Gemeente Schoten

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

Om 19:30 uur.

online

 

Verwacht:

Lieven De Smet, voorzitter.

Maarten De Veuster, burgemeester.

Iefke Hendrickx, Wouter Rombouts, Charlotte Klima, Paul Valkeniers, Paul De Swaef, Walter Brat, Véronique D'Exelle, schepenen.

Kurt Vermeiren, Erik Block, Piet Bouciqué, Ilse Stockbroekx, Peter Arnauw, Bert Batens, Pieter Gielis, Nadine Van Mol, Kathelijne Peeters, Tom Van Grieken, Maya De Backer, Christof Victor, Dieter Peeters, Sandra Lauryssen, Lieselotte Decroix, Kris Oversteyns, Tommy Van Look, Niels Broeckx, Patrick Molle, Jean-Pierre Vanaken, Olivier Coppens, Erik Maes, raadsleden.

Rony Lejaeghere, algemeen directeur.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

GOEDKEURING NOTULEN OPENBARE VERGADERING

De gemeenteraad wordt gevraagd de notulen van de vorige openbare vergadering van de gemeenteraad goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

REGLEMENT VAN ORDE

De gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met het reglement van orde voor de digitale vergaderingen.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

VERSLAGGEVING PIDPA

De gemeenteraad wordt gevraagd akte te nemen van de toelichting van Pidpa, zoals gegeven door Eddy Troosters, directeur-generaal, en Kurt 's Jongers.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

POLITIE: BEGROTINGSWIJZIGING 2020/1

De gemeenteraad wordt gevraagd de begrotingswijziging 2020/1 van de politie gewone en buitengewone dienst vast te stellen.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

POLITIE: BEGROTING 2021

De gemeenteraad wordt gevraagd de politiebegroting van het dienstjaar 2021 vast te stellen.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

POLITIE: VOORDELEN VAN ALLE AARD

De gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met wijzigingen aan het reglement anciënniteits- en pensioenpremie voor de lokale politie, naar analogie met de wijzigingen voor het gemeentepersoneel.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

BIJZONDER POLITIEREGLEMENT BEGRAAFPLAATS

Er werden een aantal aanpassingen aangebracht aan het Bijzonder Politiereglement op de lijkbezorging en de begraafplaats. Deze aanpassingen werden voorgelegd aan en goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 5 november 2020.

De gemeenteraad wordt verzocht goedkeuring te verlenen aan het voorgestelde reglement.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

PARKEERPLAATS VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

In het gemeenteraadsbesluit d.d. 24 oktober 2019 werd beslist om de bevoegdheid tot het vaststellen van aanvullende reglementen in verband met parkeerplaatsen voor personen met een handicap, voor de wegen die zich op het grondgebied van de gemeente Schoten bevinden, te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeenteraad wordt gevraagd akte te nemen van de goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen van de parkeerplaatsen voor personen met een handicap.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

COMPENSATIE BOMEN BOTERMELKBAAN - CAMPUS KAJEE

Na het rooien van bomen voor de werken aan de Botermelkbaan heeft de school campus Kajee de bomen op hun terrein gecompenseerd. De nieuwe bomen zorgen voor een groene buffer komt tussen de speelplaats en de drukke baan.

De coördinatie is uitgevoerd door Regionaal Landschap. Het totaal bedrag voor de hoogstam bomen is 1.115,17 euro. Deze prijs houdt in het leveren en plaatsen van 3 eiken en 10 beuken.

Het college van burgemeester en schepenen ging reeds akkoord met dit besluit.

De gemeenteraad wordt gevraagd deze investeringstoelage van 1.115,27 euro toe te kennen aan Campus Kajee.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

VERORDENING CONFORMITEITSATTESTEN

Het lokaal bestuur neemt deel aan de Intergemeentelijke Vereniging Lokaal Woonbeleid, IVLW SKS. Tijdens de zitting van 25 juni 2019 heeft de gemeenteraad het subsidiedossier goedgekeurd, waardoor de gemeente akkoord is gegaan met de werking van de IVLW en het uitvoeren van de verplichte en aanvullende activiteiten, zoals vermeld in het BVR lokaal woonbeleid van 16 november 2018. Het opstellen van een verordening conformiteitsattesten is een van de verplichte activiteiten.

De verplichting van het conformiteitsattest wordt gefaseerd ingevoerd op basis van het afsluiten van een nieuw huurcontract en de ouderdom van de private huurwoning. De oudste woningen (50 jaar en ouder) worden eerst gecontroleerd. Nadien worden de woningen van 40 jaar en ouder gecontroleerd. In een laatste fase de woningen van 30 jaar en ouder. De huurwoningen van 30 jaar en jonger zullen niet aan de verordening moeten voldoen. De huidige energetische en bouwnormen zorgen ervoor dat deze woningen van behoorlijke kwaliteit zijn.

De geldigheidsduur wordt bepaald aan de hand van het aantal gebreken op het technisch verslag. De gebreken worden vanaf 2021 ondergebracht in 3 categorieën in het technische verslag van Wonen-Vlaanderen:

- gebreken in categorie 1 zijn kleine gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden of die potentieel kunnen uitgroeien tot ernstige gebreken,
- gebreken in categorie 2 zijn ernstige gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden, maar geen direct gevaar vormen voor hun veiligheid of gezondheid, waardoor de woning niet in aanmerking zou komen voor bewoning,
- gebreken in categorie 3 zijn ernstige gebreken die mensonwaardige levensomstandigheden veroorzaken of die een direct gevaar vormen voor de veiligheid of de gezondheid van de bewoners, waardoor de woning niet in aanmerking komt voor bewoning.

In de verordening wordt er, om de geldigheidsduur van een conformiteitsattest te bepalen, gewerkt met 2 termijnen: 5 en 10 jaar.
- Voor de woningen die minder dan of gelijk aan 4 gebreken vertonen in categorie 1, wordt een conformiteitsattest van 10 jaar afgeleverd.
- De woningen die meer of gelijk aan 5 gebreken vertonen (en minder dan 7 gebreken) in categorie 1, maar niet ongeschikt of onbewoonbaar zijn (geen gebreken in categorie 2 of 3), krijgen een conformiteitsattest van 5 jaar.

De vergoeding voor de behandeling van een aanvraag van het conformiteitsattest wordt bepaald in het gemeentelijk retributiereglement, in Schoten is dit gratis.

De gemeenteraad wordt gevraagd om akkoord te gaan met het ontwerp van de gemeentelijke verordening op de conformiteitsattesten.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

DEFINITIEVE VASTSTELLING STRAATNAAM

De gemeenteraad stelde op 15 september 2020 de voorlopige straatnaam Dauwaertlaan vast voor het nieuwe binnengebied tussen de Zaatstraat, Theofiel Van Cauwenberghslei, Kruispadstraat en Fluitbergstraat.

Het openbaar onderzoek liep van 5 oktober 2020 tot en met 3 november 2020.

Er werd geen enkel bezwaarschrift ingediend tijdens dit openbaar onderzoek.

De gemeenteraad wordt verzocht over te gaan tot definitieve vaststelling van de straatnaam Dauwaertlaan.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

GOEDKEURING WAARDEN LOKAAL BESTUUR SCHOTEN

In november 2019 gingen we met alle leidinggevenden en stafmedewerkers op tweedaagse om te praten over onze dienstverlening, onze missie/visie en waarden. Het MAT werkte in overleg met de leidinggevenden verder aan de waarden

In 2020 kwam de coronacrisis en heeft alles wat vertraging opgelopen maar in juni 2020 hebben we met het MAT deze oefening opnieuw opgenomen. We spraken over de huidige waarden maar ook over de waarden waar we naar toe willen in ons lokaal bestuur. We kwamen tot kernwoorden en gedachten die we naar voor schoven als waarden.

We verwijzen naar onze waarden in de RPR en deze zullen als rode draad terug komen in selectie, evaluatie, loopbaangesprekken, ...

De gemeenteraad wordt gevraagd deze waarden goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

AGENDA ALGEMENE VERGADERING CULTUURCENTRUM SCHOTEN

De gemeenteraad besloot op 26 september 2013 tot omvorming van de vzw Cultuurcentrum Schoten tot een extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm. Overeenkomstig artikel 9 van de statuten van Cultuurcentrum Schoten vzw dient de agenda van de algemene vergadering ter kennis gegeven aan de gemeenteraad.

De gemeenteraad wordt verzocht om het mandaat van de vertegenwoordigers te bepalen voor de algemene vergadering van 30 november 2020.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

TOELAGE VERBOUWINGSWERKEN KSA GUDRUN

KSA Gudrun legt plannen voor om een van hun lokalen te verbouwen en doet een aanvraag voor een grote verbouwingssubsidie. Hierbij is de intentie om de buitengevelbekleding te vervangen door nieuwe beplanking. Door waterafloop zijn de onderkanten van het lokaal volledig rot geworden. Ze vrezen dat het houtrot op de buitenstructuur ook de binnenstructuur en de fundering dreigt aan te tasten.

De kostprijs van deze werken bedraagt € 34.503 euro. In toepassing van het geldende reglement voor grote verbouwingssubsidies, goedgekeurd in de gemeentraad van 20 februari 2020, komen ze in aanmerking voor een subsidiebedrag van € 20.701,80 euro. Gelet op de timing van de werken zou de integrale subsidie uitgekeerd worden in 2021.

Het subsidiereglement bepaalt dat de vereniging minstens 10 jaar moet wachten met een volgende aanvraag voor deze subsidie. KSA Gudrun en KSA Sint-Jan Berchmans huisvesten op hetzelfde domein en hebben verschillende gebouwen op hun terreinen staan. Wij verwachten dus geen aanvraag meer binnen de 10 jaar voor hetzelfde gebouw.

De jeugdraad gaf alvast positief advies tijdens de vergadering van 27 oktober 2020.

De jeugddienst heeft het dossier onderzocht waaruit blijkt dat alle gevraagde documenten

conform het subsidiereglement werden binnengebracht en in orde zijn.

De gemeenteraad wordt gevraagd een princiepsbesluit te treffen aangaande de toekenning van een

buitengewone toelage ten bedrage van 20.701,80 euro aan de jeugdvereniging KSA Gudrun voor de verbouwingswerken van een lokaal, gelegen in de Sparrenlaan 63 in Schoten.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

JAARREKENING 2019 ILV BRASSCHAAT / SCHOTEN

Het beheerscomité van de Interlokale Vereniging Brasschaat / Schoten keurde op 10 september 2020 de jaarrekening 2019 goed.

Overeenkomstig artikel 14 van de statuten van de Interlokale Vereniging Brasschaat / Schoten, legt het beheerscomité de rekening ter goedkeuring voor aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten.

De gemeenteraad wordt gevraagd de jaarrekening 2019 van de Interlokale Vereniging Brasschaat / Schoten goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

ALGEMENE VERGADERING SPORTPROM SCHOTEN VZW

Conform de statuten van SportPROM Schoten vzw, hoofdstuk III algemene vergadering en artikel 9 stemrecht en agenda, is het vereist om de agenda voor de algemene vergadering van SportPROM Schoten vzw ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad binnen een tijdsbestek dat garanties biedt om:

- goedkeuring te hechten aan de vooropgestelde agendapunten

- voldoende tijd te geven om zich te kunnen uitspreken over de agendapunten.

De algemene vergadering van SportPROM Schoten vzw zal plaatsvinden op 10 december 2020 met volgende agendapunten:

1. Ontslag Catharina Van Osta

2. Aanvaarding Erik Maes als lid van de algemene vergadering

3. Goedkeuring verslag algemene vergadering 9 december 2019

4. Goedkeuring verslag algemene vergadering 20 december 2019

5. Aanstelling revisor jaarrekeningen 2019 – 2020 – 2021

6. Goedkeuring jaarrekening 2019

7. Jaarprogramma + budget 2021

8. Varia

De vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering beschikken steeds over de meerderheid van de stemmen.

De gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda voor de algemene vergadering van 10 december 2020 goed te keuren en om het mandaat van haar vertegenwoordigers te bepalen.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

CORONACRISIS: EXTRA STEUNMAATREGELEN

Het college en de gemeenteraad besloten in maart en april 2020 reeds tot steunmaatregelen ten gevolge van de eerste golf van de coronavirus pandemie.

De gemeenschap wordt opnieuw zwaar getroffen door de tweede golf van de coronavirus pandemie. De overheid nam eind oktober en begin november terug strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 in te dijken (lockdown).

De beleidsmanager samenleven stelt, in samenspraak met de financiële dienst, voor om extra steunmaatregelen te nemen t.a.v. de concessionarissen en t.a.v. heel wat verenigingen en instanties die onroerende goederen van de gemeente huren, onder de vorm van kwijtschelding van de huur of een gedeelte van de huur 2020.

Het college ging in zitting van 12 november 2020 akkoord om deze extra steunmaatregelen ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

De gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de voorgestelde extra steunmaatregelen.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

PRIJSSUBSIDIEREGLEMENT 01.11.2020 - 31.12.2020

Het huidige prijssubsidiereglement voor 2020 werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 17 december 2019.

Op basis van de raming van de operationele opbrengsten en kosten naar aanleiding van de voorbereiding van aanpassing meerjarenplan 2020-2025 is het aangewezen de multiplicator van de prijssubsidie te laten dalen van 3,28 naar 0.

De sportclubs betalen nog steeds dezelfde bijdragen zoals overeengekomen in het retributiereglement van 28 november 2019.

De gemeenteraad wordt gevraagd het voorstel van het aangepaste prijssubsidiereglement goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

AGBS - TARIEFREGELING 01.11.2020 - 31.12.2020

Naar aanleiding van de voorbereiding van aanpassing meerjarenplan 2020-2025 stelde de raad van bestuur van het AGBS van 12 oktober 2020 de nieuwe tariefregeling voor de periode 1 november 2020 tot en met 31 december 2020 vast.

De nieuwe tarieven worden verlaagd door de prijzen in het retributiereglement te vermenigvuldigen met een factor 1 (klantengedeelte 1 - prijssubsidiefactor 0) in plaats van 3,28 (factor voor de periode 01/01/2020-31/10/2020).

De gemeenteraad wordt gevraagd de nieuwe tariefregeling goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

AGBS - GOEDKEURING AANPASSING MJP 2020-2025/1

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Schoten stelde op 12 oktober 2020 de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 wijziging nr. 1 van het  AGBS vast.

De gemeenteraad wordt gevraagd deze aanpassing meerjarenplan 2020-2025 wijziging nr. 1 van het AGBS goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

SCHORSING

Aktename van de schorsing van de zitting van de openbare vergadering van de gemeenteraad door de voorzitter om --.-- uur en opening van de zitting van de openbare vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn.

Aktename van de heropening van de zitting van de openbare vergadering van de gemeenteraad om --.-- uur.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

MEERJARENPLAN 2020-2025-KREDIETAANPASSING 2020

De gemeenteraad wordt gevraagd het ontwerp van het meerjarenplan 2020-2025 kredietaanpassing 2020 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

FINANCIERING VAN (VER)NIEUWBOUW VAN GEBOUWEN

Deze leningsopdracht betreft de financiering door de aanbestedende overheid van de projecten, Academie renovatie en uitbreiding Gelmelenhof, Academie renocatie Jozef Van Craenstraat en Renovatie ouderenwoningen Jozef Van Craenstraat.

De opdracht (via openbare procedure) wordt bekendgemaakt in e-procurement na goedkeuring van het lastenboek door de gemeenteraadsleden.

De gemeenteraad wordt gevraagd het lastenboek en de gunningsprocedure goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

RENOVATIE SINT CORDULAKERK FASE 4

Door wijziging in subsidies voor onroerend erfgoed en om daling van de subsidie van 600.000 € naar 100.000 € te vermijden is een aanvraag nodig voor einde 2020 op basis van lastvoorwaarden die op tijd worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

De gemeenteraad wordt gevraagd de lastvoorwaarden "Restauratie Sint-Cordulakerk - Fase 4: bouwkundige werken en restauratie glas-in-lood" goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

BAV IGEAN DIENSTVERLENING

De gemeente is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IGEAN dienstverlening.

Op woensdag 16 december 2020 om 19 uur organiseert IGEAN dienstverlening een buitengewone algemene vergadering op digitale wijze. 

De dagorde van deze algemene vergadering is als volgt samengesteld:

1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

2. goedkeuren van de begroting 2021

De bijhorende documenten die via het infonet ter beschikking werden gesteld van de deelnemers zijn:

1. de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 21.10.2020

2. de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal

3. de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

4. de begroting 2021

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de dagorde en de bijhorende documenten goed te keuren en de reeds aangeduide vertegenwoordiger, mevr. Sandra Lauryssen, raadslid, met als plaatsvervanger dhr. Christof Victor, raadslid, te mandateren.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

BAV IGEAN MILIEU & VEILIGHEID

De gemeente is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IGEAN milieu & veiligheid.

Op woensdag 16 december 2020 om 19 uur organiseert IGEAN milieu & veiligheid een buitengewone algemene vergadering op digitale wijze.

De dagorde van deze algemene vergadering is als volgt samengesteld:

1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

2. goedkeuren van de begroting 2021

3. innovatiefonds – bepalen bijdrage

De bijhorende documenten die via het infonet ter beschikking werden gesteld van de deelnemers zijn:

1. de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 21.10.2020

2. de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal

3. de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

4. de begroting 2021

5. de nota over het innovatiefonds

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de dagorde en de bijhorende documenten goed te keuren en de reeds aangeduide vertegenwoordiger, mevr. Sandra Lauryssen, raadslid, met als plaatsvervanger dhr. Christof Victor, raadslid, te mandateren.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

BAV PIDPA OV

De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Op vrijdag 18 december 2020 (reservedatum 21 december 2020) om 11 uur organiseert Pidpa een buitengewone algemene vergadering op afstand. 

De agenda van deze buitengewone algemene vergadering is als volgt:

1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2. Begroting 2021

3. Toetredingen

4. Benoemingen

5. Varia

a) Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – toelichting

b) Vragen van vennoten

6. Goedkeuring van het verslag van de vergadering

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren en de reeds aangeduide vertegenwoordiger, dhr. Wouter Rombouts, schepen, en de plaatsvervanger van de vertegenwoordiger, dhr. Kris Oversteyns, raadslid, te mandateren.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

AV CIPAL DV

De gemeente Schoten is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

De gemeente Schoten wordt opgeroepen om deel te nemen aan de  algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal die op digitale wijze zal plaatsvinden op donderdag 10 december 2020 om 16u.

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2. Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2021

3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om goedkeuring te hechten aan deze agendapunten met hun bijlagen, alsook aan hun inhoud, en de reeds aangeduide vertegenwoordiger, dhr. Kris Oversteyns, raadslid, en de plaatsvervangend vertegenwoordiger, mevr. Charlotte Klima, schepen, te mandateren.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

AV WATER-LINK OV

De gemeente Schoten is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging water-link.

De gemeente Schoten wordt opgeroepen om deel te nemen aan de  algemene vergadering van het intergemeentelijk samenwerkingsverband WATER-LINK, die plaatsvindt op 17 december 2020 om 16.00 uur in de kantoren van de vereniging, Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen. Overeenkomstig artikel 28 van de statuten van water-link ov kan de gemeentelijk vertegenwoordiger op afstand deelnemen aan deze vergadering door middel van een elektronisch communicatiemiddel.

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

1. Update strategie 2016-2022

2. Begroting 2021 en overzicht van de te ontwikkelen activiteiten in 2021 binnen de strategie 2016-2022

3. Jaarlijkse rapportering ingezette uitzendkrachten in het licht van het decreet Interimarbeid Lokaal Bestuur

4. Varia en mededelingen

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om goedkeuring te hechten aan deze agendapunten met hun bijlagen, alsook aan hun inhoud, en de reeds aangeduide vertegenwoordiger, dhr. Wouter Rombouts, schepen, en de plaatsvervangend vertegenwoordiger, dhr. Walter Brat, schepen, te mandateren.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

AV IKA DV

De gemeente is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA.

Op vrijdag 18 december 2020 om 18 uur organiseert IKA een algemene vergadering op digitale wijze. 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021

2. Kapitaalverhoging aandelen 5f – vaststelling intekening en volstorting

3. Statutaire benoemingen

4. Statutaire mededelingen

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren en de reeds aangeduide vertegenwoordiger, dhr. Paul Valkeniers, schepen, en de plaatsvervanger van de vertegenwoordiger, dhr. Paul De Swaef, schepen, te mandateren.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

VERSLAGGEVING PONTES

De gemeenteraad wordt verzocht akte te nemen van het verslag van Lieven De Smet, voorzitter gemeenteraad en lid raad van bestuur bij Pontes.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

VERSLAGGEVING IGEAN

De gemeenteraad wordt gevraagd akte te nemen van het verslag van Walter Brat, schepen en lid raad van bestuur bij Igean.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

GROEN: INSPRAAK IN CORONATIJDEN

Bijkomend punt ingediend door raadslid Peter Arnauw (Groen) op zaterdag 21 november 2020 om 17.21 uur:

Inspraak in Coronatijden

We maken ons zorgen over het inspraakproces in onze gemeente. Door de covid-pandemie is het sowieso al heel moeilijk om onze inspraak doorgedreven te organiseren, sommige diensten doen echt hun best om heel dit proces opnieuw uit te vinden, maar tegelijk blijft het heel stil rond bepaalde thema's. Wij hopen bijvoorbeeld dat er een nieuwe datum wordt gevonden voor de commissie klimaat? En wij hopen ook dat de milieuraad op heel korte termijn terug geactiveerd wordt als onderraad van de hoge raad.

We willen hier in het bijzonder aan de alarmbel trekken over onze ruimtelijke ordening. Want wanneer hier in het verleden echt wel werk werd gemaakt om de burger zo vroeg mogelijk te laten participeren in een aantal projecten en er vele RUPs zijn aangemaakt, blijft het nu oorverdovend stil rond àlle dossiers. Vanuit een angst dat bepaalde dossiers gevoelig zijn en protest zouden kunnen uitlokken, wordt nu gekozen voor een behandeling achter gesloten deuren tussen gemeente en ontwikkelaar. Zowel alle wetenschappelijk onderzoek rond participatie alsook de richtlijnen van bovenaf geven aan de een zo vroeg mogelijke betrokkenheid van de burger meer kans op succes geeft. Ja, er is in het verleden protest geweest bij bepaalde dossiers, maar als je de bewoners niet betrekt, is het nog veel erger.

Een eerste stap in de burgerparticipatie is alvast de gemeenteraadsleden en de GECORO betrekken bij alle lopende dossiers. We vinden het dan ook uitermate vreemd dat er deze legislatuur slechts één RC RO is georganiseerd, vergelijk dit met financiën en mobiliteit, en je weet dat dit absurd weinig is. En dan verneem je als betrokkene dat de GECORO wordt gehouden achter gesloten deuren in een dossier dat heel belangrijk is voor onze gemeente. Wat is daar de bedoeling van? Vreest de ontwikkelaar dat zijn plannen niet goed gaan bevonden worden door de bevolking?  Dat is alvast mijn conclusie. Een gemeenteraadslid heeft discretieplicht in gevoelige dossiers, maar tegelijk een heel groot inzagerecht. We willen niet dat we elk dossier apart moeten opvragen aan onze diensten, dat is geen manier van werken. Want er zijn veel dossiers lopend in onze gemeente: het Havenplein, de Geuzenvelden, de DDW, Klarre Warre, E10-plas en hondenschool, de centrumzone en RUP meergezinswoningen... dossiers die nu angstvallig geheim worden gehouden.

Graag hadden wij hier van de schepen een bevestiging gehad dat hij participatie van de burger hoog in het vaandel draagt en dat hij op heel korte termijn een aantal raadscommissies plant rond alvast de genoemde dossiers. Of gaat hij weer antwoorden zoals altijd: "we zijn er mee bezig"?

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

CD&V: RODEBORGSTRAAT

Bijkomend punt ingediend door raadslid Erik Maes (CD&V) op zondag 22 november 2020 om 16.33 uur:

Rodeborgstraat

De Rodeborgstraat is sinds de herziening van het mobiliteitsplan een deel van de Schotense kleine ring.  Concrete plannen om deze centrumstraat aangenamer en veiliger te maken zijn er helaas nog lang niet. Sterker nog. Heel wat bewoners laten horen dat het verkeerslicht ter hoogte van de Paalstraat werkt als een rode lap op een stier. Laagvliegers die ook nog eens de voorrang van rechts negeren, scheuren vaak met een rotvaart door de Rodeborgstraat.  De aanbouw van de kleuterschool biedt een historische kans om eindelijk komaf te maken met de verkeersonveiligheid. Om de woonkwaliteit te verhogen stellen we als fractie volgende ingrepen voor

1.Een verkeersplein tussen de kleuterschool en het wooncomplex van sociale woningen 

2.Twee verwijderbare “verkeerskussens” halfweg tussen Pasteurlaan en Paalstraat 

3.Een slim verkeerslicht ter hoogte van de Paalstraat dat op rood springt wanneer voertuigen

   de maximale snelheid van 50 km/uur overschrijden. 

Deze ingrepen zijn vrij eenvoudig zijn en behoeven geen studiebureau. Voor enige inspiratie wil ik graag verwijzen naar de werken aan de Borkelstraat die met haar betonnen platen qua profiel hetzelfde oogt. Graag wil ik dan vernemen wat de ambitie van dit gemeentebestuur is om deze centrumstraat veiliger te maken?

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

CD&V: GEURHINDER KASTEELDREEF

Bijkomend punt ingediend door raadslid Erik Maes (CD&V) op zondag 22 november 2020 om 16.33 uur:

Geurhinder Kasteeldreef

De afgelopen weken bereiken ons regelmatig klachten over geurhinder in de ruime omgeving van de kasteeldreef. Het zou gaan om een asfaltbedrijf gelegen langs de Bisschoppenhoflaan maar daar is volgens de milieudienst geen zekerheid over. Daarom de twee volgende vragen :

1.Wat is de actuele stand van zaken m.b.t. de bronopsporing en getroffen maatregelen?

2.Welke communicatie is er voorzien met het Sint Michielscollege en het Sint Jozef Instituut?    Beide scholen geven als gevolg van de Corona maatregelen les met open ramen wat nefast    zou zijn indien er weer geurhinder zou volgen.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

CD&V: MONDMASKERS

Bijkomend punt ingediend door raadslid Erik Maes (CD&V) op zondag 22 november 2020 om 16.33 uur:

Mondmaskers voor doven en slechthorenden

Doven en slechthorenden verliezen met het dragen van een stoffen mondmasker een fundamenteel     communicatiemiddel. Ze kunnen elkaars lippen niet meer lezen, laat staan enige emoties herkennen.     Noodgedwongen schakelen zij over op mondmaskers met doorkijkvenster maar dit heeft enkel enig     nut wanneer ook de gesprekspartner zonder gehoorstoornis deze zou dragen. DovenActie Antwerpen     dat deel uitmaakt van de vzw Doof Vlaanderen pleit er voor dat hulpdiensten, zorgpersoneel     en ambtenaren die een loketfunctie bekleden ook op dit type mondmaskers overschakelen.        Als fractie willen we graag een antwoord op de volgende twee vragen :

    1.Heeft het gemeentebestuur enige weet van communicatie problemen binnen haar organisatie? 

    2.Heeft het gemeentebestuur concrete plannen om haar medewerkers die in direct komen met de         burger te laten overschakelen op mondmaskers met doorkijkvenster? 

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

NV-A: EFFECTENTAKS

Bijkomend punt ingediend door raadslid Sandra Lauryssen (N-VA) op zondag 22 november 2020 om 19.47 uur:

Motie tegen effectentaks voor lokale besturen

Een van de eerste beleidsdaden van de regering De Croo was het invoeren van een effectentaks. Elke rechtspersoon met een effectenrekening van minstens 1 miljoen euro zal jaarlijks 0,15% moeten afstaan.  Dit alles onder het mom van een solidariteitsbijdrage voor de gezondheidszorg.

Wat is deze effectentaks NIET ?

 Een toegemoetkoming aan onze zorgsector.  Aangezien in een begroting inkomsten niet aan een specifieke uitgave gekoppeld mogen worden, is er geen enkele garantie dat er van deze naar schatting 700 miljoen belastinggeld ook maar 1 cent naar Vlaanderen en de zorgsector terugvloeit

Wat is deze effectentaks WEL ?

 Een platte belastingverhoging die niet alleen privépersonen treft, maar alle rechtspersonen die een effectenrekening aanhouden. Dus ook bv. gemeenten, OCMW’s, autonome gemeentebedrijven, intercommunales, en zelfs ziekenhuisgroepen en zorginstellingen. Ja, zelfs onze zorginstellingen worden als dank voor hun inzet tijdens de coronacrisis extra belast i.p.v. vergoed!

 Een beschamend misbruik van de coronacrisis om een rooftocht van de federale regering op de centen van de burger te rechtvaardigen, en dit via de opgebouwde reserves van de lokale overheden en instellingen met een goed financieel beheer.

 De zoveelste onrechtvaardige transfer van Vlaamse middelen naar bodemloze (Waalse?) putten

Dat de federale regering andere bestuursniveaus belast is onaanvaardbaar. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten verzette zich reeds om die reden bij de federaal minister van Financiën Van Peteghem. Wij wensen vanuit de gemeente Schoten dit verzet te steunen.

De Schotense N-VA-fractie legt daarom volgende motie ter stemming voor:

VOOR TE LEGGEN:

MOTIE TEGEN DE NEGATIEVE GEVOLGEN VAN DE EFFECTENTAKS OP DE GEMEENTEFINANCIEN

De nieuwe effectentaks van de federale regering treft ook heel wat gemeentebesturen, OCMW’s, intercommunales, ... Het is niet aanvaardbaar dat de federale regering een platte belasting oplegt aan lokale besturen. Ook de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten verzette zich reeds tegen deze beslissing van de federale regering en hekelde het feit dat lokale besturen hierdoor getroffen worden. 

Met deze motie vragen we dan ook dat de gemeente zich kant tegen deze belasting op lokale besturen. 

Overwegende: 

• de beslissing van de federale regering om een effectentaks in te voeren op effectenrekeningen vanaf 1 miljoen euro; 

• het feit dat ook onze gemeente dergelijke effectenrekeningen aanhoudt en dat mogelijks in de toekomst nog zal doen bij wijze van goed financieel beheer; 

• het feit dat ook intercommunales, provinciebesturen, ... hiervan gebruiken kunnen maken; 

• het feit dat het ongehoord is dat het ene bestuursniveau belastingen gaat opleggen aan een ander bestuursniveau; 

• het verzet vanuit de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) tegen deze maatregel. 

Besluit: 

• De Gemeente Schoten kan niet akkoord gaan met deze effectentaks waarbij de federale overheid belastingen oplegt ten koste gemeenten, OCMW’s, autonome gemeentebedrijven, intercommunales, ... 

• De gemeenteraad vraagt het college van burgemeester en schepenen een schrijven te richten aan premier Alexander De Croo en minister van Financiën Vincent Van Peteghem om de negatieve impact van deze effectentaks op lokale besturen aan te klagen en de federale regering te verzoeken deze maatregelen onmiddellijk aan te passen.

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

GOEDKEURING NOTULEN BESLOTEN VERGADERING

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

VERVANGING FINANCIEEL DIRECTEUR

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

OPPENSIOENSTELLING

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

TOEKENNING VERGOEDING NA ARBEIDSONGEVAL

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 NOVEMBER 2020

TOEKENNING VERGOEDING NA ARBEIDSONGEVAL

 

 

Publicatiedatum: 25/11/2020