Gemeente Schoten

Zitting van 23 APRIL 2020

Van 19:40 tot 23:24 uur.

 

Aanwezig:

Lieven De Smet, voorzitter.

Maarten De Veuster, burgemeester.

Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, schepenen.

Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, raadsleden.

Rony Lejaeghere, algemeen directeur.

 

Vanaf punt 4 vervoegt raadslid Kathelijne Peeters de vergadering.

Vanaf punt 13 verlaat korpschef Jack Vissers de vergadering.

Vanaf punt 14 verlaat raadslid Kris Oversteyns de vergadering.

Vanaf punt 15 vervoegt raadslid Kris Oversteyns de vergadering.

Vanaf punt 21 verlaat schepen Wouter Rombouts de vergadering.

Vanaf punt 24 vervoegt schepen Wouter Rombouts de vergadering.

Vanaf punt 24 verlaat raadslid Piet Bouciqué de vergadering.

Vanaf punt 25 vervoegt raadslid Piet Bouciqué de vergadering.

Vanaf punt 31 verlaat burgemeester Maarten De Veuster de vergadering.

Vanaf punt 32 vervoegt burgemeester Maarten De Veuster de vergadering.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

BEKRACHTIGING BURGEMEESTERBESLUIT

Gelet op het besluit van de burgemeester van 7 april 2020 houdende de beslissing om de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn tijdens de corona-crisis op digitale wijze te organiseren;

Gelet ook op de bepaling om de vergadering zonder publiek te laten doorgaan en het spreekrecht van de burger voorafgaand aan de vergadering op te heffen;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 23 stemmen ja, 7 onthoudingen

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Kris Oversteyns, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Piet Bouciqué, Tom Van Grieken, Lieselotte Decroix, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanakenonthouden zich.

Enig artikel

Het besluit van de burgemeester met betrekking tot het organiseren van de vergadering van de gemeenteraad op digitale wijze te bekrachtigen.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

REGLEMENT VAN ORDE

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 24 oktober 2019 betreffende de vaststelling van het huishoudelijk reglement;

Gelet op artikel 74 iuncto artikel 38 van het Decreet Lokaal Bestuur;

Overwegende dat het Agentschap voor Binnenlands Bestuur de organisatie van fysieke bijeenkomsten voor bestuursvergaderingen afraadt en een digitale of virtuele raadsvergadering aanbeveelt, gelet op de uitbraak van het Covid-19 virus en de strijd tegen de verdere verspreiding ervan;

Gelet op het burgemeesterbesluit van 7 april 2020 waarbij bepaald werd dat de gemeenteraad op digitale wijze zal verlopen;

Overwegende de noodzaak de dagelijkse werking van het lokaal bestuur te garanderen;

Overwegende dat een digitale vergadering specifieke afspraken vereist;

Overwegende dat hiervoor een reglement van orde dient te worden opgemaakt;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Gaat over tot de stemming over het amendement van raadslid Piet Bouciqué om de tweede zin van artikel 3.15 aan te passen naar: "Een fractievoorzitter kan voor de stemming aan de voorzitter vragen om de gemeenteraad te schorsen voor een kort telefonisch overleg binnen zijn fractie met een maximale duurtijd van 10 of 15 minuten.";

Er zijn 7 stemmen ja, 20 stemmen nee, en 3 onthoudingen.

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Ilse Stockbroeckx, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Christof Victor, Sandra Lauryssen, Kris Oversteyns, Kurt Vermeiren, Peter Arnauw, Maya De Backer, Olivier Coppens en Lieven De Smet stemmen neen.

Piet Bouciqué, Tom Van Grieken, Lieselotte Decroix, Tommy Van Look, Niels Broeckx en Patrick Molle en Jean-Pierre Vanaken stemmen ja.

Erik Block, Dieter Peeters en Erik Maes onthouden zich.

Besluit: het amendement van raadslid Piet Bouciqué te verwerpen.

Gaat over tot de stemming over het amendement van raadslid Kurt Vermeiren om artikel 3.10 aan te passen naar: "Pas na het horen van alle raadsleden die het woord gevraagd hebben, nodigt de voorzitter de betrokken schepen uit om te antwoorden. Een raadslid mag, na het horen van de antwoorden een tweede maal het woord vragen.";

Er zijn 30 stemmen ja.

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroeckx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Loock, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes en Lieven De Smet stemmen ja.

Besluit: het amendement van raadslid Kurt Vermeiren aan te nemen.

Besluit: met 23 stemmen ja, 7 onthoudingen

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Kris Oversteyns, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Piet Bouciqué, Tom Van Grieken, Lieselotte Decroix, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanakenonthouden zich.

Enig artikel

Akkoord te gaan met volgend reglement van orde voor de digitale vergadering van de gemeenteraad:

AFSPRAKEN HOUDENDE DE ORGANISATIE VAN EEN DIGITALE VERGADERING VAN DE RAAD

1.Reikwijdte van deze afspraken

Artikel 1.1

Deze afspraken vullen het huishoudelijk reglement aan. Zij dienen ter verduidelijking van voornoemde. Waar zij afwijken van het huishoudelijk reglement, hebben deze afspraken voorrang. Deze afspraken gelden voor de digitale raadsvergaderingen, georganiseerd in de periode van de federale maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

2. De digitale vergadering

Artikel 2.1

De raad vergadert digitaal via het door het gemeentebestuur aangeboden vergaderplatform, met name Microsoft Teams. Het vergaderplatform omvat een omgeving voor videogesprekken en tekstberichten.

De vergadering start om 19.30 u.

3. De werking van de raad

Aanwezigheid

Artikel 3.1

De raadsleden melden zich aan in het vergaderplatform tussen 19.00 u en 19.30 u. Raadsleden die daarbij moeilijkheden of technische problemen ondervinden, moeten dat telefonisch melden aan de diensten van de algemeen directeur.

Artikel 3.2

De aanwezigheden worden door de algemeen directeur vastgesteld bij aanvang van de zitting. De raadsleden worden geacht aanwezig te zijn tot het einde van de zitting.

Raadsleden die verontschuldigd zijn melden dat uiterlijk één uur voor aanvang van de vergadering per e-mail aan de voorzitter en de algemeen directeur.

Raadsleden die de zitting vroeger of tijdelijk verlaten, bijvoorbeeld bij een belangenconflict, melden dat op voorhand per e-mail of uiterlijk tijdens de zitting via een tekstbericht in het vergaderplatform.

Openbaarheid

Artikel 3.3

Het vergaderplatform is enkel toegankelijk voor raadsleden en de ambtenaren die daartoe door de algemeen directeur werden aangeduid.

Artikel 3.4

Er wordt een video- en geluidsopname van de vergadering gemaakt die na de vergadering ter beschikking wordt gesteld van het publiek. Deze opname bestendigt het openbare karakter van de vergadering en zal gelden als zittingsverslag.

Tijdens de besloten vergadering zal deze video- en geluidsopname worden opgeschort.

Wijze van vergaderen

Artikel 3.5

De voorzitter zit de vergaderingen van de raad voor en opent en sluit de vergaderingen. Indien de agenda niet om middernacht is afgewerkt, kan de voorzitter besluiten om de vergadering verder te zetten op een latere datum of voorstellen de resterende agendapunten naar een volgende zitting te verdagen.

Artikel 3.6

De raadsleden dempen de microfoons en schakelen de webcamera’s uit wanneer zij niet aan het woord zijn. Ze schakelen ook het geluid van gsm-toestellen uit.

Artikel 3.7

De fractievoorzitters geven liefst op voorhand aan (uiterlijk woensdagavond 20.00 u voor de raad) op welke agendapunten er vanuit hun fractie een tussenkomst wordt gevraagd en duiden daarbij voor dat agendapunt één woordvoerend raadslid aan, dat namens de fractie zal tussenkomen en het stemgedrag van de fractie zal meedelen. Dat doen ze via secretariaat@schoten.be.

Artikel 3.8

De voorzitter omschrijft voor de behandeling van elk agendapunt het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken

Artikel 3.9

Raadsleden vragen het woord aan de voorzitter via een tekstbericht in het vergaderplatform. De voorzitter verleent het woord in volgorde van de aanvragen.

Een raadslid dat het woord krijgt, schakelt eerst de microfoon en de webcamera aan.

Artikel 3.10

Pas na het horen van alle raadsleden die het woord gevraagd hebben nodigt de voorzitter de betrokken schepen uit om te antwoorden.

Een raadslid mag, na het horen van de antwoorden een tweede maal het woord vragen.

Artikel 3.11

Het woordvoerend raadslid deelt het stemgedrag van zijn fractie mee aan het einde van de tussenkomst. Dat resultaat zal worden genoteerd namens alle aanwezige leden van die fractie, tenzij een raadslid van die fractie, via een tekstbericht in het vergaderplatform, expliciet een afwijkende stem wil laten noteren.

Artikel 3.12

Een raadslid dat een amendement wenst in te dienen of een mondelinge vraag wenst te bespreken, bezorgt de tekst van dat initiatief liefst uiterlijk de dag voor de zitting (20u) per e-mail aan de algemeen directeur via secretariaat@schoten.be.

Artikel 3.13

Wanneer de vergadering rumoerig wordt, kan de voorzitter alle microfoons dempen.

Wijze van stemmen

Artikel 3.14

De voorzitter vraagt na de sluiting van de bespreking of de eenparigheid van stemmen op het voorliggende agendapunt mag worden genoteerd of herhaalt desgevallend de eerder meegedeelde stemgedragingen van de fracties.

Artikel 3.15

Wanneer een raadslid, namens zijn of haar fractie, bezwaar maakt tegen de voorgestelde éénparigheid, vraagt de voorzitter een verduidelijking van het stemgedrag of gaat desgevallend bij aanhoudende discussie over tot een stemming per naamafroeping.

Een fractievoorzitter kan voor de stemming aan de voorzitter tijd vragen voor een kort overleg binnen zijn fractie om het stemgedrag te bepalen.

Artikel 3.16

De geheime stemming zal verlopen via een geanonimiseerd digitaal stemformulier. De algemeen directeur bewaakt het geheim van de stemming.

Participatie van de burger

Artikel 3.17

De dag en het uur van de raadsvergadering en de agenda worden openbaar bekendgemaakt door vermelding op de gemeentelijke website.

Artikel 3.18

De inzage van stukken van de raad wordt geregeld door het Bestuursdecreet, hetgeen een voorafgaande aanvraag oplegt, waarbij onder meer de informatie die nodig is om het gevraagde bestuursdocument te identificeren moet worden opgegeven.

Als de aanvraag kan worden ingewilligd of gedeeltelijk kan worden ingewilligd, wordt die beslissing zo snel mogelijk uitgevoerd.

Als de aanvrager wil gebruikmaken van zijn recht op inzage, wordt in overleg met de aanvrager de plaats, de datum en het tijdstip van inzage vastgelegd.

Artikel 3.19

Door het besloten karakter van de vergadering is het niet mogelijk om voorstellen van burgers en  verzoekschriften te behandelen of het spreekrecht ter zitting uit te oefenen.

Inwoners kunnen uiterlijk drie dagen voor de zitting een vraag aan de gemeenteraad stellen over een agendapunt. Dat doen ze schriftelijk via een mail aan secretariaat@schoten.be. De vragen worden aan de algemeen directeur en de voorzitter bezorgd. Deze vragen worden ter zitting beantwoord. De raadsleden worden in kennis gesteld van de vooraf ingediende vragen.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

GOEDKEURING NOTULEN OPENBARE VERGADERING

Gelet op artikel 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Gelet op de voorliggende notulen;

Besluit: met 30 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Goedkeuring te hechten aan de notulen van de vorige openbare vergadering van de gemeenteraad van 20 februari 2020.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

LACHGAS

Overwegende dat de gemeente ten behoeve van haar inwoners tot taak heeft te waken over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen, het nemen van de nodige maatregelen, inclusief politievorderingen, voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast;

Gelet op WPA Artikel 30 : De politieambtenaren mogen, in de plaatsen waartoe zij wettelijk toegang hebben, de voorwerpen of dieren die een gevaar betekenen voor het leven of de lichamelijke integriteit van personen of de veiligheid van goederen, aan het vrije beschikkingsrecht van de eigenaar, de bezitter of de houder onttrekken, zolang zulks met het oog op de openbare veiligheid of de openbare rust vereist is;

Overwegende dat de bestuurlijke inbeslagneming geschiedt overeenkomstig de richtlijnen en onder de verantwoordelijkheid van een officier van bestuurlijke politie;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 31 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Volgende bepaling op te nemen in het algemeen politiereglement:

Het is verboden om lachgas, lachgascapsules te gebruiken op de openbare weg en in de groene ruimten van het openbaar domein.

Het bezit van lachgascapsules of andere verpakkingen die lachgas bevatten, wordt gelijkgesteld met het gebruik, beoogd in dit artikel
 

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

LOKALE POLITIE: MOBILITEITSCYCLUS

Gelet op het KB van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten;

Gelet op het KB van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten;

Gelet op de omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 betreffende de toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones;

Gelet op het KB van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten;

Gelet op het KB van 30 januari 2006 houdende nieuwe bepalingen inzake de mobiliteitsregeling;

Overwegende dat door vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten, aan het stelsel van de mobiliteit uitvoering kan worden gegeven;

Gelet op het raadsbesluit d.d. 4 september 2003 houdende vaststelling van het operationeel kader van de lokale politie Schoten;

Gelet op het raadsbesluit d.d. 27 oktober 2011 houdende vaststelling van het CALOG-personeelskader van de lokale politie Schoten;

Gelet op het verslag van 4 maart 2020 van Melis Hilde, personeelsconsulente van de politiezone Schoten;

Overwegende dat inzake de 2de mobiliteitscyclus voor 2020 de vacant te verklaren betrekkingen dienen te worden meegedeeld aan de Directie van de Mobiliteit en het Loopbaanbeheer (DPM);

Overwegende dat deze mededeling dient te gebeuren aan de hand van het formulier bedoeld in bijlage 1 van het KB Mobiliteit, dat hierbij eveneens de selectiemodaliteiten dienen bepaald te worden;

Gelet op de bevoegdheid terzake van de gemeenteraad;

Overwegende dat korpschef Jack Vissers aanwezig is bij de bespreking van dit agendapunt, in toepassing van artikel 29bis van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, zoals gewijzigd;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 31 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Akkoord te gaan met de melding van volgende vacatures bij de lokale politie Schoten aan de Directie van de Mobiliteit en het Loopbaanbeheer (DPM):

Operationeel kader:

- drie (3) betrekkingen inspecteur van politie ELPZ

- één (1) betrekking inspecteur ELPZ geweldbeheersing

- twee (2) betrekkingen inspecteur wijkregisseur

- één (1) betrekking hoofdinspecteur van politie BGPZ verkeer

- één (1) betrekking inspecteur van politie recherche

- één (1) betrekking agent van politie handhaving verkeer

Artikel 2

Akkoord te gaan om voor de vacant verklaarde betrekkingen het formulier in te vullen zoals bedoeld in bijlage 1 bij het KB van 20 november 2001. Hierbij wordt de vaststelling van de uiterste datum waarop de kandidaatstelling voor de vacatures dient te gebeuren, overgelaten aan DPM, zoals gevraagd in punt 3.1.3 van de omzendbrief GPI van 24 januari 2001.

Artikel 3

Akkoord te gaan om de wijze van selectie onder de kandidaten te bepalen als volgt:

voorwaarde 2: het in aanmerking nemen voor alle kandidaten van het gemotiveerde advies van de korpschef onder wiens bevoegdheid de vacante bediening valt

voorwaarde 5: het in aanmerking nemen van het advies van een selectiecommissie.

Voor de betrekking van commissaris wordt bijkomende voorwaarde weerhouden:

voorwaarde 6: het organiseren van één of meer tests of geschiktheidsproeven.

Artikel 4

Deze betrekkingen niet te koppelen aan een voorrangsrecht voor Brusselaars.

Artikel 5

Er wordt automatisch een mobiliteitsreserve aangelegd die voor eenzelfde functionaliteit geldig is tot de publicatie van de 2de navolgende cyclus.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

AANKOOP VAN 4 DIENSTVOERTUIGEN - GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE

Gelet op art. 33 (Wet op de geïntegreerde politie) waarbij titel V van de nieuwe gemeentewet van toepassing is op het beheer van de goederen en inkomsten van de lokale politie (art. 236 NGW);

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen;

Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikels 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale en artikel 43;

Gelet op de toelichtingsnota’s d.d. 25 maart 2020 van Kristiaan Terrens, assistent politie, houdende vraag en motivatie voor de aankoop van 4 nieuwe politievoertuigen;

Gelet op de overeenkomst met bestek van de federale politie met ref. Procurement 2016 R3 010, aanbesteed via open offerteaanvraag en gegund aan de invoerder D’Ieteren NV, Industriezone Guldendelle, Arthur De Coninck 3 te 3070 Kortenberg;

Gelet op de looptijd van dit contract dat zal eindigen op 30 juni 2021;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 142.477,51 excl. btw of € 172.397,79 incl. 21% btw voor de 4 voertuigen samen;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het budget van 2020, op budgetcode 330/743-52 van de buitengewone politiebegroting;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Gaat over tot de stemming over het amendement van raadslid Maya De Backer om enkel wagens van het hybride type aan te kopen;

Er zijn 6 stemmen ja, 24 stemmen nee en 1 onthouding.

Erik Block, Peter Arnauw, Maya De Backer, Dieter Peeters, Olivier Coppens en Erik Maes stemmen ja.

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroeckx, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Tom Van Grieken, Christof Victor, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Loock, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, en Lieven De Smet stemmen nee.

Kurt Vermeiren onthoudt zich.

Besluit: het amendement van raadslid Maya De Backer te verwerpen.

Besluit: met 28 stemmen ja, tegen 3 stemmen neen

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Peter Arnauw, Maya De Backer, Olivier Coppensstemmen neen.

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan de raamovereenkomst met nr. Procurement 2016 R3 010 van de federale politie en de raming voor de opdracht “Aankoop van 4 dienstvoertuigen”, opgesteld door de aankoopdienst - administratie. De raming bedraagt € 142.477,51 excl. btw of € 172.397,79 incl. 21% btw voor de 4 voertuigen samen.

Artikel 2

De uitvoering dient te gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in de raamovereenkomst van de federale politie met referentie Procurement 2016 R3 010, resp.percelen 14 en 32.

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2020, op budgetcode 330/743-52 van de buitengewone politiebegroting.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

AANKOOP SMARTPHONES - GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE

Gelet op art. 33 (Wet op de geïntegreerde politie) waarbij titel V van de nieuwe gemeentewet van toepassing is op het beheer van de goederen en inkomsten van de lokale politie (art. 236 NGW);

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen;

Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid  artikels 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale en artikel 43;

Gelet op de toelichtigsnota d.d. 24 maart 2020 van Kristiaan Terrens, assistent politie, houdende vraag en motivatie voor de aankoop van 63 smartphones;

Gelet op de overeenkomst met bestek van de federale politie met ref. FORCMS-GSM-098, aanbesteed via open offerteaanvraag en gegund aan Vandenabeele NV, Kortrijstraat 174, 8770 Ingelmunster;

Gelet op de looptijd van dit contract dat zal eindigen op 30 juni 2020;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 16.420,94 excl. btw of € 19.869,34 incl. 21% btw;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het budget van 2020, op budgetcode 330/742-53 van de buitengewone politiebegroting;

 

Besluit: met 31 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan de raamovereenkomst FORCMS-GSM-098 van de federale politie en de raming voor de opdracht “Aankoop smartphones”, opgesteld door de aankoopdienst - administratie. De raming bedraagt € 16.420,94 excl. btw of € 19.869,34 incl. 21% btw.

Artikel 2

De uitvoering dient te gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in de raamovereenkomst van de federale politie met referentie FORCMS-GSM-098.

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2020, op budgetcode 330/742-53 van de buitengewone politiebegroting.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

AANKOOP UFED SOFTWARE VOOR FORENSISCHE DATA-ANALYSE - GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE

Gelet op art. 33 (Wet op de geïntegreerde politie) waarbij titel V van de nieuwe gemeentewet van toepassing is op het beheer van de goederen en inkomsten van de lokale politie (art. 236 NGW);

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen;

Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet);

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 90, 1°;

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Aankoop UFED software voor forensische data-analyse” een dossier werd opgesteld door de aankoopdienst - administratie;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 20.661,16 excl. btw of € 25.000,00 incl. 21% btw over 4 jaar;

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het budget van 2020 en de volgende jaren, op budgetcode 330/742-53 van de buitengewone politiebegroting;

 

Besluit: met 31 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan het dossier en de raming voor de opdracht “Aankoop UFED software voor forensische data-analyse”, opgesteld door de aankoopdienst - administratie. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 20.661,16 excl. btw of € 25.000,00 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2020 en de volgende jaren, op budgetcode 330/742-53 van de buitengewone politiebegroting.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

AANKOOP MOTORFIETS VIA RAAMOVEREENKOMST - GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE

Gelet op art. 33 (Wet op de geïntegreerde politie) waarbij titel V van de nieuwe gemeentewet van toepassing is op het beheer van de goederen en inkomsten van de lokale politie (art. 236 NGW);

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen;

Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikels 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale;

Gelet op de toelichtingsnota d.d. 1 april 2020, houdende vraag en motivatie voor de aankoop van een politie-motorfiets;

Gelet op de overeenkomst met bestek van de federale politie met referentie Procurement 2016 R3 010, (bestek nr. Procurement 2016 R3 007 – fiche overeenkomst perceel 1);

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 22.101,00 excl. btw of € 26.742,21 incl. 21% btw;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht zal voorzien zijn in het budget van 2020, op budgetcode 330/743-51 van de buitengewone politiebegroting na verschuiving van budgetcode 330/743-52;

Gaat over tot de stemming over het amendement van raadslid Maya De Backer om een motorfiets met elektrische motor aan te kopen;

Er zijn 3 stemmen ja en 28 stemmen nee.

Peter Arnauw, Maya De Backer en Olivier Coppens stemmen ja.

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroeckx, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Tom Van Grieken, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Loock, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Erik Maes en Lieven De Smet stemmen nee.

Besluit: het amendement van raadslid Maya De Backer te verwerpen.

Besluit: met 31 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan de raamovereenkomst met nr. Procurement 2016 R3 010 van de federale politie en de raming voor de opdracht “Aankoop van een politie motorfiets”, opgesteld door de aankoopdienst - administratie. De raming bedraagt € 22.101,00 excl. btw of € 26.742,21 incl. 21% btw.

Artikel 2

De uitvoering dient te gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in de raamovereenkomst van de federale politie met referentie Procurement 2016 R3 010 (bestek nr. Procurement 2016 R3 007 – fiche overeenkomst perceel 1).

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht zal voorzien zijn in het budget van 2020, op budgetcode 330/743-51 van de buitengewone politiebegroting, na verschuiving van budgetcode 330/743-52.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

ANPR-CAMERA

Gelet op de brief van Jack Vissers, korpschef Lokale Politie Schoten,  om ter ondersteuning van de politieopdrachten, mobiele ANPR-camera’s in te zetten om de veiligheid van personen en goederen te verhogen.

Overwegende dat het hier gaat om de inzet van mobiele intelligente camera’s en dit op het grondgebied van de gemeente Schoten door operationele personeelsleden van Lokale Politie Schoten;

Overwegende dat conform de Wet op het politieambt van 5 augustus 1992, Artikel 25/4., vooraf principiële toestemming moet gegeven worden door de gemeenteraad;

Overwegende dat het gaat om mobiele camera’s, nl. mobiele ANPR-camera’s, die worden beheerd door Lokale Politie Schoten; dat dit type camera een technisch hulpmiddel is dat gebruikt wordt om automatisch persoonsgegevens en informatie van technische aard te verzamelen en zodanig te structureren dat zij rechtstreeks kunnen worden teruggevonden en verwerkt in een technische gegevensbank;

Overwegende dat de opdrachten van bestuurlijke of gerechtelijke politie die het gebruik van ANPR camera’s rechtvaardigen zijn beschreven in de Wet op het politieambt van 5 augustus 1992, artikel 44/11/3 septies volgende doeleinden inhouden :

-Hulp bij de uitvoering van opdrachten van gerechtelijke politie betreffende

ohet opsporen en vervolgen van wanbedrijven en misdaden

oinbreuken betreffende de politie over het wegverkeer

ohet opsporen van personen van wie de verdwijning onrustwekkend is

-Hulp bij de uitvoering van opdrachten van bestuurlijke politie voor verschillende categorieën van personen zoals bepaald in de wet op het politieambt;

Overwegende dat daarnaast de mobiele ANPR-camera’s helpen om de veiligheid van personen en goederen bij het uitvoeren van politieopdrachten te bevorderen evenals de openbare ordehandhaving en de openbare veiligheid en het opsporen van misdrijven;

Overwegende dat de toestemmingsaanvraag volgende gebruiksmodaliteiten behelst: zichtbaar gebruik door politie en enkel tijdens de duur van de interventie, tenzij op een niet-besloten plaats of een besloten plaats waarvan de politiediensten beheerder zijn;

Overwegende dat conform de wettelijke bepalingen als zichtbaar beschouwd worden: het monteren aan boord van politievoertuigen, die als dusdanig geïdentificeerd kunnen worden;

Overwegende dat de intelligente camera’s dus geplaatst zullen worden op herkenbare politievoertuigen; dat visuele gegevens, elektronische localisatiegegevens en nummerplaten de enige categorieën zijn van persoonsgegevens die nodig zijn voor het uitvoeren van deze opdrachten; dat verder geen bijzondere categorieën van persoonsgegevens vereist zijn;

Overwegende ook dat met het oog op een proportionele uitvoering van de opdracht de mobiele intelligente camera’s enkel ingezet worden tijdens de duur van de interventie, tenzij op een niet-besloten plaats zoals de wet toelaat; dat de inzet is beperkt tot de ondersteuning en het verhogen van de efficiëntie en vooral veiligere uitvoering van opdrachten van bestuurlijke of gerechtelijke politie;

Overwegende dat de opnames zullen bewaard worden conform de wettelijke bepalingen op een server die gebruikt wordt door Lokale Politie Schoten; dat de toegang tot de opnames beperkt is tot de wettelijke termijnen;

Besluit: met 31 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Akkoord te gaan met de plaatsing van moniele ANPR-camera's op politievoertuigen volgens volgende volgende gebruiksmodaliteiten: zichtbaar gebruik door politie en enkel tijdens de duur van de interventie, tenzij op een niet-besloten plaats of een besloten plaats waarvan de politiediensten beheerder zijn.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

AANPASSING ALGEMEEN POLITIEREGLEMENT SCHOTEN

Overwegende dat weldra mobiel inzetbare vaste camera's worden aangekocht;

Overwegende dat deze camera's zullen worden ingezet om o.a. sluikstort te kunnen vaststellen;

Overwegende dat het mogelijk moet zijn om de effectieve overtreder te kunnen vaststellen indien de overtreding met een motorvoertuig gebeurde waarbij enkel de nummerplaat kon worden genoteerd;

Overwegende dat hiervoor een aanpassing van het Algemeen Politiereglement Schoten noodzakelijk is;

Gelet op het voorgestelde artikel dat kan worden toegevoegd aan het Algemeen Politiereglement Schoten, onder 'Titel 1. Toepassingsgebied', waardoor het van toepassing is op het ganse politiereglement;

Gelet op de gevoerde besprekingen;

Besluit: met 31 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Goedkeuring te hechten aan het voorstel om een artikel toe te voegen aan het Algemeen Politiereglement Schoten waardoor het mogelijk wordt om de effectieve overtreder te kunnen vaststellen indien de overtreding met een motorvoertuig gebeurde waarbij enkel de nummerplaat kon worden genoteerd.

Artikel 2

Onderstaand artikel toe te voegen aan Titel 1. Toepassingsgebied van het Algemeen Politiereglement Schoten waardoor het van toepassing is op het ganse politiereglement.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Artikel X

Bij inbreuken op de bepalingen van het Algemeen Politiereglement Schoten die begaan zijn met een motorvoertuig wordt bij afwezigheid van de bestuurder vermoed dat deze is begaan door de houder van de kentekenplaat van het voertuig. De houder van de kentekenplaat kan dit vermoeden weerleggen door met elk middel te bewijzen dat hij niet de bestuurder was op het ogenblik van de feiten. In dat geval is hij ertoe gehouden de identiteit van de onmiskenbare bestuurder kenbaar te maken binnen de 30 dagen na kennisgeving van de overtreding, behalve wanneer hij diefstal, fraude of overmacht kan bewijzen. Bij gebrek aan de mededeling van de identiteit van de onmiskenbare bestuurder zal er aan de houder van de kentekenplaat van het voertuig een gemeentelijke administratieve sanctie worden opgelegd.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

HUISNUMMERS: AANPASSING POLITIEREGLEMENT

Gelet op artikel 41,tweede lid,2° van het decreet over het lokaal bestuur;

Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 30 juni 2016 waarbij goedkeuring werd gehecht aan de wijziging van Afdeling 1.3.van Hoofdstuk A.1. Openbare veiligheid en vlotte doorgang van het Algemeen Politiereglement Schoten;

Overwegende dat bij de aanpassing per vergissing de laatste zin van Afdeling 1.3. werd geschrapt die de eigenaar, gebruiker, huurder, bewoner,... van een gebouw verplicht om zelf op eigen kosten de door de gemeente toegekende huisnummers aan te brengen, duidelijk zichtbaar vanuit de openbare weg;

Gelet op het verzoek van de lokale politie Schoten om deze clausule met het oog op de handhaving terug in het politiereglement op te nemen;

Gelet op de omzendbrief van 23 februari 2018 van FOD Binnenlandse Zaken betreffende "Richtlijnen en aanbevelingen voor het vaststellen en toekennen van een adres en huisnummer", in het bijzonder artikel 14;

Overwegende dat eveneens wordt voorgesteld om de titel van Afdeling 1.3. te wijzigen;

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 20 februari 2020 waarbij principieel akkoord werd gegaan met de voorgestelde wijziging van Afdeling 1.3. van Hoofdstuk A.1. Openbare veiligheid en vlotte doorgang van het Algemeen Politiereglement Schoten;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 31 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Goedkeuring te verlenen om de tekst van Afdeling 1.3. "Dienstbaarheden van openbaar nut" van Hoofdstuk A.1. Openbare veiligheid en vlotte doorgang van het Algemeen Politiereglement Schoten in het Algemeen Politiereglement Schoten te wijzigen als volgt:

"Afdeling 1.3. Aanduidingen van openbaar nut, straatnaamborden, openbare verlichting of andere aanduidingen van openbaar belang

Art.11.

§1. Iedere eigenaar, vruchtgebruiker, gebruiker, pachter, huurder of bewoner van een gebouw is verplicht, zonder vergoeding, verkeerstekens, straatnaamborden, huisnummers, steunijzers, feestverlichting (bijvoorbeeld kerstverlichting) en leidingen van openbaar nut en openbare veiligheid, te laten aanbrengen door de openbare diensten.

§2. Het bedekken, verwijderen, wijzigen of op enige wijze beschadigen of vernietigen van straatnaamborden, huisnummers of elke andere aanduiding of voorwerp van openbaar belang, is verboden.

§3. Alle door de gemeente toegekende huisnummers moeten door en op kosten van de in §1 vermelde betrokkenen duidelijk en zichtbaar aangebracht zijn op de adresseerbare objecten of hun toegangen, zodat het nummer zichtbaar is vanaf de openbare weg.

§4. Als een adresseerbaar object niet langs de openbare weg is gelegen, moet er zichtbaar een huisnummer worden aangebracht op de hoofdtoegang die uitgeeft op de openbare weg.".

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

ADVIES AAN DEPUTATIE

Gelet op het collegebesluit van 19 maart 2020 houdende het advies met betrekking tot de bouw van windturbines op de hoek van de Hoogmolendijk en de Sluizenstraat;

Neemt akte:

van het besluit van burgemeester en schepenen van 19 maart 2020 houdende het negatieve advies voor het bouwen van windturbines op de hoek van de Hoogmolendijk en de Sluizenstraat.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

AKTENAME CORONA-MAATREGELEN

Gelet op de brief van 29 maart 2020 van Vera Smets, voorzitter van Appel&Ei, met de vraag om financiële steun voor het aankopen van aankoopbons voor hun klanten;

Overwegende dat de klanten van Appel&EI het erg moeilijk hebben nu Appel&Ei gesloten is wegens Corona (het bewaren van de social distancing is onmogelijk in de kleine kruidenier);

Overwegende dat de klanten niet alleen hun korting van 30% kwijt zijn maar ook vaak duurdere producten moeten kopen omdat de goedkopere huismerken uitverkocht zijn;

Gelet op het voorstel van Appel&Ei om als alternatief aankoopbons te geven waarmee de klanten enkel voedsel en niet-alcoholische dranken kunnen kopen in de Colruyt;

Overwegende dat de totale kost wordt geraamd op 8.406 euro;

Overwegende dat hiermee 116 gezinnen gedurende 6 weken financieel een duwtje in de rug kan gegeven worden;

Gelet op artikel 269 van het Decreet Lokaal Bestuur dat stelt dat de gemeenteraad over de nodige kredieten kan beslissen over uitgaven die door dwingende en onvoorziene omstandigheden vereist zijn, op voorwaarde dat hij daarvoor een met redenen omkleed besluit neemt. In dezelfde omstandigheden en als het geringste uitstel onbetwistbare schade zou veroorzaken, kan het college van burgemeester en schepenen op eigen verantwoordelijkheid over de uitgaven beslissen. Het college van burgemeester en schepenen brengt de gemeenteraad daarvan onmiddellijk op de hoogte. De bevoegdheid om over de uitgaven te beslissen, houdt ook de bevoegdheid in tot het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten, het vaststellen van de plaatsingsprocedure, het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van de overheidsopdrachten. In de gevallen, vermeld in het eerste en het tweede lid, worden de financiële gevolgen opgenomen in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan;

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 9 april 2020;

Gelet ook op de bestelbon voor 50 laptops, goedgekeurd in het college van 9 april 2020;

Overwegende dat deze aankoop dringend was, gezien de richtlijn van de regering om zoveel als mogelijk medewerkers van thuis uit te laten werken;

Neemt akte:

- van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 9 april 2020 om een subsidie van 8.406 euro te geven aan Appel&Ei voor het aankopen van aankoopbons voor hun klanten

- van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 9 april 2020 om 50 laptops aan te kopen à rato van 48.450 euro excl. BTW of 58.624,50 euro incl. BTW voor het faciliteren van thuiswerk van medewerkers.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

COVID-19: MAATREGELEN EVENEMENTEN

Gelet op de huidige maatregelen die genomen werden om verdere verspreiding van Covid-19 te voorkomen;

Gelet op de verdere verspreiding van het Covid-19 virus binnen Europa en België;

Gelet op artikel 63 van het Decreet Lokaal Bestuur inzake de bevoegdheid van de burgemeester;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 31 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Alle gemeentelijke evenementen tot en met 30 april 2020 te annuleren, alsook de opening van het toeristisch seizoen (inclusief de lancering van de Schotense burger) op zondag 3 mei 2020.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

COVID-19: PARKEREN OP OPENBAAR DOMEIN

Gelet op het collegebesluit van 26 maart 2020;

Gelet op de huidige Corona-crisis waarin thuiswerk de norm is;

Gelet op artikel 63 e.v. van het decreet lokaal bestuur met betrekking tot de bevoegdheid van de burgemeester;

Overwegende dat door dit thuiswerk veel auto's op de openbare weg staan geparkeerd voor de woningen;

Overwegende dat hierdoor de thuisverpleging, dokters en apothekers minder makkelijk parkeerplaats vinden in de buurt van de hulpbehoevenden;

Overwegende dat hieraan verholpen kan worden indien burgers toestemming zouden geven aan de thuisverpleegkundigen, dokters en apothekers om voor hun garage of inrit te parkeren gedurende de interventie;

Overwegende dat deze toestemming door de burgers kenbaar kan gemaakt worden door het ophangen van een door de gemeente ter beschikking gestelde poster op hun garage of aan hun inrit; dat de verpleegkundige, dokter of apotheker zijn/haar telefoonnummer dient achter te laten in de wagen zodat indien nodig, de eigenaar van de garage of inrit de verpleegkundige, dokter of apotheker kan waarschuwen om de wagen te verplaatsen;

Besluit: met 31 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Akkoord te gaan om volgende beslissingen van het college van burgemeester en schepenen van 26 maart 2020 te bekrachtigen, mits de regeling wordt uitgebreid naar alle zorgverstrekkers, met tekst als volgt:

-  aan de burger van Schoten te vragen om door middel van een poster die kan worden gedownload via facebook of de website, de parkeerplaats of inrit voor hun garage vrij te houden voor zorgverstrekkers, inclusief dokters en apothekers die aan huis komen en dit gedurende hun interventie bij de zorgbehoevende. Aan de zorgverstrekker, inclusief dokter of apotheker wordt dan gevraagd om een telefoonnummer in de wagen achter te laten zodat, indien nodig, de wagen snel kan verplaatst worden wanner de eigenaar van de garage of inrit hierom vraagt;

- om deze maatregel in te voeren zolang als nodig en deze na de corona-crisis te evalueren en eventueel te bestendigen.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

COVID-19: STEUNMAATREGELEN

Gelet op de Corona-crisis;

Gelet op de oproep van diverse organisaties en overheden om steunmaatregelen te nemen ter ondersteuning van burgers, bedrijven, horeca en handelaars, marktkramers, vaste kramen en eigen concessionarissen;

Besluit: met 31 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Akkoord te gaan om een budget van 350.000 euro (of 10 euro per burger) te besteden aan maatregelen die de heropstart van de locale economie na de corona-crisis moeten helpen en akkoord om de modaliteiten in overleg met de diensten lokale economie en financiën verder uit te werken.

Artikel 2

Akkoord te gaan met volgende steunmaatregelen:

de inwerkingtreding van het belastingreglement op ambulante handel en het retributiereglement op de openbare markt voor de periode 2020-2025 met een halfjaar uit te stellen en te laten ingaan vanaf 1 juli 2020 waardoor de eerste jaarhelft aan marktbijdrage van de vaste markthandelaars en de eerste jaarhelft aan standgeld van de ambulante handelaars niet betaald hoeft te worden - Geschatte financiële impact is 1000 euro

de inwerkingtreding van het retributiereglement op de openbare markt voor de periode 2020-2025 met betrekking tot de aanrekening van kermisvergoedingen uit te stellen tot 1 januari 2021 zodat de kermisvergoedingen voor 2020 (juni- en septemberkermis) niet betaald dienen te worden. - Financiële impact: 14.600 euro

Artikel 3

Akkoord met kwijtschelding van de huur voor haar concessionarissen gedurende de corona-crisis. -
Financiële impact: 4.243 euro per maand

Artikel 4

Neemt akte van de beslissing van de financieel directeur om de belasting op drijfkracht en bedrijfsruimte uit te stellen tot een latere datum. - Financiële impact: nihil

Artikel 5

Neemt akte van de beslissing van de financieel directeur om de verzending van de huisvuilbelasting 2019/2 uit te stellen tot na de crisis om gezinnen nu meer financiële ruimte te geven. - Financiële impact: nihil

Artikel 6

Neemt akte van de beslissing van de financieel directeur om tijdelijk over te gaan tot passief debiteurenbeheer om de meest kwetsbare mensen in de samenleving niet nog meer te belasten. De dossiers worden wel opgevolgd. - Financiële impact: nihil

Artikel 7

Neemt akte van de beslissing van de financieel directeur om de ontvangen facturen zo snel mogelijk te betalen, ook voor de vervaldatum. - Financiële impact nihil

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

BELASTINGREGLEMENT OP AMBULANTE HANDEL

Gelet op het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen;

Gelet op de koninklijke besluiten van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten en betreffende de uitoefening en de organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie, en latere wijzigingen;

Gelet op het belastingreglement op ambulante handel zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 17 december 2019;

Gelet op het bestuursakkoord dat stelt dat er dient geïnvesteerd te worden in een ondernemend Schoten en dat de verschillende categorieën van ondernemingen, afhankelijk van hun specifieke behoeften dienen ondersteund te worden;

Gelet op de oproep van de Vlaamse Regering aan de lokale besturen om hun belastingreglementen te herzien en een aantal kleine belastingen/retributies (al dan niet tijdelijk) te schrappen zodat de ondernemers op hun grondgebied geen belastingen of retributies moeten betalen op activiteiten of situaties waarop zij door de crisis financieel al zwaar inleveren;

Overwegende dat markthandelaars en ambulante handelaars ten gevolge van civiele noodtoestand ingevolge het coronavirus zware omzetverliezen lijden;

Gelet op de financiële toestand  van de gemeente;

Gelet op het voorstel van het college van burgemeester en schepenen d.d. 26 maart 2020 inzake steunmaatregelen ingevolge Covid-19;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 31 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Het belastingreglement op ambulante handel zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 17 december 2019 in te trekken.

Artikel 2

Met ingang van 1 juli 2020 en voor een periode eindigend op 31 december 2025 wordt er een jaarlijkse belasting gevestigd ten laste van personen die op het grondgebied van de gemeente Schoten een ambulante activiteit, zoals bepaald in de desbetreffende wet op de uitoefening van ambulante activiteiten en de daarbij horende uitvoeringsbesluiten, uitoefenen.

Artikel 3

Het bedrag van de belasting wordt vastgesteld als volgt:

voor ambulante activiteiten zonder gebruik van een voertuig met eigen beweegkracht:

-per dag: 2,50 euro

-per week: 10,00 euro

-per maand: 25,00 euro

-per jaar: 150,00 euro

voor ambulante activiteiten met gebruik van een voertuig met eigen beweegkracht:

-per dag: 5,00 euro

-per week: 20,00 euro

-per maand: 50,00 euro

-per jaar: 300,00 euro

Artikel 4

Zijn van deze belasting vrijgesteld:

de handelsreizigers die enkel stalen rondvoeren of -dragen en geen waren te koop aanbieden.

Artikel 5

De belastingplichtigen die ambulante activiteiten uitoefenen, moeten voorafgaandelijk bij de gemeentelijke belastingdienst een aangifte indienen met opgave van:

de wijze van vervoer waarop zij deze activiteit uitoefenen of gaan uitoefenen;

de periode waarvoor de belasting dient toegepast te worden.

Artikel 6

De belastingplichtige ontvangt van het gemeentebestuur een aangifteformulier dat door hem, behoorlijk ingevuld en ondertekend, voor de erin vermelde datum moet worden teruggestuurd naar het gemeentebestuur Schoten – financiële dienst – Verbertstraat 3 – 2900 Schoten.

De belastingplichtige die geen aangifteformulier heeft ontvangen, is ertoe gehouden, uiterlijk op 30 september van het aanslagjaar, aan het gemeentebestuur de voor de aanslag noodzakelijke gegevens ter beschikking te stellen.

Bij gebrek aan aangifte, bij laattijdige, onjuiste, onvolledige of onnauwkeurige aangifte vanwege de belastingplichtige, wordt de belasting ambtshalve gevestigd op basis van gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt.

Vooraleer de belasting ambtshalve wordt gevestigd, brengt het gemeentebestuur de belastingplichtige met een aangetekende brief op de hoogte van de redenen waarom ze gebruik maakt van deze procedure, de elementen waarop de belasting is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van die elementen en het bedrag van de belasting. De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig kalenderdagen te rekenen van de derde werkdag die volgt op de verzending van die kennisgeving om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.

Artikel 7

De belasting wordt ingevorderd bij wege van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen. Ze dient betaald te worden binnen de twee (2) maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

Artikel 8

De vestiging, de invordering en de geschillenprocedure, gebeuren volgens de bepalingen vervat in het gelijknamige decreet van 30 mei 2008, en latere wijzigingen.

Artikel 9

Dit besluit zal worden bekendgemaakt overeenkomstig de artikelen 286, 287 en 288 van het Decreet Lokaal Bestuur.

Artikel 10

De toezichthoudende overheid zal op de hoogte gebracht worden van de bekendmaking van het reglement overeenkomstig artikel 330 van het Decreet over het Lokaal Bestuur.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

RETRIBUTIEREGLEMENT OP DE OPENBARE MARKT

Gelet op het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening van ambulante activiteiten en de organisatie van openbare markten, en latere wijzigingen;

Gelet op de koninklijke besluiten van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten;

Gelet op het retributiereglement op de openbare markt zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 17 december 2019;

Gelet op het bestuursakkoord dat stelt dat er dient geïnvesteerd te worden in een ondernemend Schoten en dat de verschillende categorieën van ondernemingen, afhankelijk van hun specifieke behoeften dienen ondersteund te worden;

Gelet op de oproep van de Vlaamse Regering aan de lokale besturen om hun belastingreglementen te herzien en een aantal kleine belastingen/retributies (al dan niet tijdelijk) te schrappen zodat de ondernemers op hun grondgebied geen belastingen of retributies moeten betalen op activiteiten of situaties waarop zij door de crisis financieel al zwaar inleveren;

Overwegende dat markthandelaars en ambulante handelaars ten gevolge van civiele noodtoestand ingevolge het coronavirus zware omzetverliezen lijden;

Gelet op de vraag van de Algemene Markthandelaars Vereniging m.b.t. de marktbijdrage;

Gelet op de financiële toestand  van de gemeente;

Gelet op het voorstel van het college van burgemeester en schepenen d.d. 26 maart 2020 inzake steunmaatregelen ingevolge Covid-19;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 31 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Het retributiereglement op de openbare markt zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 17 december 2019 in te trekken;

Artikel 2

Met ingang van 1 juli 2020 en voor een periode eindigend op 31 december 2025 wordt er een retributie geheven op het innemen van standplaatsen op het openbaar domein ter gelegenheid van de wekelijkse openbare markt, evenals op feest-, avond- en jaarmarkten in de gemeente.

Artikel 3

De retributie wordt berekend per onverdeelbare kavel van 3 meter gevellengte op maximum 2,5 meter diepte. Het tarief hiervoor luidt als volgt:

-per marktdag:5,00 euro

-halfjaarlijks:    65,00 euro.

Met halfjaarlijks wordt bedoeld de periode van 1 januari tot en met 30 juni of de periode van 1 juli tot en met 31 december.

Artikel 4

Liedjeszangers of muzikanten, zelfs indien zij de toelating verkregen om zich op de markt te verplaatsen, betalen de prijs per marktdag voor een onverdeelbare kavel.

Artikel 5

De retributie is niet verschuldigd door een openbaar bestuur, een openbare instelling of een instelling van openbaar nut.

Artikel 6

Wanneer een markthandelaar ingevolge een inbreuk op één der wettelijke of reglementaire bepalingen van de markt verwijderd wordt, hetzij tijdelijk, hetzij definitief, of wanneer hij/zij zonder geldige reden afwezig blijft, zal de retributie in geen geval, noch geheel, noch gedeeltelijk, terugbetaald worden.

Artikel 7

Indien een markthandelaar om reden van heirkracht, onafhankelijk van zijn/haar wil, niet heeft kunnen deelnemen aan de wekelijkse markt, wordt, in verhouding tot de nog te lopen weken, de retributie terugbetaald.

Artikel 8

Een afwezigheid van één beurt geeft in geen geval aanleiding tot terugbetaling.

Artikel 9

De bevoegde gemeentebeambten zijn gemachtigd om elke vaststelling in verband met deze verordening uit te voeren. Betrokkenen zijn ertoe gehouden deze vaststellingen te laten uitvoeren en eventueel te vergemakkelijken.

Artikel 10

De vastgestelde tarieven worden ingevorderd als retributie. De betaling van de retributie dient te gebeuren binnen 30 dagen na verzending van de factuur op rekeningnummer van het gemeentebestuur.

Artikel 11

Art. 94 van het Gemeentedecreet voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de inning van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen. Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden om de retributie in te vorderen.

Artikel 12

Dit besluit zal worden bekendgemaakt overeenkomstig de artikelen 186 en 187 van het Gemeentedecreet.

Artikel 13

Een afschrift van dit besluit zal overeenkomstig art. 253 van het Gemeentedecreet verzonden worden aan de provinciegouverneur.

 

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

SUBSIDIEREGLEMENT TER ONDERSTEUNING EN BEVORDERING VAN DE LOKALE ECONOMIE NAV COVID-19

Gelet op het bestuursakkoord dat stelt dat er dient geïnvesteerd te worden in een ondernemend Schoten en  dat  de verschillende categorieën van ondernemingen, afhankelijk van hun specifieke behoeften dienen ondersteund te worden;

Overwegend dat handel en horeca ten gevolge van de maatregelen tijdens de COVID-19 crisis, zware omzetverliezen lijden;

Overwegende dat verschillende handel en horecazaken hun diensten dienen uit te breiden met oa afhaal en leveringen om een omzetverlies te minimaliseren;

Overwegende dat verschillende handel en horecazaken en dienstverleners dienen te digitaliseren om een omzetverlies te minimaliseren;

Overwegende dat de digitalisering  van handel- en horecazaken essentieel is;

Overwegende dat de voortzetting en uitbreiding van de diensten van de horeca en handelszaken essentieel is;

Gelet op de gevoerde besprekingen;

Besluit: met 31 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Goedkeuring te hechten aan volgend subsidiereglement:

Gemeentelijk subsidiereglement ter ondersteuning en bevordering van de lokale economie nav COVID-19.

 

Hoofdstuk I. Gemeenschappelijke bepalingen

 

Artikel 1 Algemeen

Dit reglement regelt binnen de beschikbare kredieten van het budget de toekenning van de hierna genoemde subsidies ter ondersteuning en bevordering van de lokale economie en in het bijzonder van de handel, horeca en diensten op het grondgebied van de gemeente Schoten naar aanleiding van de maatregelen tijdens de Corona Covid-19 crisis, volgens de algemene modaliteiten vastgesteld voor de volgende subsidies:

- een subsidie voor nieuwe investeringen in de digitalisering van de handels- en horecazaken en diensten;

- een subsidie voor nieuwe investeringen die direct verband houden met de voortzetting en de uitbreiding van handel, horeca en diensten.

 

Artikel 2 Doel

-Met het oog op de deelname van zoveel mogelijk handels- en horecazaken aan de digitalisering van het commerciële gebeuren en de e-commerce tijdens de COVID-19 maatregelen en in de nasleep ervan, voorziet het gemeentebestuur in een subsidie ter ondersteuning van de digitalisering van de handel, horeca en diensten zoals onder andere investeringen in een webshop, een nieuwe website, een mailingsysteem. Deze lijst is niet limitatief.

 

-De subsidie voor de kosten die rechtstreeks verband houden met de voortzetting en de uitbreiding van diensten tijdens de COVID-19 maatregelen en in de nasleep ervan, van een bestaande of nieuwe handels-, horecazaak of dienstverlener, beoogt het stimuleren en ondersteunen van zelfstandig ondernemerschap, meer bepaald door de toekenning van een financiële impuls bij een investering die direct verband houdt met de voortzetting of het uitbreiden van de diensten zoals onder andere afhaalmogelijkheden, leveringen aan huis. Deze lijst is niet limitatief.

 

Artikel 3

Onderhavig subsidiereglement treedt in werking met ingang van 1 mei 2020 en voor een periode eindigend op 31 december 2020.

Het geldende subsidiebedrag wordt toegekend voor investeringen tussen 13 maart 2020 en 31 december 2020. Het aanvraagformulier zoals bedoeld in artikel 7 dient het gemeentebestuur te bereiken binnen de 4 maand na de start van de investering zoals blijkt uit overeenkomst, contract of factuur.

De uitbetaling zal geschieden tot de uitputting van het beschikbare krediet. De behandeling van de aanvragen gebeurt op volgorde van datum van ontvangst. De toelage werd gebudgetteerd in het budget 2020 onder budgetsleutel BOS/001/001/004, beleidsitem 0500 en rekeningnummer 6494000. - Financiële impact: 30.000 euro

 

 

Artikel 4 Aanvrager

De subsidie kan enkel toegekend worden aan een natuurlijke persoon of rechtspersoon, die respectievelijk als zelfstandige ondernemer of als onderneming is ingeschreven in de Kruispuntbank voor Ondernemingen voor activiteiten die als voorwerp kleinhandel, horeca of dienstverlening hebben.

De subsidie kan enkel toegekend worden aan een onderneming die volgens de maatregelen van Corona Covid-19 verplicht wordt te sluiten en bijgevolg recht heeft op de corona hinderpremie.

Bij twijfel wordt het bewijs van de toekenning van de corona hinderpremie van VLAIO gevraagd.

Bovendien kan de subsidie enkel worden toegekend aan een natuurlijke persoon of rechtspersoon die zelf instaat voor de uitbating van zijn activiteit met als voorwerp kleinhandel, horeca of dienstverlening.

Het uitbaten van de handels-, of horecazaak of dienstverlening, via een aangestelde werknemer of een zelfstandig gerant, wordt gelijkgesteld met het zelf uitbaten.

De onderneming, waarvoor een subsidie wordt aangevraagd, dient haar vestiging te hebben op het grondgebied van de gemeente Schoten.

 

Artikel 5 Uitsluitingen

-de ondernemingen die niet dienen te sluiten volgens de maatregelen van Covid-19

-de zelfstandige ondernemers of de ondernemingen die actief zijn in de banken- of financiële sector, de zakenkantoren, de verzekeringskantoren, de vastgoedkantoren, de nachtwinkels, wedkantoren, sishabars, massagesalons, de private bureaus voor telecommunicatie en de sector van de vrije beroepen, zoals boekhouden, accountancy en fiscaliteit, advocaten, notarissen, artsen- en tandartsenpraktijken, kinesistenpraktijken, apotheken, landmeters en alle andere beroepen die onder de regelgeving van de beschermde zelfstandige beroepen vallen.

-filialen van een handelszaak met één of meerdere vestigingsplaatsen buiten het grondgebied van de gemeente Schoten of handelszaken die onder franchise, of met een gerant, onder agentuur of gelijk welk ander gebonden uitbatingssysteem  worden uitgebaat in Schoten en die met een geïntegreerd informaticasysteem, een centraal aangestuurde en beheerde website of geïntegreerde software werken. Filialen die in of met een verbonden vennootschap, gevestigd buiten het grondgebied van Schoten, worden uitgebaat, vallen ook onder de toepassing van dit artikel.

 

Artikel 6 Cumuleerbaar

De bovenvermelde subsidies zijn onderling niet cumuleerbaar. Dezelfde aanvrager kan slechts één van de twee subsidies aanvragen.

Onder dezelfde aanvrager wordt verstaan: de aanvrager zelf als rechtspersoon of als natuurlijke persoon, zijn of haar echtgenoot of levenspartner met wie een samenlevingscontract is afgesloten, of een met hen verbonden vennootschap of andere rechtspersoon, d.i. een vennootschap waarin de in dit lid genoemde personen minimum 20% van de aandelen bezitten of meewerkende vennoot zijn. Vennootschappen die een natuurlijk persoon in een andere vennootschap vertegenwoordigen worden ook als verbonden vennootschap beschouwd.

 

 

Artikel 7 Aanvraag

De aanvraag moet online ingediend worden op het daartoe voorziene online aanvraagformulier binnen de 4 maanden na de investering (factuur- of contractdatum).

 

De aanvrager voegt de nodige stavingsstukken bij zodat zijn aanvraag duidelijk en volledig is en aan de hand waarvan vastgesteld kan worden dat aan alle voorwaarden van dit reglement voldaan wordt. Stavingsstukken kunnen onder meer zijn: een bewijs van inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen, de statuten van een vennootschap, een factuur, een aankoop- of huurcontract, gebruiksovereenkomst, abonnement, toekenning van de corona hinderpremie, verklaring op eer.

De aanvrager motiveert bondig op welke manier de investering heeft bijgedragen tot:

- de digitalisering van de handels- of horecazaak

- voortzetting en de uitbreiding van de diensten.

 

 

In geval van huur, abonnement of gebruikscontract worden de facturen voor de periode van  maximum één jaar meegerekend.

De kosten in het kader van renovatie, opfrissingswerken, aankoop of huur van onroerende goederen worden niet weerhouden.

 

 

Artikel 7 Toekenning

De subsidie wordt, na onderzoek en advisering van de aanvraag, toegekend door het college van burgemeester en schepenen.

Onverminderd het voldoen aan de andere voorwaarden en criteria omschreven in dit reglement, moet de aanvrager van de subsidie zich ertoe verbinden om de zaak open te houden en zelf uit te baten, tot minimum één jaar na de toekenning van de subsidie.

 

Artikel 8 Stopzetting

Het stopzetten of het overlaten van de uitbating doet de rechten op de nog uit te betalen subsidie vervallen en opent de mogelijkheid voor het gemeentebestuur om de reeds uitbetaalde bedragen terug te vorderen.

Het uitbaten van de handels – of horecazaak, zoals bedoeld in het vorige artikel, via een aangestelde werknemer of een zelfstandig gerant, wordt gelijkgesteld met het zelf uitbaten.

 

 

 

Artikel 9 Subsidiebedrag

Het subsidiebedrag wordt vastgesteld op:

- 100% van de investering met een maximum van 500 euro.

 

 

 

Hoofdstuk II. Sancties en zekerheidsstelling

 

Artikel 10

In geval van bedrog bij het aanvragen of toepassen van dit reglement, onafgezien of dit bedrog door de aanvrager zelf of een door hem aangestelde derde gepleegd werd, moet de begunstigde van de subsidie deze subsidie integraal terugbetalen binnen de maand na de ingebrekestelling hiertoe, te vermeerderen met de wettelijke intresten vanaf de datum van uitbetaling en te vermeerderen met een schadevergoeding van 10% op het subsidiebedrag voor de verrichte prestaties en de gemaakte kosten bij de aanvraag en de extra prestaties en gemaakte kosten voor de terugvordering.

Het college van burgemeester en schepenen stelt de aanvrager in gebreke door middel van een aangetekende brief. De aanvrager heeft het recht om gehoord te worden om zijn eventuele verweermiddelen mee te delen. 

Onder bedrog wordt verstaan het manipuleren van de aanvraag, de voorgelegde stukken, de uitgevoerde werken, de aangekochte goederen of de uitbatingswijze op zo’n manier dat men de subsidie kon bekomen, daar waar men de subsidie anders nooit had kunnen bekomen of het afwenden van het doel zoals beschreven in de aanvraag na de ontvangen subsidie.

 

Artikel 11

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd om de subsidies geheel terug te vorderen indien niet of niet meer voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden van dit reglement.  Bij vroegtijdige stopzetting van de handels- of horecazaak wordt er 100% van het uitbetaalde subsidiebedrag teruggevorderd. Het college van burgemeester en schepenen stelt de aanvrager in gebreke door middel van een aangetekende brief. De aanvrager heeft het recht om gehoord te worden om zijn eventuele verweermiddelen mee te delen. Bij niet-betaling binnen de termijn van één maand na de ontvangst van de ingebrekestelling, wordt de terug te betalen som vermeerderd met de wettelijke intresten vanaf de datum van ingebrekestelling en met een schadevergoeding van 10% op het subsidiebedrag voor de verrichte prestaties en de gemaakte kosten bij de aanvraag en de extra prestaties en gemaakte kosten voor de terugvordering.

 

Artikel 12

Het college van burgemeester en schepenen kan te allen tijde ter controle betalingsbewijzen opvragen, zoals de btw-aangifte en bijhorende stukken.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

RETRIBUTIEREGLEMENT OPRUIMEN SLUIKSTORT

Gelet op het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

Gelet op het Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (DABM), titel XVI;

Gelet op het Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Materialendecreet), artikel 12;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA);

Gelet op de omzendbrief KB/ABB 2019/2 betreffende de gemeentefiscaliteit;

Gelet op het politiereglement van de gemeente Schoten, en latere wijzigingen;

Gelet op het schrijven van het Agentschap Binnenlands Bestuur d.d. 30 januari 2020;

Overwegende dat de gemeente Schoten regelmatig geconfronteerd wordt met afvalstoffen die worden achtergelaten op niet-reglementaire wijze en dat het noodzakelijk is dat sluikstort zo vlug mogelijk verwijderd wordt om een nette en leefbare gemeente te behouden;

Overwegende dat het verwijderen en verwerken van allerlei afvalstoffen die op de openbare weg werden achtergelaten extra inspanningen vergt van de gemeentelijke diensten en dat het billijk is om de kosten hiervan te verhalen op de sluikstorter, tegen een louter kostendekkend tarief;

Overwegende dat een onderscheid gemaakt wordt tussen vaste (personeelskosten en logistieke kosten) en variabele kosten (opruimings-, overslag- en verwerkingskosten);

Gelet op de financiële toestand van de gemeente;

Gelet op de besprekingen in de vergadering van de afvalwerkgroep d.d. 11 februari 2020;

Gelet op het voorstel van het college van burgemeester en schepenen d.d. 5 maart 2020;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 30 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Het belastingreglement op sluikstort zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 17 december 2019 wordt opgeheven;

Artikel 2

Met ingang van heden en voor een periode eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie gevestigd op het opruimen door of in opdracht van het gemeentebestuur van allerhande goederen en afvalstoffen die gestort of achtergelaten werden op niet-reglementaire plaatsen en/of niet- reglementaire tijdstippen en/of in niet-reglementaire recipiënten, hierna sluikstort genoemd.

Artikel 3

De retributie is verschuldigd door de natuurlijke persoon of rechtspersoon die het sluikstort heeft achtergelaten of door de eigenaar van het sluikstort, d.i. de persoon die het sluikstort bezit en/of aan wie het sluikstort toegewezen kan worden.

Artikel 4

De retributie voor het opruimen van sluikstort wordt als volgt bepaald:

1)Door eigen personeel

 

categorie afval

vast gedeelte

variabel gedeelte

klein afval: losse voorwerpen en afval tot 5 kg

50,00 euro

4,00 euro per begonnen kg

groot afval: afval > 5 kg tot 50 kg

75,00 euro

4,00 euro per begonnen kg

zeer groot afval: afval > 50 kg

250,00 euro

4,00 euro per begonnen kg

 

2)Door derden

Bij het opruimen van sluikstort door derden in opdracht van het gemeentebestuur wordt het factuurbedrag doorgerekend aan de in artikel 3 vermelde retributieplichtige.

Artikel 5

De retributie is verschuldigd na het verstrekken van de dienst en dit op basis van een door het gemeentebestuur toegezonden betalingsverzoek. De retributie dient betaald te worden via overschrijving op het rekeningnummer van het gemeentebestuur binnen de dertig dagen na de toezending van het betalingsverzoek.

Artikel 6

Artikel 177 van het Decreet over het Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale

schuldvorderingen. Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden

om de retributie in te vorderen.

Artikel 7

Dit besluit zal worden bekendgemaakt overeenkomstig de artikelen 286, 287 en 288 van het Decreet over het Lokaal Bestuur.

Artikel 8

De toezichthoudende overheid zal op de hoogte gebracht worden van de bekendmaking van het reglement overeenkomstig artikel 330 van het Decreet over het Lokaal Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

AANKOOP BRANDSTOF (GASOLIE DIESEL) VOOR SPECIFIEKE VOERTUIGEN EN MACHINES 01/06/2020-31/05/2024 (48 MAANDEN) - GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet);

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 90, 1°;

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Aankoop brandstof (gasolie diesel) voor specifieke voertuigen en machines 01/06/2020-31/05/2024 (48 maanden)” een bestek met nr. 20AD06 werd opgesteld door de aankoopdienst-administratie;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 49.586,77 excl. btw of € 60.000,00 incl. 21% btw voor 48 maanden;

Overwegend dat de opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 48 maanden;

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het exploitatiebudget van 2020, op budgetcode 6160004/0119 (actieplan LMD/004/001) (actie LMD/004/001/002) en in het budget van de volgende jaren;

 

Besluit: met 30 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 20AD06 en de raming voor de opdracht “Aankoop brandstof (gasolie diesel) voor specifieke voertuigen en machines 01/06/2020-31/05/2024 (48 maanden)”, opgesteld door de aankoopdienst-administratie. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 49.586,77 excl. btw of € 60.000,00 incl. 21% btw over 48 maanden.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2020, op budgetcode 6160004/0119 (actieplan LMD/004/001) (actie LMD/004/001/002) en in het budget van de volgende jaren.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

TRANSPORT EN VERWERKING VEEGVUIL RECYCLAGEPARK - GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE

 

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet);

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 90, 1°;

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Transport en verwerking veegvuil recyclagepark” een bestek met nr. 20AD05 werd opgesteld door de aankoopdienst - administratie;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 17.200,00 excl. btw of € 20.812,00 incl. btw op jaarbasis (€ 51.600,00 excl. btw of € 62.436,00 incl. 21% btw voor 36 maanden);

Overwegende dat de opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 36 maanden;

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het exploitatiebudget van 2020, op budgetcode 6159999/0309 (actieplan LMD/004/002) (actie LMD/004/002/002) en in het budget van de volgende jaren;

 

Besluit: met 30 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 20AD05 en de raming voor de opdracht “Transport en verwerking veegvuil recyclagepark”, opgesteld door de aankoopdienst - administratie. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 17.200,00 excl. btw of € 20.812,00 incl. btw op jaarbasis (€ 51.600,00 excl. btw of € 62.436,00 incl. 21% btw voor 36 maanden).

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2020, op budgetcode 6159999/0309 (actieplan LMD/004/002) (actie LMD/004/002/002) en in het budget van de volgende jaren.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

AANKOOP DIENSTVOERTUIG VOOR INTERGEMEENTELIJKE NOODPLANCOÖRDINATOR VIA RAAMOVEREENKOMST FLUVIUS - GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° a (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 144.000,00 niet);

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikels 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale;

Gelet op de toelichtingsnota d.d. 2 maart 2020 van Jo De Decker, noodplancoördinator, houdende vraag en motivatie voor de aankoop van een dienstwagen;

Gelet op de beheersoverdracht van Lokaal Bestuur Schoten aan FLUVIUS Antwerpen, Antwerpsesteenweg 260 te 2660 Hoboken – opdrachthoudende vereniging – overeenkomstig artikel 12 van het decreet van 6 juli 2001 houdende intergemeentelijke samenwerking;

Overwegende dat in dit verband de totstandkoming van overeenkomsten tussen lokaal bestuur en intercommunale het gevolg zijn van de beheersoverdracht en niet als resultanten kunnen opgevat worden van een zelf georganiseerde en aangestuurde overheidsopdracht sensu lato;

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Aankoop dienstvoertuig voor intergemeentelijke noodplancoördinator via raamovereenkomst Fluvius” een kostenvoorstel met nr. SCHO-G-LC-20-20-118 werd opgesteld door de ontwerper FLUVIUS Antwerpen, d.d. 21 februari 2020;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 50.000,00 incl. btw;

Overwegende dat het prijsvoorstel het grensbedrag voor aangelegenheden van dagelijks bestuur inzake investeringsuitgaven overschrijdt (beslissing GR 18 december 2014);

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het investeringsbudget van 2020, op budgetcode 2430000/0119-IP/02/01-2025P00106 (actieplan LMD/004/001) (actie LMD/004/001/002);

Besluit: met 30 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan het voorstel van overeenkomst van FLUVIUS Duurzame Mobiliteit met nr. SCHO-G-LC-20-20-118 en de raming voor de opdracht “Aankoop dienstvoertuig voor intergemeentelijke noodplancoördinator via raamovereenkomst Fluvius”. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in de overeenkomst en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 41.322,31 excl. btw of € 50.000,00 incl. 21% btw.

Artikel 2

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2020, op budgetcode 2430000/0119-IP/02/01-2025P00106 (actieplan LMD/004/001) (actie LMD/004/001/002).

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om de voorliggende overeenkomst met FLUVIUS af te sluiten.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

RAAMOVEREENKOMST VOOR HERMARKEREN WEGMARKERINGEN - GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36, artikel 43 en artikel 57;

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Raamovereenkomst voor hermarkeren wegmarkeringen” een bestek met nr. 20/GD/03 werd opgesteld door de technische dienst - uitvoeringen;

Overwegende dat deze opdracht als volgt is opgedeeld:
* Basisopdracht (Raamovereenkomst voor hermarkeren wegmarkeringen), raming: € 83.966,82 excl. btw of € 101.599,85 incl. 21% btw;
* Verlenging 1 (Raamovereenkomst voor hermarkeren wegmarkeringen), raming: € 83.966,82 excl. btw of € 101.599,85 incl. 21% btw;
* Verlenging 2 (Raamovereenkomst voor hermarkeren wegmarkeringen), raming: € 83.966,82 excl. btw of € 101.599,85 incl. 21% btw;
* Verlenging 3 (Raamovereenkomst voor hermarkeren wegmarkeringen), raming: € 83.966,82 excl. btw of € 101.599,85 incl. 21% btw;

Overwegende dat de totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 335.867,28 excl. btw of € 406.399,40 incl. 21% btw (€ 70.532,12 Btw medecontractant);

Overwegende dat de opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 48 maanden;

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure;

Overwegende dat het bestuur bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet beschikte over de exact benodigde hoeveelheden;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het exploitatiebudget van 2020, op budgetcode 6103510/0200 (actieplan LMD/003/001) (actie LMD/003/001/001) en in het budget van de volgende jaren;

 

Besluit: met 31 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 20/GD/03 en de raming voor de opdracht “Raamovereenkomst voor hermarkeren wegmarkeringen”, opgesteld door de technische dienst - uitvoeringen. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 335.867,28 excl. btw of € 406.399,40 incl. 21% btw (€ 70.532,12 Btw medecontractant) over 48 maanden.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2020, op budgetcode 6103510/0200 (actieplan LMD/003/001) (actie LMD/003/001/001) en in het budget van de volgende jaren.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

REGLEMENT RECLAMEBORDEN

Gelet op het voorstel van het college van burgemeester en schepenen d.d. 30 januari 2020;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 31 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Goedkeuring te hechten aan het reglement reclameborden, zoals hierna gepresenteerd en dit te laten ingaan vanaf 1 juni 2020:

Algemene bepalingen

Op Schotens grondgebied staan 8 gemeentelijke vaste dragers voor reclameborden.

Het is mogelijk om de borden te gebruiken voor de aankondiging van evenementen.

Het plaatsen van reclame op deze gemeentelijke vaste dragers voor reclameborden is geregeld via onderstaand reglement.

Het reglement is verkrijgbaar bij het evenementenloket, Sint-Cordulastraat 10, 2900 Schoten, tel. 03 680 23 54, e-mail: evenementen@schoten.be of digitaal via www.schoten.be/promotie.

Art. 1.

Het is verboden reclameborden, van welke aard ook, aan te brengen op andere plaatsen dan de gemeentelijke vaste dragers voor reclameborden. Deze bevinden zich op volgende locaties:

Gewestwegen:

1.N121 Botermelkbaan ter hoogte van Het Schijn

2.N121 Elshoutbaan ter hoogte van de Varenweg

3.N115 Brechtsebaan ter hoogte van recreatiedomein De Zeurt

4.N115 Calesbergdreef aan het kruispunt met de Churchilllaan

Gemeentelijke wegen:

5.Villerslei ter hoogte van brug 14

6.Braamstraat aan het kruispunt met de Wijnegembaan

7.Horstebaan voor de hondenwei

8.Deuzeldlaan aan het kruispunt met de Stanislas Meeuslei.

 

Art. 2.

Een aanvraag voor plaatsing van een reclamebord op de gemeentelijke vaste dragers voor reclameborden wordt gericht aan het evenementenloket bij de aanvraag van het evenement via https://schoten.evenementenloket.be. Alle aanvragen worden overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen ter goedkeuring.

Art. 3.

De reclameborden zijn 60cm hoog, 244cm lang en 12mm dik. Voor de evenementen Scheldeprijs en Hello!Schoten worden er 2 plaatsen gereserveerd en mogen de borden dus 124cm hoog, 244cm lang en 12mm dik zijn. De 8 reclameborden worden minstens 1 maand op voorhand aan de gemeentelijke diensten geleverd.

Art.4.

Op de gemeentelijke vaste dragers voor reclameborden langs de gemeentelijke en gewestwegen mogen de reclameborden 15 dagen voor het begin van het evenement worden gehangen en ten laatste 8 dagen na het einde van het evenement verwijderd.

Art. 5.

Iedereen mag een aanvraag indienen voor het plakken van affiches ter promotie van een evenement in Schoten. Er mogen geen reclameborden geplaatst worden die politieke acties of activiteiten aankondigen en ook niet voor commerciële doeleinden.

Art. 6.

Volgens artikel 80.2 van het verkeersreglement, inzake de kleuren en helderheid, de verkeersveiligheid en de zichtbaarheid, is het verboden reclameborden te plaatsen die de bestuurders verblinden of misleiden, die – geheel of gedeeltelijk – verkeerstekens voorstellen of nabootsen, die van enige afstand met deze tekens kunnen verward worden of die op enige andere wijze de doelmatigheid van reglementaire tekens aantasten.

Art. 7.

De reclameborden worden enkel geplaatst door de gemeentelijke diensten.

Art. 8.

De enige uitzondering is de bewegwijzering. Dit zal nog steeds min. 6 weken op voorhand aangevraagd worden aan het evenementenloket via https://schoten.evenementenloket.be. Alle aanvragen voor bewegwijzering gaan voor goedkeuring naar het college van burgemeester en schepenen en indien de plaatsing langs de gewestwegen gebeurt naar het Agentschap Wegen en Verkeer, district Brecht, Bethovenstraat 66 te 2960 Brecht.

Art. 9.

Afwijkingen op dit reglement kunnen ten laatste 30 dagen voor aanvang van het evenement aangevraagd worden bij de burgemeester.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

WIJZIGING STATUTEN BISCUIT

Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 401 e.v. aangaande de oprichting van een projectvereniging;

Gelet op het feit dat door de bundeling van krachten het cultuurbeleid op een hoger niveau kan getild worden;

Gelet op de goedkeuring van de statuten door het college van burgemeester en schepenen d.d. 6 oktober 2015 en door de gemeenteraad d.d. 29 oktober 2015;

Gelet op het project van Biscuit om een regionale UiTPAS op te starten;

Gelet op de vraag van de gemeenten Essen, Kalmthout, Wijnegem en Wuustwezel om mee in te stappen in de regionale UiTPAS;

Overwegende dat de instap van deze gemeenten in Biscuit hun deelname aan de regionale UiTPAS een structurele verankering biedt;

Gelet op de instemming van de huidige leden van Biscuit dat deze gemeenten tot de projectvereniging zouden toetreden;

Gelet op artikel 16 van de originele statuten van Biscuit;

Gelet op het collegebesluit d.d. 5 maart 2020;

Besluit: met 31 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Goedkeuring te hechten aan de toetreding van vier nieuwe leden tot Biscuit. Deze gemeenten zijn Essen, Kalmthout, Wijnegem en Wuustwezel.

Artikel 2

Goedkeuring te hechten aan de aangepaste statuten van de intergemeentelijke projectvereniging Biscuit.

Artikel 3

Goedkeuring te hechten dat een afschrift wordt overgemaakt aan de leden van Biscuit.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

CHARTER WERFTRANSPORT

Gelet op de maatregelen die de gemeente reeds neemt bij bouwvergunningen, signalisatievergunningen en noodzakelijke wegomleidingen;

Gelet op het charter 'Werftransport' dat ijvert voor aan maximaal bereikbare, leefbare en veilige omgeving tijdens private en publieke bouw- en wegenwerken op het grondgebied Schoten;

Gelet op de vraag van raadslid Kurt Vermeiren om dit charter te ondertekenen;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 31 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Akkoord te gaan met de ondertekening van het charter Werftransport.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

TELEFONISCHE BEREIKBAARHEID PERSONEELSLEDEN

Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 12 september 2019 houdende de vaststelling van het reglement met betrekking tot de telefonische bereikbaarheid van personeelsleden;

Overwegende dat de functie van projectcoördinator wegen dient te worden toegevoegd aan de lijst met functies die recht geven op een vergoeding;

 

Besluit: met 31 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Het reglement telefonische bereikbaarheid personeelsleden opnieuw vast te stellen als volgt:

Art.  1.-Volgende personeelsleden van de gemeente Schoten dienen bereikbaar te zijn, hetzij via vaste telefoonaansluiting, hetzij via gsm:

de algemeen directeur

de financieel directeur

het diensthoofd secretariaat en stafdiensten

de systeembeheerder

beleidsmanager gedeelde diensten

ICT-coördinator

beleidsmanager samenleven

de technische medewerker systeembeheer

de milieuambtenaar

de beleidsmanager grondgebiedzaken

de coördinator integrale veiligheid

de stafmedewerker integrale veiligheid

de stafmedewerker communicatiedienst

de eerste sportfunctionaris

de jeugdconsulent

het diensthoofd dienst der werken

de technisch coördinatoren van de dienst der werken

de conciërges

de technisch opzichter

bode

hoofdbode

de medewerkers van de communicatiedienst

de beleidsondersteuner van de academie

stafmedewerker samenleven

jeugdbeleidscoördinator

intergemeentelijk noodplancoördinator

projectcoördinator wegen

Art.  2.-De in artikel 1 genoemde personeelsleden dienen het telefoon- of gsm-nummer waarop zij bereikbaar zijn ter beschikking te stellen van het college van burgemeester en schepenen.

Art.  3.-Als compensatie voor de kosten van abonnement en in het belang van de gemeente gevoerde gesprekken, wordt een forfaitair bedrag van 20 euro per maand terugbetaald aan de in artikel 1 genoemde personeelsleden, dit uitgezonderd de in artikel 4 en 5 genoemde personeelsleden.

Art.  4.-Diensthoofd dienst der werken, de technisch coördinatoren en de conciërge krijgen de beschikking over een gsm van de gemeente. Abonnement en beltegoed van 3 uren per maand worden ten laste genomen door de gemeente voor alle personeelsleden die de beschikking hebben over een gsm van de gemeente. Alle gesprekken boven 3 uren per maand worden rechtstreeks aan het betrokken personeelslid gefactureerd. Ook alle buitenlandse gesprekken en sms’en worden ten laste gelegd van het betrokken personeelslid, tenzij wordt aangetoond dat deze gesprekken werden gevoerd in het belang van het werk. Zij hebben geen recht op de in artikel 3 bepaalde vergoeding.

Art.  5.-Hebben eveneens geen recht op de in artikel 3 bepaalde vergoeding, de personeelsleden die over een gemeentelijke gsm beschikken waarbij abonnement/telefoonkaart/gesprekken ten laste worden genomen door de gemeente.

Art.  6.-De leden van het managementteam krijgen een tablet of een portable ter beschikking waarvoor de gemeente de aankoop en alle bijhorende kosten ten laste neemt, teneinde de opvolging van hun e-mailverkeer ook buiten de werkuren mogelijk te maken.

Artikel 2

De ingangsdatum van het nieuwe reglement te bepalen op 1 april 2020.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

WIJZIGING STATUTEN EN HUISHOUDELIJK REGLEMENT INTERLOKALE VERENIGING BRASSCHAAT - SCHOTEN

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van Schoten van 5 september 2002 houdende de goedkeuring van de statuten van de Interlokale Vereniging Brasschaat - Schoten en de concessievoorwaarden voor het uitbaten van een zwembadcomplex en het realiseren van bijkomende infrastructuren nodig voor de uitbating van het complex;

Gelet op het huishoudelijk reglement beheerscomité Interlokale Vereniging Brasschaat - Schoten, zoals goedgekeurd in het beheerscomité van 8 oktober 2002;

Overwegende dat het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking opgeheven is sinds 1 januari 2019 en de bepalingen voor samenwerkingsverbanden zonder rechtspersoonlijkheid nu opgenomen zijn in de artikelen 392 tot en met 395 van het decreet over het lokaal bestuur;

Overwegende dat volgens artikel 395 van het decreet over het lokaal bestuur elke deelnemende gemeente van een interlokale vereniging nog slechts één afgevaardigde kan aanduiden in het beheerscomité;

Overwegende dat de gemeenten Brasschaat en Schoten voorstellen om ieder hun schepen voor sport aan te duiden in het beheerscomité;

Overwegende dat daarnaast nog vijf waarnemers worden voorzien, die geen lid zijn van het comité maar dit wel kunnen bijwonen;

Overwegende dat deze waarnemers geen stemrecht hebben en geen presentiegeld ontvangen;

Gelet op het besluit van 27 februari 2020 van het college van burgemeester en schepenen waarbij principieel akkoord werd gegaan om het ontwerp van gecoördineerde statuten en gewijzigd huishoudelijk reglement beheerscomité van de Interlokale Vereniging Brasschaat - Schoten ter goedkeuring voor te leggen aan de eerstvolgende gemeenteraad;

Overwegende dat de wijzigingen van kracht worden zodra de beide gemeentebesturen hun goedkeuring hebben verleend;

Gelet op de artikelen 40-41 van het decreet over het lokaal bestuur;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 30 stemmen ja, 1 onthouding

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Kurt Vermeirenonthoudt zich.

Enig artikel

Goedkeuring te hechten aan de voorgestelde wijziging van de statuten en het huishoudelijk reglement beheerscomité van de Interlokale Vereniging Brasschaat - Schoten, waarvan de inhoud luidt als volgt:

 

GECOÖRDINEERDE STATUTEN INTERLOKALE VERENIGING

BRASSCHAAT - SCHOTEN

De gemeenten Brasschaat en Schoten hebben op 5 september 2002 een interlokale vereniging

opgericht, volgens de bepalingen van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke

samenwerking. Dit decreet is opgeheven vanaf 1 januari 2019. De toepasselijke bepalingen voor

samenwerkingsverbanden zonder rechtspersoonlijkheid zijn nu opgenomen in de artikelen 392 tot en

met 395 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De initiële statuten van de interlokale vereniging werden tekstueel gewijzigd en aangepast aan de

nieuwe wetgeving.

HOOFDSTUK 1 - NAAM, ZETEL, DEELNEMERS. DOEL

Artikel 1

§1. De interlokale vereniging draagt de naam “Interlokale Vereniging Brasschaat - Schoten”.

§2. De zetel van de interlokale vereniging is gevestigd te 2930 Brasschaat, Verhoevenlei 11. Er werd

geen beherende gemeente aangeduid.

§3. Andere rechtspersonen van publiek en privaat recht kunnen toetreden tot dit

samenwerkingsverband, na akkoord van de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten.

Artikel 2

De interlokale vereniging heeft tot doel het toezicht op de realisatie en de exploitatie van een

zwembadcomplex op het grondgebied van de gemeente Brasschaat, waarvan de inwoners van de

gemeenten Brasschaat en Schoten optimaal gebruik kunnen maken.

HOOFDSTUK 2 - INBRENG

Artikel 3

Met het oog op de verwezenlijking van het doel heeft de gemeente Brasschaat er zich toe verbonden

een domein met gebouwen en constructies ter beschikking te stellen, kadastraal gekend als deel van

sectie D nrs. 524e, c en 528, met een oppervlakte van 41.993 m2.

Op het ogenblik van de terbeschikkingstelling van de gebouwen en terreinen door de gemeente

Brasschaat werd dit onroerend goed door de ontvanger van registratie op 10.450.000 euro geschat.

Artikel 4

De beide gemeenten hebben gezamenlijk lastvoorwaarden opgesteld en goedgekeurd voor de

domeinconcessie die door de gemeente Brasschaat werd verleend voor de bouw en exploitatie van het

zwembadcomplex..

Artikel 5

De kosten en opbrengsten verbonden aan deze domeinconcessie worden tussen beide leden van de

interlokale vereniging verdeeld volgens de verdeelsleutel 60% Brasschaat en 40% Schoten, tenzij voor

rechtstreeks toewijsbare en voorafgaandelijk overeen te komen kosten en opbrengsten, die het resultaat

zouden zijn van specifieke desiderata van een van de deelnemende gemeenten.

Naar aanleiding van de toetreding van nieuwe rechtspersonen tot de interlokale vereniging kan deze

verdeling herzien worden.

HOOFDSTUK 3 - DUUR, OPZEG,VERGOEDING

Artikel 6

De interlokale vereniging werd opgericht voor de duur van de door de gemeente Brasschaat verleende

domeinconcessie, met een minimum van dertig jaar met mogelijkheid tot verlenging.

Artikel 7

§ 1. Indien de gemeente Brasschaat of de gemeente Schoten een einde wenst te stellen aan de

interlokale vereniging, zal de opzeg voorafgaandelijk aangetekend en schriftelijk met een termijn van

48 maanden dienen te gebeuren. De opzegtermijn zal ingaan op 1 januari van het jaar volgend op de

kennisgeving van de opzeg.

§ 2. Iedere gemeente zal bij de beëindiging van de interlokale vereniging haar aandeel in de kosten en

opbrengsten van de nog lopende domeinconcessie voor haar rekening nemen, zoals vastgesteld door

deskundigen die op dat ogenblik door iedere deelnemer zullen worden aangesteld.

Bij toetreding van nieuwe rechtspersonen zal deze verdeelsleutel aangepast moeten worden.

Artikel 8

§1. De gemeente Brasschaat verbindt er zich toe om, in geval van opzeg, eenzijdige beëindiging,

ontbinding of niet-verlenging van de domeinconcessieovereenkomst, aan de gemeente Schoten een

vergoeding te betalen.

§2. Deze vergoeding zal gebaseerd zijn op het verschil tussen de waarde, zoals vastgesteld door de

ontvanger van registratie bij de terbeschikkingstelling van de gebouwen en terreinen van de gemeente

Brasschaat, en de waarde zoals vastgesteld door de ontvanger van registratie op het ogenblik van de

opgezegde, eenzijdig beëindigde, ontbonden of niet-verlengde domeinconcessieovereenkomst.

§3. Bij het bepalen van deze vergoeding zal eveneens rekening gehouden worden met de tijdens de

domeinconcessie gedragen tussenkomst in de kosten voor de realisatie van nieuwe - of

vemieuwingsinvesteringen in het zwembadcomplex, die door hun aard onroerend zijn door

bestemming en bijgedragen hebben tot het verhogen van de waarde van de initiële inbreng door de

gemeente Brasschaat.

HOOFDSTUK 4 - BEHEERSCOMITÉ

BEVOEGDHEDEN

Artikel 9

Het beheerscomité beheert de interlokale vereniging. Het heeft een algemeen coördinerende opdracht

en formuleert adviezen ten behoeve van de bevoegde organen van de deelnemende gemeenten.

Betreffende het toewijzen van de domeinconcessie, het toezicht op de realisatie en de exploitatie van

het zwembadcomplex en de eventuele verlenging of beëindiging van de domeinconcessie, kan enkel

mits grondige motivering afgeweken worden van de geformuleerde adviezen.

SAMENSTELLING

Artikel 10

§1. Voor elke deelnemende gemeente wordt door de gemeenteraad één afgevaardigde aangeduid, meer

bepaald de bevoegde schepen voor sport.

§2. Elke deelnemende gemeente kan vijfwaarnemers uitnodigen om de vergaderingen van het

beheerscomité bij te wonen. Deze waarnemers worden door de gemeenteraden van de deelnemende

gemeenten aangeduid uit hun leden. Daarbij maakt minstens één waarnemer geen deel uit van de lijst

waarvan de gekozenen behoren tot het college van burgemeester en schepenen.

De waarnemers zijn geen lid van het beheerscomité en hebben geen stemrecht.

WERKING

Artikel 11

Elke deelnemende gemeente beschikt over één stem in het beheerscomité. Beslissingen worden

genomen bij consensus.

Artikel 12

Het beheerscomité stelt een huishoudelijk reglement op waarin ze de organisatie van haar

werkzaamheden vastlegt. Dit reglement wordt, evenals alle latere wijzigingen hiervan, ter goedkeuring

voorgelegd aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten.

HOOFDSTUK 5 - JAARREKENING. CONTROLE, KOSTEN

Artikel 13

De jaarrekening van de interlokale vereniging wordt opgesteld door de daartoe aangeduide ambtenaren

van de deelnemende gemeenten, volgens de regels die gelden in toepassing van het KB van 21 oktober

2018 tot uitvoering van de artikelen III.82 tot en met III.95 van het Wetboek van economisch recht.

Artikel 14

Het beheerscomité stelt de jaarrekening vast en legt ze binnen een termijn van dertig dagen ter

goedkeuring voor aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten.

Indien de gemeenteraden niet reageren binnen de dertig dagen na voorlegging, wordt de jaarrekening

geacht te zijn goedgekeurd.

Artikel 15

De controle op de rekeningen zal uitgevoerd worden door de financieel directeurs van de deelnemende

gemeenten.

Artikel 16

De beheers- en werkingskosten (zoals o.a. kosten van deskundigen) van de interlokale vereniging

zullen op gelijke wijze onder de deelnemende gemeenten verdeeld worden.

HOOFDSTUK 6 - INFORMATIEVERSTREKKING. JAARLIJKSE EVALUATIE

Artikel 17

De beraadslagingen van het beheerscomité worden vastgelegd in de notulen. Deze notulen worden in

een register verzameld dat ter inzage ligt op de zetel van de interlokale vereniging, onverminderd de

wettelijke bepalingen inzake de openbaarheid van bestuur.

De notulen zullen eveneens ter inzage liggen op de sportdiensten van de deelnemende gemeenten.

Artikel 18

Een afschrift van de notulen van elke vergadering wordt onmiddellijk ter kennisgeving bezorgd aan de

colleges van burgemeester en schepenen van de deelnemende gemeenten.

Artikel 19

De jaarlijkse evaluatie van de werking van de interlokale vereniging gebeurt door de gemeenteraden

ter gelegenheid van de goedkeuring van de jaarrekening.

HOOFDSTUK 7 - VEREFFENING

Artikel 20

Wanneer aan het bestaan van de interlokale vereniging een einde komt, zal door de financieel

directeurs van de deelnemende gemeenten, een rekening van de interlokale vereniging in ontbinding

opgesteld worden, volgens de op dat ogenblik geldende statuten.

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

BEHEERSCOMITÉ INTERLOKALE VERENIGING

BRASSCHAAT-SCHOTEN

Dit huishoudelijk reglement regelt de wijze waarop het beheerscomité haar bevoegdheden uitoefent

overeenkomstig de gecoördineerde statuten van de interlokale vereniging.

BEVOEGDHEDEN

Artikel 1

De bevoegdheden van het beheerscomité zijn deze zoals omschreven in de gecoördineerde statuten.

Bij het formuleren van de adviezen zal het door de gemeenten Brasschaat en Schoten goedgekeurde

10-punten-concept als leidraad worden gehanteerd.

SAMENSTELLING

Artikel 2 - Leden

Het beheerscomité is samengesteld uit de bevoegde schepen van sport van elke deelnemende

gemeente.

Artikel 3 - Waarnemers

Elke deelnemende gemeente kan vijfwaarnemers uitnodigen om de vergaderingen van het

beheerscomité bij te wonen. Deze waarnemers worden door de gemeenteraad van de deelnemende

gemeenten aangeduid uit zijn leden. Daarbij maakt minstens één waarnemer geen deel uit van de lijst

waarvan de gekozenen behoren tot het college van burgemeester en schepenen.

De waarnemers worden uitgenodigd voor de vergaderingen van het beheerscomité en hebben inzage in

de documenten. Ze zijn geen lid van het beheerscomité en hebben geen stemrecht. Ze ontvangen geen

presentiegeld.

Artikel 4 - Ambtenaren en deskundigen

De leden van het beheerscomité kunnen zich laten bijstaan door ambtenaren en externe deskundigen.

Deze hebben geen stemrecht.

Artikel 5 - Voorzitter en ondervoorzitter

De voorzitter en ondervoorzitter van het beheerscomité worden afwisselend aangeduid voor een

periode van driejaar, onder de leden van de deelnemende gemeenten.

Artikel 6 - Secretaris

De functie van secretaris wordt uitgeoefend door de sportfunctionaris. Deze wordt eveneens

afwisselend aangeduid voor een periode van driejaar, onder de deelnemende gemeenten.

VERGADERINGEN

Artikel 7

Het beheerscomité vergadert op uitnodiging van de voorzitter en ondervoorzitter en, indien mogelijk,

volgens een kalender die jaarlijks wordt opgemaakt.

Artikel 8

De uitnodiging voor de vergadering vermeldt de agenda en de toelichtingsnota. en wordt ondertekend

door de voorzitter en ondervoorzitter van het beheerscomité, of, in opdracht, in hun naam.

De uitnodiging wordt, per brief of per e-mail, minstens zeven dagen vóór de vergadering verzonden.

In geval van hoogdringendheid kan van deze termijn afgeweken worden.

De documenten betreffende de geagendeerde punten liggen ter inzage op de sportdienst van elke

deelnemende gemeente.

Artikel 9

De vergadering vindt plaats op de datum en plaats, zoals vernield in de uitnodiging en bij voorkeur in

de vergaderzaal, gelegen in het zwembad Sportoase Elshout te Brasschaat.

De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter.

Bij afwezigheid van de voorzitter wordt de vergadering voorgezeten door de ondervoorzitter.

STEMMING

Artikel 10

Het beheerscomité kan slechts geldig vergaderen indien de beide afgevaardigden van de deelnemende

gemeenten aanwezig zijn.

Elke deelnemende gemeente beschikt over één stem. Beslissingen worden genomen bij consensus.

NOTULEN

Artikel 11

De beraadslagingen van het beheerscomité worden vastgelegd in notulen.

De goedkeuring van deze notulen zal steeds als eerste punt op de agenda van de volgende vergadering

geagendeerd worden. Na goedkeuring worden de notulen ondertekend door de voorzitter en de

ondervoorzitter van het beheerscomité.

Er wordt onmiddellijk een afschrift van de notulen van elke vergadering ter kennisgeving bezorgd aan

de colleges van burgemeester en schepenen van de deelnemende gemeenten.

De notulen worden in een register verzameld en liggen ter inzage op de zetel van de interlokale

vereniging, onverminderd de wettelijke bepalingen inzake openbaarheid van bestuur.

De notulen zullen eveneens ter inzage liggen op de sportdiensten van de deelnemende gemeenten.

FINANCIEEL BEHEER

Artikel 12

Het beheerscomité duidt de schepenen van sport aan die, als afgevaardigd lid afkomstig uit elk van de

deelnemende gemeenten, belast worden met het beheer van de financiële rekeningen van de

interlokale vereniging.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

KADEROVEREENKOMST FLUVIUS DUURZAME GEBOUWEN

Gelet op het schrijven d.d. 10 januari 2020 van Fluvius betreffende de aangeboden energiediensten m.b.t. openbare gebouwen en openbare verlichting;

Gelet op het gemeenteraadsbesluit d.d. 25 november 2020 houdende goedkeuring kaderovereenkomst;

Gelet op het collegebesluit d.d. 5 maart 2020 houdende akkoord met de voorlegging van de kaderovereenkomst aan de gemeenteraad;

Overwegende dat de kaderovereenkomst van Fluvius een raamwerk schept voor maatregelen inzake energie-efficiëntie voor gebouwen en openbare verlichting;

Overwegende dat de overeenkomst in werking treedt na ondertekening van het contract  voor onbepaalde duur;

Overwegende dat Fluvius om de energiediensten te organiseren de hiervoor noodzakelijke overheidsopdrachten zal uitschrijven, gunnen en toezien op de uitvoering ervan;

Overwegende dat een schaalvergroting van de energiediensten het mogelijk maakt een goedkopere prijs te bekomen;

Overwegende dat voor specifieke acties nog een deelovereenkomst dient te worden opgesteld waarin de taken alsook de prijs worden vermeld;

Gelet op de gevoerde bespreking;

Besluit: met 30 stemmen ja (eenparig)

Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Enig artikel

Akkoord te gaan om de kaderovereenkomst tussen Fluvius en de gemeente Schoten inzake het organiseren van ondersteuningsactiviteiten gericht op een optimale energiebeheersing goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

ONDERNEMINGSPLAN PONTES

Neemt akte:

Van de brief van Pontes d.d. 21 februari 2020 betreffende haar ondernemingsplan tot 2030.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

ALGEMENE VERGADERING DE IDEALE WONING

Gelet op het feit dat de gemeente Schoten aangesloten is bij de ideale woning;

Gelet op de oproepingsbrief voor de Algemene Vergadering van de ideale woning op 14 mei 2020 te 18u;

Gelet op de e-mail van de ideale woning van 6 april 2020 waarbij de agenda werd meegedeeld;

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering;

Besluit: met 31 stemmen ja (eenparig)

Maarten De Veuster, Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, Lieven De Smetstemmen ja.

Artikel 1

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering van de ideale woning d.d. 14 mei 2020:

1.Verslag van de Raad van Bestuur en van de Commissaris revisor over het dienstjaar 2019.

2.Goedkeuring van de jaarrekening op 31 december 2019, opgemaakt en uitgedrukt in euro.

3.Kwijting aan de Raad van Bestuur en aan de Commissaris revisor.

4.Aandelen Karl Engelen – inkoop door DIW

Artikel 2

De gemeenteraadraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger, Mevr. Sandra Lauryssen, op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de Algemene Vergadering van de ideale woning vastgesteld op 14 mei 2020, te onderschrijven en haar stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde Algemene Vergadering.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de ideale woning.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

VLAAMS BELANG: WOONZORGCENTRA

Gelet op het bijkomend punt ingediend door raadslid Piet Bouciqué (Vlaams Belang) op zaterdag 18 april 2020 om 23.50 uur:

Woonzorgcentra

Onze fractie wenst te vernemen wat de situatie is van de coronacrisis in de woonzorgcentra in Schoten. Zijn er voldoende beschermingsmiddelen voor bewoners en personeel ?

Graag ook een lijst met per woonzorgcentrum:

-het aantal overlijdens sedert de afkondiging van de vergrendeling op 12 maart

-het aantal besmettingen van de residenten met het virus Covid-19

-het aantal besmette personeelsleden

-het aantal geteste bewoners en personeelsleden

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

VLAAMS BELANG: DENNENBAD

Gelet op het bijkomend punt ingediend door raadslid Piet Bouciqué (Vlaams Belang) op zaterdag 18 april 2020 om 23.50 uur:

Dennenbad

De bewoners kregen op 20 maart de optie om in hun officieel domicilie te blijven ofwel in hun 2de verblijf in Dennenbad zonder gependel tussen beide.

We hebben enkele vragen hierover:

-wat is het beleid van het gemeentebestuur voor dit verblijfspark ? In het schrijven aan de bewoners is er sprake van een “versoepeling” van de coronamaatregel.

-hoeveel 2de verblijvers waren er aanwezig tijdens het paasweekeinde ?

-wat is de controle op het verblijfspark inzake het samenscholingsverbod en de afstandsregels, barbecues en feestjes ?

Uit foto’s die ons toegestuurd werden blijkt namelijk dat de aanwezigheid van 2de verblijvers aanzienlijk is. (Foto mij bezorgd op woensdag 8 april 2020, de dag van de ophaling van PMD in deze wijk)

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

GROEN: ROUTEPLAN VERVOERSREGIO

Gelet op het bijkomend punt ingediend door raadslid Peter Arnauw (Groen) op zondag 19 april 2020 om 13.19 uur:

Feedback en mogelijkheid tot actieve participatie gevraagd rond routeplan vervoersregio

Graag hadden we enkele vragen aangevoerd i.v.m. het routeplan 2030 van onze vervoersregio. Dit plan heeft verstrekkende gevolgen voor onze gemeente. We hadden gevraagd om hier regelmatig feedback over te krijgen, maar dat is tot op heden niet gebeurd. Onze schepen is weinig tot niet naar deze vergaderingen kunnen gaan door overmacht, waarvoor begrip, maar ondertussen ligt er een ontwerpplan klaar. Daarom volgende vragen :

Waarom is dit ontwerp Routeplan 2030 nog niet in een gemeentelijke commissie mobiliteit besproken? Bijkomend vragen we waarom deze plannen nog niet via de gemeente zijn gecommuniceerd.

Wat is de timing voor dit ontwerp Routeplan 2030? Wij willen nog amendementen inbrengen, moeten we wachten tot op die werkbanken die in de herfst gepland zijn? Oké als dit een ontwerp is, anders niet, maar toch zien we liever dit plan met alle fracties tegelijk besproken in een commissie.

Een bijkomende vraag: we hebben begrip voor het feit dat een schepen soms dubbele boekingen heeft; waarom duiden we dan geen vervanger aan voor als Wouter niet kan?

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

GROEN: STAVAZA ECODUCT E19

Gelet op het bijkomend punt ingediend door raadslid Peter Arnauw (Groen) op zondag 19 april 2020 om 13.19 uur:

Stavaza Ecoduct E19

Reeds jaren is er een ecoduct gepland ter hoogte van het Peerdsbos, dit in het kader van de ontsnippering van onze natuur. Gelet op het feit dat onze gemeente ook achter het idee van Gruunrant staat, Infrabel de ontwikkeling van deze ecoduct moet bekostigen na de bouw van de HSL-koker, en jaren geleden is besloten om deze plannen nog even te laten rusten in afwachting van de aankoop van de Bonte Hannek, is het nu tijd om opnieuw een versnelling hoger te schakelen. In het verleden is er een stuurgroep opgericht, met onze gemeente als regisseur maar sinds 2013 is die niet meer bijeen gekomen.

Ondertussen zit dit dossier nog steeds muurvast. Tegelijk is er ook een boscompensatie nog steeds niet ingevuld, maar die zou niet in onze gemeente worden verwezenlijkt?

Daarom hebben wij alvast wat parlementaire vragen gesteld op Vlaams en federaal niveau, en de antwoorden op deze vraag zijn opmerkelijk, en interessant om mee te nemen: federaal wordt gesteld dat de Peerdsbosbrug eigenlijk niet geschikt is om in te richten als ecoduct, tenzij ze versterkt wordt, of zoals minister Bellot zegt: geïnvesteerd worden in een nieuwe brug.

Daarom vragen wij:

een stand van zaken in dit dossier, en daarbij enkele concrete vragen:

owil onze gemeente gaan voor een echte ecoduct, of gaan we de versleten Peerdsbosbrug “pimpen” met een ecostrook?

oWil onze gemeente een fietstunnel langs de HSL-koker onder de bermbrug?

oAWV beloofde in 2013 een ruwe raming te maken van de kosten van zo’n tunnel. Hebben jullie die raming al in bezit? 

oHoe staat het met de parking die gepland is aan de zuidkant van de Peerdsbosbrug?

oHoe ziet de gemeente de ontsluiting van de enkele woningen ten noorden van de E19?

oIn het ontwerp Routeplan 2030 lezen we dat “de Vervoerregio de mogelijkheden onderzoekt om een voorstadstrein in te richten langs het HSLspoortracé, om zo de kernen Brasschaat en Sint-Job-in-‘t-Goor te bedienen”. Gaat het hier om de aanleg van een nieuwe spoorlijn langsheen het HSL spoor? Wat met de impact op het ecoduct?

Dat de gemeente op korte termijn opnieuw de regie van dit dossier in handen neemt, en de stuurgroep opnieuw bij mekaar roept. De milieuambtenaar kan dit dossier terug opnemen/coördineren.

Dat de commissie milieu wordt bijeengeroepen over dit dossier. 

Of onze gemeente mee wil investeren in dit dossier.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

SP.A: CONTAINERPARK

Gelet op het bijkomend punt ingediend door raadslid Kurt Vermeiren (SP.A) op zondag 19 april 2020 om 16.31 uur:

Containerpark

Kortgeleden werd het containerpark terug opengesteld en werd ook het aanleveren van groenafval terug toegelaten. In een ander kader haden we al eens gevraagd om de frequentie van de ophaling van het groenafval te verhogen maar dit stuitte op een organisatorisch probleem.  De situatie is nu enigszins anders. een bijkomende ophaling van groenafval zou mogelijk de druk op het recyclagepark kunnen verlagen want op bepaalde momenten bleek de 'social distancing' toch moeilijk te handhaven.  Een groot deel van wat mensen als een probleemfractie ervaren is ook niet-PMD plastic afval, wat nu ook op het recyclagepark aangeboden kan worden.  Moest hiervan een door de gemeente georganiseerde ophaling georganiseerd kunnen worden zou dit mogelijk heel wat trafiek kunnen wegnemen.  Mogelijk is door het wegvallen van heel wat grotere activiteiten nu ruimte in de planning van de DDW om dit uit te voeren.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

SP.A: SITUATIE IN RUST- EN VERZORGINGSTEHUIZEN

Gelet op het bijkomend punt ingediend door raadslid Kurt Vermeiren (SP.A) op zondag 19 april 2020 om 16.31 uur:

Situatie in rust- en verzorgingstehuizen of ander zorginstellingen

Onze fractie is vragende partij voor een situatieschets ivm onze rust- en verzorgingstehuizen of ander zorginstellingen met residentieel karakter (bijzondere jeugdzorg).  Uiteraard gaat het hier over geanonimiseerde aantallen en mag dit ook gerust in de besloten vergadering gebracht worden indien men hiervoor zou opteren.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 23 APRIL 2020

MONDELINGE VRAGEN

Gelet op artikel 5 van het Huishoudelijk Reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in de gemeenteraad van 24 oktober 2019;

Gelet op de mogelijkheden voor gemeenteraadsleden om, na afhandeling van de openbare agenda van de gemeenteraad, mondelinge vragen te stellen over gemeentelijke aangelegenheden;

Neemt akte:

- van de tussenkomst van raadslid Kurt Vermeiren in verband met het goede verloop van deze eerste digitale gemeenteraad en de vraag om ook raadscommissies via deze weg te laten verlopen.

- van de tussenkomst van raadslid Maya De Backer in verband met de massa-evenementen die door de Veiligheidsraad werden afgeraden en of bepaalde Schotense evenementen daaronder vallen, en het antwoord van burgemeester Maarten De Veuster.

- van de tussenkomst van raadslid Peter Arnauw in verband met een eventuele aanpassing aan verkeerslichten in het voordeel van de zwakke weggebruikers, en het antwoord van burgemeester Maarten De Veuster.

- van de tussenkomst van raadslid Kurt Vermeiren in verband met de opname en het antwoord van voorzitter Lieven De Smet.

- van de tussenkomst van burgemeester Maarten De Veuster in verband met de eerdere vraag van raadslid Erik Maes aangaande de Corona-maatregelen, meer bepaald het voorzien van mondmaskers.

- van de tussenkomst van raadslid Erik Block in verband met mondmaskers.

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020