Gemeente Schoten

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

Om 20:00 uur.

De Kaekelaer

 

Verwacht:

Lieven De Smet, voorzitter.

Maarten De Veuster, burgemeester.

Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, schepenen.

Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Erik Maes, Brecht Verwulgen, raadsleden.

Rony Lejaeghere, algemeen directeur.

An Adriaenssens, wnd. algemeen directeur.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

GOEDKEURING NOTULEN OPENBARE VERGADERING

De gemeenteraad wordt gevraagd de notulen van de vorige openbare vergadering van de gemeenteraad goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

LOKALE POLITIE: MOBILITEITSCYCLUS

Omdat de mobiliteitscyclus 2021/03 geen kandidaten opleverde en omdat er betrekkingen van inspecteur van politie ELPZ en betrekkingen van inspecteur van politie ELPZ-ONTHAAL vrijgekomen zijn in het huidige kader, worden deze plaatsen opengesteld via de aspiranten-mobiliteit.

De gemeenteraad wordt verzocht hiermee akkoord te gaan.

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

AANKOOP SCHOENEN VIA RAAMOVEREENKOMST PZ ANTWERPEN

De gemeenteraad wordt gevraagd de aankoop van schoenen voor het personeel via de raamovereenkomst van PZ Antwerpen goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

BEKRACHTIGING POLITIEVERORDENING BURGEMEESTER

De gemeenteraad wordt, in toepassing van artikel 134§1 van de Nieuwe Gemeentewet, gevraagd de "Politieverordening van de burgemeester van 9 september 2021 betreffende de tijdelijke privatisering van het martkplein tijdens het evenement "Geniet van Schoten" te bekrachtigen.

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

GOEDKEURING JAARREKENING AGB

De gemeenteraad van Schoten heeft op 27 mei 2021 de jaarrekening 2020 AGB Schoten vastgesteld. Het gemeentebestuur bracht de toezichthoudende overheid hiervan op de hoogte. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akte te nemen van de goedkeuring van de jaarrekening 2020 AGB Schoten en de daarbij horende vaststellingen door de gouverneur van de provincie Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

SEMESTERRAPPORTERING 2021 LOKAAL BESTUUR

De gemeenteraad wordt gevraagd akte te nemen van de semesterrapportering Lokaal Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

RAPPORTERING FINANCIEEL DIRECTEUR 2021

De financieel directeur legt ter aktename de rapportering van de financieel directeur voor op basis van Artikel 177 van het decreet Lokaal Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

IGEAN DIENSTVERLENING

IGEAN dienstverlening is een dienstverlenende vereniging overeenkomstig het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 die hoofdzakelijk actief is op het vlak van grondbeleid, vastgoed-transacties, woonbeleid, ruimtelijke ordening en stedenbouw. IGEAN dienstverlening verricht in dit kader handelingen ten aanzien van haar deelnemers, zonder beheersoverdracht.

IGEAN werkt hierbij veelal volgens het principe van een ‘zelfstandige groepering’, beter gekend als een ‘kostendelende vereniging’, in welk geval de kosten van een bepaalde activiteit verdeeld worden over de lokale besturen die effectief gebruik maken van de betrokken activiteit.

IGEAN is in dat opzicht aan te merken als ‘een permanente belangengemeenschap die door rechtspersonen is opgericht met het oog op rationalisering en om de beheers- en exploitatiekosten te verminderen’.

Daar waar het voor IGEAN dienstverlening initieel niet mogelijk was te functioneren als een kostendelende vereniging, omdat niet voldaan kon worden aan alle gestelde voorwaarden, heeft het nieuwe artikel 44 §2bis van het btw-wetboek hierin verandering gebracht.

In uitvoering hiervan heeft de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening op 19 juni 2020 de statutenwijziging goedgekeurd, waarmee het principe van de zelfstandige groepering statutair verankerd wordt.

Om effectief als zelfstandige groepering te kunnen optreden, heeft IGEAN dienstverlening de btw-administratie hiervan formeel in kennis gesteld aan de hand van het formulier 604B en bijhorende ledenlijst. Op deze ledenlijst staan alle deelnemers van IGEAN dienstverlening die aan te merken zijn als publiekrechtelijke instellingen die in principe niet btw-plichtig zijn. Deze opname houdt op zich geen enkele verplichting tot intergemeentelijke samenwerking in; het creëert enkel de mogelijkheid tot samenwerking.

De spelregels die gelden voor de intergemeentelijke samenwerking werden vastgelegd in het inwendig reglement van de zelfstandige groepering. De samenwerking is gericht op het verlenen door IGEAN dienstverlening van noodzakelijke, ondersteunende diensten aan de lokale besturen bij de uitvoering van hun taken.

Er zijn verschillende projectfiches die telkens één activiteit van IGEAN dienstverlening beschrijven. Deze projectfiches moeten het mogelijk maken om met voldoende kennis van zaken te beslissen of en voor welke activiteit het lokaal bestuur beroep wenst te doen op IGEAN dienstverlening.

Volgende projectfiches worden voorgelegd aan de gemeenteraad:

- Intergemeentelijke handhaving ruimtelijke ordening

- Intergemeentelijke werking lokaal woonbeleid

- Intergemeentelijke werking energiek huis (energie en klimaat)

- Intergemeentelijke werking aanwijzend schatter.

Aangezien het voor de drie eerste projectfiches over bestaande of recent opgestarte activiteiten gaat, heeft de gemeente hierover reeds een gemeenteraadsbeslissing genomen. ( cfr respectievelijke gemeenteraadsbesluiten de dato 29.04.2021, 25.06.2019 en 24.10.2019).

Deze gemeenteraadsbeslissingen werden echter niet genomen in het kader van IGEAN dienstverlening die optreedt als zelfstandige groepering. Om de intergemeentelijke samenwerking alsnog in het juiste juridische kader te brengen, is het aangewezen deze eerdere beslissingen te bevestigen.

Aangezien de gemeente voor de projectfiche intergemeentelijke werking aanwijzend schatter nog geen gemeenteraadsbeslissing had genomen, wordt aan de gemeenteraad gevraagd om deze activiteit en bijhorende projectfiche goed te keuren.

De gemeenteraad wordt eveneens gevraagd het inwendig reglement van IGEAN dienstverlening die optreedt als zelfstandige groepering goed te keuren en de intergemeentelijke samenwerking met IGEAN dienstverlening te bevestigen.

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

GESCHREVEN COLLECTIES BIB 2022-2026

De gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan het bestek en de raming voor de opdracht "geschreven collecties bib: kastklare boeken voor volwassenen, jeugd, strips en stripromans 2022 - 2026".

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

CHARTER 'MASTERPLAN TOEGANKELIJKHEID HALTES'

Het Masterplan Toegankelijkheid is een actieplan dat de halte-infrastructuur van het openbaar vervoer tegen 2030 meer toegankelijk wil maken. Dat actieplan is opgenomen in het Vlaams regeerakkoord. Het plan kadert in de nieuwe Vlaamse mobiliteitsvisie van basisbereikbaarheid. Ook mensen met een beperking of ouderen die slecht te been zijn, moeten zich met het openbaar vervoer kunnen verplaatsen. Het toegankelijk maken van haltes is cruciaal en vraagt een proactieve samenwerking met de lokale besturen.

Als lokaal bestuur zijn we een belangrijke partner in de aanpak van de (her)aanleg van toegankelijke haltes. Maar liefst 62% van de huidige haltes ligt langs gemeentewegen. Daarom is er samen met de vereniging van Vlaamse steden en gemeenten (VVSG) een charter ‘Masterplan toegankelijkheid haltes’ gelanceerd dat we kunnen ondertekenen. Zo engageren we ons als gemeente om op een proactieve manier de doelstellingen van het Masterplan Toegankelijkheid te realiseren en bij elke investering in het openbaar domein een toegankelijkheidstoets te doen.

De gemeenteraad wordt gevraagd het charter "Masterplan toegankelijke haltes" te onderschrijven.

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

PARKEERPLAATS VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

In het besluit van de gemeenteraad d.d. 24 oktober 2019 werd beslist om de bevoegdheid tot het vaststellen van aanvullende reglementen in verband met parkeerplaatsen voor personen met een handicap, voor de wegen die zich op het grondgebied van de gemeente Schoten bevinden, te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeenteraad wordt gevraagd akte te nemen van de goedkeuringen door het college van deze parkeerplaatsen.

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

ONTWERP ROOILIJNPLAN SLUIZENSTRAAT

Naar aanleiding van weg- en rioleringswerken werd een ontwerp rooilijnplan Sluizenstraat opgemaakt door beëdigd landmeter Stefan Van Herwegen.

Het voorgestelde rooilijnplan Sluizenstraat wordt openbaar gemaakt na de principiële goedkeuring door de gemeenteraad.

Na het openbaar onderzoek zal het dossier opnieuw worden voorgelegd met de resultaten va het openbaar onderzoek, om principieel standpunt in te nemen en door te verwijzen naar de gemeenteraad voor de definitieve vaststelling.

De gemeenteraad wordt verzocht principieel akkoord te gaan met de voorlopige vaststelling van het rooilijnplan.

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

TOELEIDINGSACTIE UITPAS

Op 1 oktober 2021 lanceert Schoten samen met Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Schilde, Stabroek, Wijnegem en Wuustwezel de UiTPAS 'van Polder tot Kempen'.

De UiTPAS fungeert onder andere als een kansenpas voor mensen in armoede. Het kansentarief wordt verleend aan mensen met recht op verhoogde tegemoetkoming, mensen in schuldbemiddeling, en mensen die na sociaal onderzoek van de sociale dienst worden doorverwezen. Met de UiTPAS met kansentarief besparen pashouders 80% bij deelname aan vrijetijdsactiviteiten van deelnemende partners.

Om van de UiTPAS met kansentarief een succes te maken, moet er sterk ingezet worden op toeleiding van de doelgroep ‘Mensen in armoede’ naar de UiTPAS. Dit is een vereiste van Publiq vzw om aan de UiTPAS te mogen beginnen als regio. De regionale werkgroep toeleiding, met vertegenwoordigers van alle deelnemende gemeenten, doet een aantal voorstellen om verschillende drempels weg te werken. Eén hiervan is een zeer gerichte toeleidingsactie, namelijk het versturen van een aanmeldingsbrief voor de UiTPAS naar iedereen met recht op verhoogde tegemoetkoming, woonachtig in onze gemeente. De brieven zijn strikt persoonlijk. Met deze aanmeldingsbrief kan de aanvrager zijn/haar pas komen afhalen, zonder extra bewijsstukken te moeten voorleggen. Dit vergroot de discretie en verlaagt bijgevolg de drempel om een UiTPAS met kansentarief aan te kopen.

De stuurgroep van de UiTPAS, met politieke afgevaardigden uit alle deelnemende gemeenten, is principieel akkoord gegaan met het voorstel.

Om deze actie uit te kunnen voeren vragen we eenmalig de gegevens van alle inwoners met recht op verhoogde tegemoetkoming op bij de Kruispuntbank Sociale Zekerheid (KSZ). In het kader van de bescherming van persoonsgegevens dient de aanvraag per gemeente te gebeuren. Hiervoor dienden we een aanvraag in bij de kruispuntbank sociale zekerheid en namen we contact op ons softwarehuis Remmicom, die zorgt voor de data uitwisseling. Hiervoor dient een overeenkomst te worden ondertekend met KSZ en de gemeenteraadsleden formeel op de hoogte te worden gebracht (artikel 7).

Bedoeling is de gepersonaliseerde aanmeldingsbrief te versturen in de tweede helft van september 2021. Daarvoor vragen we de gegevens op van de rechthebbenden op verhoogde tegemoetkoming van het 3e kwartaal 2021. KSZ rekent voor deze administratieve handeling 346 euro aan. De middelen hiervoor zijn beschikbaar op het werkingsbudget van de UiTPAS.

De gemeenteraad wordt gevraagd akte te nemen van de overeenkomst tussen de gemeente Schoten en de kruispuntbank van de sociale zekerheid.

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

HUUROVEREENKOMST KA SCHOTEN

Op 1 september 2019 werd een overeenkomst afgesloten tussen Invento GO! scholengroep en de gemeente Schoten voor het naschools gebruik van de sporthal van het Atheneum Schoten.

Bij de voornoemde overeenkomst werd meer specifiek de sporthal van het Atheneum Schoten met bijhorende kleedkamers, wc's en douches voor naschools gebruik aan de gemeente Schoten verhuurd voor een duur van tot 31 augustus 2021 tegen de betaling van een jaarlijkse huurprijs van 28.500,00 euro.

Beide partijen wensen deze huurovereenkomst met een jaar te verlengen tot 31 augustus 2022.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de voorliggende huurovereenkomst goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

VERLENGING TRIS ENGAGEMENT OPVOLGING COVID-19

In de gemeenteraad van 26 januari 2021 werd het engagement goedgekeurd om in Schoten mee te werken aan de contact- en bronopsporing via de zogenaamde "optie 1" zoals voorgesteld door de Vlaamse Regering. De opdrachten hierbij zijn: sensibilisering, preventie, bronopsporing, quarantaine-coaching en aandacht voor kwetsbare personen of groepen. Op de gemeenteraad van 29 april 2021 werd een eerste verlenging van het engagement tot en met 30 juni 2021 goedgekeurd, op deze van 22 juni 2021 werd een tweede verlenging tot 31 augustus 2021 goedgekeurd.

Op 16 juli 2021 keurde de Vlaamse Regering een derde verlenging van dit project goed tot en met 15 oktober 2021. Het afsprakenkader met de Eerstelijnszone en het protocol blijven ongewijzigd.

De gemeenteraad wordt gevraagd deze derde verlenging goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

PLANNING GEMEENTE- EN OCMW-RADEN 2022

Het college van burgemeester en schepenen heeft de voorzitter van de gemeente- en OCMW-raad geadviseerd om deze raden in 2022 bijeen te roepen op volgende data: donderdag 27 januari 2022, donderdag 24 februari 2022, donderdag 31 maart 2022, donderdag 28 april 2022, dinsdag 24 mei 2022, donderdag 23 juni 2022, donderdag 15 september 2022, donderdag 27 oktober 2022, donderdag 24 november 2022 en dinsdag 20 december 2022.

De gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met deze data.

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

VLAAMS BELANG: VERWIJDERING KREUPELHOUT

Bijkomend punt ingediend door raadslid Peter Vanaken (Vlaams Belang) op donderdag 9 september 2021 om 09.42 uur:

Verwijdering kreupelhout in domein Bonte Hanek wijk De List

Onze Vlaams Belang fractie samen met vele inwoners van wijk De List, verzoekt het bestuur dringend werk te willen maken, van het opruimen van een grote vieze berg kreupelhout.

Deze berg is al sinds april 2021 aanwezig in de zuidkant van domein Bonte Hanek rechts van de Listdreef.

Dit zwerfhout met circa afmetingen 75 meter lengte, breedte 50 meter en hoogte 2 meter, dus circa 7.500 m³ is een grote ergernis voor de buurtbewoners en hun bezoekers.

Wij mogen nog van geluk spreken dat de zomer 2021 regenachtig was, anders had er zeker zelfontbranding plaatsgevonden in deze hoop kreupelhout.

De enige logische oplossing op korte termijn voor dit probleem is, dat er een opdracht gegeven zal worden om dit kreupelhout met een hakselaar te vermalen.

Op deze manier kan er met dit hakselhout reeds de aanvang gemaakt worden van gevraagde wandelpad.

Alvast DANK voor jullie spoedige actie, om deze kreupelhout berg weg te werken, zodat de inwoners van wijk De List zich niet meer hoeven te irriteren.

Onze Vlaams Belang fractie heeft nog enkele bijkomende vragen in verband met de Bonte Hanek.

1.wat heeft het bestuur tot heden al gedaan in verband met dit project ?

2.wanneer mogen wij een voorstel van een uitvoeringsontwerp verwachten ?

3.wanneer zal dit voorstel ter bespreking aan de inwoners van wijk De List aangeboden worden.

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

VLAAMS BELANG: NOODPLAN ZWARE REGENVAL

Bijkomend punt ingediend door raadslid Piet Bouciqué (Vlaams Belang) op donderdag 9 september 2021 om 15.16 uur:

Noodplan Schoten bij extreem zware regenval of zogenaamde waterbommen

Onze gemeente werd de voorbije jaren herhaaldelijk getroffen door wateroverlast als gevolg van extreem zware regenval. In 1998 was ik daar zelf persoonlijk bij betrokken als bedrijfsleider van een KMO die naast de waterloop het Klein Schijn gesitueerd was, ik stond in de overstroomde fabrieksvloer tot aan mijn knieën in het water en er was aanzienlijke schade. In 2016 liep een aantal straten in onze gemeente onder water na een wolkbreuk. (GvA, 14 juni 2016).

Na de watersnood die enkele gemeenten in Limburg en Wallonië getroffen heeft in de derde week van juli lijdt het geen twijfel dat degelijke rampen zich ook in de toekomst ook in Schoten kunnen voordoen.

We hebben de volgende vragen:

-zijn de scenario’s of rampenplannen voor onze gemeente onlangs bijgesteld en geactualiseerd als gevolg van de bijzondere overlast in de getroffen provincies ?

-zijn de kritieke en kwetsbare punten, met name de laagst gelegen wijken en straten in Schoten bestudeerd en in kaart gebracht ? Zijn er wijken die onlangs te lijden hadden onder zware regenval ?

-heeft het bestuur plannen van aanpak om snel en op korte termijn voldoende zandzakjes ter beschikking te stellen van bewoners om hun kelders en woningen te vrijwaren van ernstige materiële schade ?

-In 1998 was een van de knelpunten de beek het Klein Schijn. Verstopte duikers bleken de oorzaak te zijn van de overstromingen.  Sindsdien werd deze waterloop aangepakt zodat bij overstromingsgevaar er water van de beek naar het Albertkanaal kan overgepompt worden. Is onze lokale brandweer voldoende uitgerust met zware pompen om calamiteiten te vermijden of moet ze daarvoor rekenen op de Civiele Bescherming van Brasschaat ?

-Worden de beken en grachten in Schoten jaarlijks gereinigd ? Door slib en erosie kan de bodem verzadigd geraken. Hierdoor zal het water minder doordringen in de bodem, op termijn kan dit fenomeen ook overstromingen veroorzaken.

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

GROEN: STATIEGELDALLIANTIE

Bijkomend punt ingediend door raadslid Peter Arnauw (Groen) op donderdag 9 september 2021 om 13.56 uur:

Statiegeldalliantie

In de vorige legislatuur (april 2018) stelde onze fractie voor om toe te treden tot de statiegeldalliantie, een groep van meer dan 1.120 Belgische en Nederlandse organisaties, verenigingen, lokale overheden en bedrijven ( https://statiegeldalliantie.org/nl/) die ijveren voor het invoeren van statiegeld op blikjes en drankflesjes. Toen hadden 133 gemeenten dit al ondertekend. In Schoten werd geen meerderheid gevonden om toe te treden. Ondertussen heeft al meer dan de helft van de Belgische gemeenten (307!) wel beslist om aan de regering te vragen om statiegeld te heffen op blikjes en flesjes. En Vlaamsnationalisten kunnen niet ongevoelig zijn voor het feit dat het vooral de Vlaamse gemeenten zijn: 67,5% zijn voorstander, tegen slechts 38,5% Waalse en 15,5% Brusselse gemeenten die statiegeld willen invoeren. Ik heb begrepen dat in 2022 de regering zal evalueren of statiegeld ook zal ingevoerd worden bij ons. Dus hoe meer gemeenten vragende partij zijn, hoe beter.

Een argument dat toen werd gebruikt om het niet te onderschrijven is het feit dat de gemeente zou inzetten op sensibilisatie tegen zwerfvuil. Ik kan mij vergissen, maar ik denk niet dat dat ondertussen gebeurd is? Een ander argument was dat er stockageproblemen zouden kunnen voorkomen. Het feit dat ondertussen de PMD-zak uitgebreid is, heeft niet echt tot problemen geleid denk ik? Je ziet wel dat er veel meer blauwe zakken worden opgehaald, dus het apart houden van blik en flesjes zou zelfs kunnen zorgen voor een vermindering van het aantal blauwe zakken.

Kan deze gemeenteraad vanuit een voortschrijdend inzicht deze keer wel toetreden tot de voortrekkers van de bestrijding van zwerfvuil?

Hieronder zet ik de argumenten pro statiegeld die we in 2018 hebben aangehaald, de meeste argumenten zijn nog steeds geldig.

Dat statiegeld een goed idee is, hebben ze in Nederland en Duitsland al lang geleden beseft. Waarom duurt ’t zo lang in België om te volgen? Er is immers een groot draagvlak voor statiegeld bij burger: negen op tien Belgen zijn bereid hun flesjes en blikjes terug naar de winkel te brengen; acht op tien vinden zwerfvuil een groot probleem. Helaas zijn niet alle bedrijven even enthousiast, maar zelfs daar zien we een kentering in de gedachten. Zo zijn er nu al supermarktketens pro: ALDI en LIDL

Dat de meeste producenten tegen zijn hoeft niet te verbazen: ze wentelen de kosten van de verpakkingen af op de maatschappij, zonder daar nu zelf de reële kosten te dragen. Die industrie gebruikt mijns inziens argumenten en technieken die destijds door de tabaksindustrie zijn gebruikt om de antitabakslobby tegen te werken: bagatelliseren van de voordelen, overschatten van de kosten, verdacht maken van de voorstanders, valse cijfers gebruiken. Alle wetenschappers weten dat onderzoek gevoerd door een belanghebbende partij altijd moet wantrouwen. Een voorbeeld: Fost Plus is tegen statiegeld en heeft een grote invloed op IGEAN. Logisch: zij vertegenwoordigen de verpakkingsindustrie. Persoonlijk vind ik Fost Plus ongeloofwaardig: zij kunnen recyclagecijfers van boven de 100 % voorleggen: ze halen dus meer grondstoffen uit hun afval dan dat er ingezameld wordt.

Vinden we hoe we nu sorteren dan niet goed? Uit cijfers van OVAM blijkt dat nog steeds meer dan 1/5 van de drankverpakkingen bij het restafval belandt. Ondanks dat de Belg wereldwijd bij de beste sorteerders hoort, kan het dus nog altijd beter. Gemengde inzamelsystemen blijken maximaal 40% recycling kunnen behalen, terwijl een statiegeldsysteem 80-95% recycling realiseert.

Straf je de goede sorteerder er mee? Integendeel: je moet toch regelmatig naar de winkel, en dan neem je je leeggoed mee, waardoor er minder afval in je huis opstapelt. Dus ipv dat je je pmd-zak moet buiten zetten of naar het containerpark moet brengen, moet je dat nu veel minder vaak. Ook de goede sorteerder wint er dus bij. En is het niet beter om alle plasticsoorten samen in een roze zak te verzamelen? Wel, blijkbaar niet, want PET is te duurzaam en goed om te mengen met andere plasticsoorten, dus is apart ophalen is beter.

Is de statiegeldalliantie een complot tegen Coca Cola? Nee. Maar worden ze harder getroffen? Ja, want waarom recycleren ze niet beter? Bijvoorbeeld Bar le Duc bottelt in 100 % gerecycleerde flessen, Coca cola garandeert slechts 25 %, (hoewel voor de grote flessen soms 50% gehaald wordt).

Een argument tegen statiegeld dat echt wel geldig is: het is niet het beste idee. Beter is inderdaad om verpakkingen te hergebruiken i.p.v. te recycleren. Daar zijn in het verleden al veel studies rond gebeurd, en is voor Vlaanderen een feit.

Nog een argument tegen statiegeld is het ontstaan van afvaltoerisme. Er zullen inderdaad mensen zijn die flessen importeren uit Frankrijk. Maar dat gebeurt nu ook vanuit België naar vooral Nederland, en vermits de grens met NL en Duitsland groter is dan die met Frankrijk, en gezien er meer Vlamingen langs de NL grens wonen, zal het probleem in zijn totaliteit niet groter worden. (en tijd om ook Frankrijk mee te krijgen uiteraard!).

Het belangrijkste argument voor de invoer van statiegeld op kleine flesjes en blikjes is het feit dat dit zwerfvuil reduceert. Een studie berekende dat statiegeld het zwerfafval in Nederland met maar liefst 70-90 procent kan doen verminderen.

Ja, er zal nog steeds zwerfvuil zijn. Maar zoals iedereen weet, trekt zwerfvuil ander zwerfvuil aan, dus als je dat eerste flesje vermeden hebt, misschien ook wel dat tweede, derde, of dat pakje chips er bij. En wie weet kan de gemeente besparen op de ophalingsrondes. En net zoals vroeger op fuiven, toen 50 lege bekers een gratis consumptie opleverde: een deel van de drankverpakkingen blijkt in Nederland te worden ingeleverd door mensen die hiertoe het zwerfafval van flesjes en blikjes opruimen. Dus zeker een vermindering van zwerfvuil!

Gaan de prijzen verhogen? Er zijn 5 scenario’s doorrekend en daarbij ontdekten de onderzoekers dat statiegeld ook kostenneutraal kan zijn en zelfs geld kan opleveren.

Ja, er zijn investeringen nodig, te doen door de supermarkten. Maar ze kunnen ook winst maken door het herverdelen van de opbrengsten van het statiegeldsysteem: de opbrengst van verkocht secundair materiaal, de opbrengst van de niet-geïnde statiegelden en vermeden kosten voor het inzamelen van restafval en zwerfafval.

De verkoop van blikjes is in Duitsland inderdaad enorm gedaald na de introductie van statiegeld. (de totale verkoop daalde niet, maar werd gecompenseerd door de meerverkoop van flesjes)

Laat ons de gemeenteraad gebruiken waarvoor ze dient: voor een leuke discussie, en laat je niet in de fractie al overtuigen van één idee, zonder alle argumenten te horen. Voor wie rijdt deze gemeenteraad? Voor de verpakkingsindustrie en de drankindustrie, of voor zijn eigen diensten en bevolking?

Ondertussen (status 10/04/2018) hebben in VL 133 gemeenten ingetekend op de StatiegeldAlliantie, waarvan (status 23/03/2018) 14 gemeenten uit IGEAN-werkingsgebied (Edegem, Essen, Hove, Kalmthout, Kontich, Mortsel, Ranst, Rijkevorsel, Stabroek, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel). Zullen wij de achterhoede vormen, of volop mee strijden voor een beter milieu?

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

CD&V: AFBAKENING GEOGRAFISCH WERKGEBIED

Bijkomend punt ingediend door raadslid Erik Block (CD&V) op 10.09.2021 om 18.13 uur:

Afbakening geografisch werkgebied unieke woonmaatschappijen:

Tegen 1 januari 2023 moeten sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren één woonactor vormen met maar één speler per gemeente. Dit moet resulteren in een efficiënter en transparanter landschap van sociale woonactoren.

Elke gemeente moet tegen 31 oktober 2021 een voorstel van geografische afbakening bezorgen aan het agentschap Wonen Vlaanderen. Dit voorstel moet besproken worden op een lokaal woonoverleg en gevalideerd worden door de gemeenteraad.

In het Collegeverslag van 12 augustus j.l. las ik dat onze gemeente zich engageert om de afbakening van een mogelijk werkingsgebied van een woonmaatschappij te verkennen op het grondgebied van de gemeenten in het noorden en midden van de rand rond Antwerpen, zijnde Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel en Zoersel, en onder voorbehoud Ranst en Zandhoven.

Tevens las ik dat er een opvolgend gesprek heeft plaatsgehad met de aangestelde facilitator op 18 augustus.

Vragen:

 Wat is de stand van zake en wat was het resultaat van de verkennende gesprekken met de diverse gemeenten?

 Wat is het standpunt van het College hierover?

 Wordt dit nog verder besproken in een raadscommissie vooraleer er verdere engagementen worden aangegaan?

 Vreest het college niet de telloorgang van de jarenlange kennis en expertise van de huidige hoofdactor, De Ideale woning, indien er gekozen wordt voor een andere maatschappij?

 Of wordt er sowieso gestreefd naar een verdere vorm van samenwerking tussen de bestaande en eventuele toekomstige maatschappij?

 Wat is het gevolg voor de verdere planning voor de realisatie van sociale woonprojecten in Schoten en moeten we vrezen voor een malaise van enkele jaren?

 Hoe ziet men het halen van de doelstelling: een efficiënter en transparanter landschap van sociale woonactoren?

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

CD&V: DE AS KOPSTRAAT - BRECHTSEBAAN

Bijkomend punt ingediend door raadslid Erik Maes (CD&V) op 10.09.2021 om 18.42 uur:

De as Kopstraat - Brechtsebaan.

De as Kopstraat - Brechtsebaan is een gewestweg en wordt beheerd door AWV, het Agentschap Wegen en Verkeer. IIn een recent verleden werden reeds talloze pogingen ondernomen voor veilige oversteekplaatsen aan bushaltes en zone 50 in de bebouwde kom maar een concrete uitvoering blijft uit. Het antwoord dat gegeven wordt is steevast hetzelfde. We zijn er mee bezig of er is kortelings een nieuw overleg gepland maar uiteindelijk blijft het stil en is het wachten op... Niet bemoedigend voor geengageerde raadsleden die initiatief nemen om heikele punten op de agenda te zetten. Ik heb dan ook 3 concrete vragen :

1.Hor verloopt de huidige communicatue met AWV?

2.Kunnen raadsleden actief betrokken worden zodat      zij tenminste weten welke dossiers aan bod komen?

3.Welke drukkingsmiddelen legt het gemeentebestuur   aan de dag om te wegen op concrete dossiers of om op zijn minst een plan van aanpak met duidelijke tijdslijn te bekomen?

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

CD&V: DEELWAGEN-PARKEERPLAATSEN

Bijkomend punt ingediend door raadslid Dieter Peeters (CD&V) op 12.09.2021 om 21.41 uur:

Deelwagen-parkeerplaatsen.

Autodelen wil zeggen dat een auto wordt gedeeld meerdere mensen. Men gebruikt dus enkel de auto wanneer nodig. Bewuster autogebruik zorgt voor minder wagens op de weg. Uit onderzoek blijkt dat een deelwagen 5 tot 10 privéwagens van de baan kan halen, wat dan weer positief is voor het parkeerprobleem waarmee Schotenaren steeds meer geconfronteerd worden.

Er zijn bij deelwagens twee grote principes die toegepast worden: het “station-based” autodelen (deelwagen worden afgehaald en teruggebracht naar dezelfde standplaats) en het “free-floating” autodelen (waarbij auto’s in een bepaalde zone achtergelaten worden). Het eerste principe wordt toegepast door cambio, het tweede door Poppy en GreenMobility. Die twee laatste aanbieders hebben ook (een deel van) onze gemeente in hun afzet-zone.

Evenwel merken we nog wel groeipijnen bij dat laatste systeem in onze gemeente. “Free-float” werkt zeer goed wanneer er voldoende gebruikers zijn, maar wanneer die er nog niet zijn, durven wagens vrij lang te blijven staan op één plaats. Dat leidt dan, zoals we van de zomer gemerkt hebben, tot frustratie bij buurtbewoners die dit als een overbodig ingenomen parkeerplaats percipiëren.

Vanuit onze fractie stellen we daarom voor om op de grotere gemeentelijke parkeerplaatsen (Markt, Het Ven, vlakbij Cogelshof, de Zeurt, …) één a twee parkeerplaatsen te voorzien voor deelwagens. Hierbij willen we het “free-float-principe” niet schrappen, maar met “nudging” gebruikers stimuleren om hun wagen daar te plaatsen.

Wij zouden hieromtrent graag het standpunt van al de fracties kennen om zo gezamenlijk aan een parkeerverordening te werken, als er voldoende draagvlak is en alle bezorgdheden meegenomen gekend zijn.

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

MONDELINGE VRAGEN

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 16 SEPTEMBER 2021

GOEDKEURING NOTULEN BESLOTEN VERGADERING

 

 

Publicatiedatum: 24/09/2021