overdracht van het onroerend goed aan de nv Vlaamse Waterweg.

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de verdere administratieve behandeling van dit dossier.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

VERVANGING IN GEMEENTERAADSCOMMISSIES (CD&V)

Gelet op het ontslag van raadslid Catharina Van Osta (gemeenteraadsbesluit d.d. 25 juni 2019);

Gelet op artikel 37 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Gelet op het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, hoofdstuk 5 inzake de gemeenteraadscommisies;

Gelet op de door de CD&V-fractie ingediende akte van voordracht tot de gewijzigde toewijzing van de mandaten die haar toekomen;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Neemt akte:

van de vervanging van Catharina Van Osta

-          in de gemeenteraadscommissie financiën en personeel (plaatsvervangend lid):
door Erik Maes

-          in de gemeenteraadscommissie klimaatbeleid en milieu (plaatsvervangend lid):
door Erik Maes

-          in de gemeenteraadscommissie samenleven (effectief lid):
door Erik Maes.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

SAMENSTELLING DEONTOLOGISCHE COMMISSIE

Gelet op artikelen 39 en 55 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 28 maart 2019 en het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 maart 2019 houdende de vaststelling van de deontologische code voor de mandatarissen;

Gelet op artikel 37 van de deontologische code m.b.t. de samenstelling van de deontologische commissie;

Gelet op de door de fracties ingediende akten van voordracht tot toewijzing van de mandaten die haar toekomen;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Neemt akte:

van volgende samenstelling van de deontologische commissie:

Open Vld: Paul Valkeniers (effectief)

N-VA:Lieven De Smet (effectief)Charlotte Klima (vervanger)

Maarten De Veuster (effectief)Iefke Hendrickx (vervanger)

Sandra Lauryssen (effectief)Paul De Swaef (vervanger)

Pieter Gielis (effectief)Bert Batens (vervanger)

Wouter Rombouts (effectief)Christof Victor (vervanger)

Véronique d'Exelle (effectief)Katelijne Peeters vervanger)

Vlaams Belang:Piet Bouciqué (effectief)Niels Broeckx (vervanger)

Patrick Molle (effectief)Peter Vanaken (vervanger)

Tom Van Grieken (effectief)Tommy Van Loock (vervanger)

sp.a:Kurt Vermeiren (effectief)

Groen: Peter Arnauw (effectief)Maya De Backer (vervanger)

CD&V:Erik Block (effectief)Erik Maes (vervanger)

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

AANDUIDING VOORZITTER DEONTOLOGISCHE COMMISSIE

Gelet op artikelen 39 en 55 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 28 maart 2019 en het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 maart 2019 houdende de vaststelling van  de deontologische code voor de mandatarissen;

Gelet op artikel 37 van de deontologische code m.b.t. de samenstelling van een deontologische commissie;

Gelet op het gemeenteraadsbesluit van heden betreffende de samenstelling van de deontologische commissie;

Overwegende dat de voorzitter van de deontologische commissie wordt aangesteld door de gemeenteraad;

Gelet op de ingediende kandidaturen;

Gelet op volgend stemmenaantal voor volgende kandidaten:

Peter Arnauw heeft 8 stemmen

Lieven De Smet heeft 22 stemmen;

Besluit: met 30 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Raadslid  Lieven De Smet wordt aangeduid als voorzitter van de deontologische commissie.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

WIJZIGING DATA COLLEGE EN GEMEENTERAAD

Neemt akte:

van het collegebesluit d.d. 27 augustus 2019 m.b.t. de wijziging van data college en gemeenteraad 2019.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

PLANNING GEMEENTE- EN OCMW-RADEN 2020

Gelet op artikelen 18 en 19 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Gelet op artikel 1 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Gaat over tot de stemming over het amendement van raadslid Olivier Coppens om een tweede vergadering te voorzien in september 2020:

Er zijn 16 stemmen neen en 14 stemmen ja

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Ilse Stockbroekx, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Sandra Lauryssen, Kris Oversteyns, Lieven De Smet stemmen neen.

Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Peter Arnauw, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Dieter Peeters,  Lieselotte Decroix, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes stemmen ja.

Besluit: het amendement van raadslid Olivier Coppens te verwerpen.

Besluit: met 16 stemmen ja, tegen 14 stemmen neen

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Ilse Stockbroekx, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Sandra Lauryssen, Kris Oversteyns, Lieven De Smetstemmen ja.

Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Peter Arnauw, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Dieter Peeters, Lieselotte Decroix, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maesstemmen neen.

Enig artikel

De gemeente- en OCMW-raad in 2020 bijeen te roepen op volgende data:

donderdag 30 januari 2020

donderdag 20 februari 2020

donderdag 26 maart 2020

donderdag 23 april 2020

donderdag 28 mei 2020

dinsdag 23 juni 2020

donderdag 17 september 2020

donderdag 29 oktober 2020

donderdag 26 november 2020

dinsdag 15 december 2020.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

VERSLAGGEVING BESTUURDERS INTERCOMMUNALES

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;

Gelet inzonderheid op artikel 441 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 dat stelt dat een lid van de raad van bestuur of een door de raad van bestuur hiertoe gemandateerde minstens tweemaal per jaar, tijdens een openbare vergadering van de gemeenteraad van elk van de deelnemende gemeenten, verslag uitbrengt over de uitoefening van de bevoegdheden en taken van de raad en toelichting verstrekt bij het beleid van de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging;

Neemt akte:

van de toelichting en antwoorden op de gestelde vragen, zoals gegeven door volgende bestuurders aangaande het beleid van volgende intercommunales:

- Igean dienstverlening (Walter Brat)

- Igean milieu en veiligheid (Walter Brat)

- Pontes (Lieven De Smet).

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 OKTOBER 2019

STOPZETTING ZITTING

Gelet op artikel 8 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad;

Overwegende dat de voorzitter de vergadering kan stopzetten wegens het late uur (na middernacht);

Gelet op het voorstel van de vergadering om de zitting te hervatten op 7 november 2019 om 20.00 uur;

Neemt akte:

van het besluit van de voorzitter om de vergadering van de gemeenteraad stop te zetten wegens het late uur en de nog resterende punten van de agenda verder te behandelen in een extra gemeenteraadszitting die plaatsvindt op donderdag 7 november 2019 om 20.00 uur.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2019